16.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul renunță la ordonanța privind salarizarea bugetarilor

Guvernul renunță la ordonanța privind salarizarea bugetarilor

Guvernul României renunță la proiectul Ordonanței privind salarizarea bugetarilor. Astfel, Executivul va lucra la un nou act normativ, a anunțat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, citat de Agerpres.

„Nu vom continua pe acest proiect de salarizare. Scopul Guvernului e să vină cu un proiect acceptat în cea mai mare parte de partenerii sociali, (…) în limitele fiscal-bugetare pe care ni le permitem. Acestea sunt singurele condiţii pe care Guvernul le are (…): acceptarea cel puţin principială sau în cea mai mare măsură a proiectului de către partenerii sociali şi construirea lui în limitele fiscal-bugetare pe care Guvernul şi le poate permite şi le estimează pentru 2016 şi 2017. (…) Guvernul nu ţine neapărat să aibă un proiect în această privinţă, dar înţelegem presiunile şi înţelegem interesul public. De aceea, avem timp şi răbdarea şi toată deschiderea pentru un dialog social consistent şi o abordare aplicată a solicitărilor din partea organizaţiilor sindicale”, a afirmat Dan Suciu, într-un briefing la Palatul Victoria. 

El a dorit să facă mai multe clarificări asupra proiectului de ordonanţă „abandonat”, insistând asupra faptului că niciun salariu nu ar fi scăzut dacă s-ar fi mers pe actul normativ respectiv. 

„În niciun caz, niciun salariu în plată nu ar fi scăzut. (…) Există o prevedere în ordonanţă care spune foarte clar că, în cazul în care salariul din grilă ar fi fost mai mic decât cel în plată, inclusiv pentru persoanele nou intrate în sistem, (…) se va face plata în instituţia respectivă pe baza salariului deja aflat în plată. (…) Am înţeles însă îngrijorările sindicale nu neapărat legate de scăderea salariilor – asta a fost o interpretare forţată cu care nu suntem neapărat de acord. Îngrijorările legate de grila în sine care pe anumite niveluri reper şi clase salariale era mai redusă decât grila din legea din 2010 şi în contextul în care ordonanţa ar fi fost respinsă ar fi fost riscul unui vid legislativ”, a explicat Suciu. 

El a precizat că actualul Guvern a preluat şi gestionează un buget de la Cabinetul anterior, buget care nu prevedea creşteri salariale. 

„În bugetul deja făcut nu existau elemente care să susţină majorări salariale, deci orice interpretare de acest gen ar trebui să nu se facă, pentru că nu suntem noi autorii bugetului respectiv, suntem gestionarii bugetului. Dacă erau elemente de creştere salarială în acel buget, sigur că ar fi fost scoase în evidenţă de mult şi le-am fi avut şi noi la dispoziţie. (…) Ceea ce vom încerca să facem, dacă ajungem la un acord cu partea sindicală, este să găsim resurse suplimentare în urma rectificării, (…) şi vom vedea după partea a doua a anului, după ce vom revedea structura bugetului, dacă găsim şi ce resurse suplimentare de finanţare găsim pentru eventualele modificări pe care le facem în buget”, a conchis Dan Suciu. 

Noua grilă de salarizare pe care o dorea Guvernul a generat protestele unor organizații sindicale, care se temeau că salariile vor scădea.

Peste 150 de sindicaliști au afilițai la CNSLR Frăția au protestat, miercuri, în fața Prefecturii județului Mureș, ca reacție la Ordonanța privind salarizarea bugetarilor, a plafonării salariului minim pe economie şi faţă de neonorarea promisiunilor de modificare a Legii 62/2011, potrivit Agerpres.

„Mesajul Federaţiei noastre este un mesaj de avertizare. Îi cerem premierului să întrunească Consiliul tripartit în regim de urgenţă şi actul normativ care va înlocui ordonanţa care a fost retrasă de pe ordinea de zi a şedinţei de guvern să fie înlocuită cu un act normativ negociat cu partenerii sociali, un act normativ căruia să i se asigure sursele de finanţare şi să nu mai auzim povestea că nu sunt bani în România. Vedem foarte multe exemple că sunt bani, dar nu au ca destinaţie plata salariaţilor, plata românilor, ci doar plata doar a unor dintre români, aceia care îşi bagă mâna până la cot şi acest lucru trebuie să înceteze, asta îi cerem premierului Dacian Cioloş, asta e ceea ce cerem tuturor partidelor politice care susţin acest guvern. Şi bineînţeles trebuie să fie şi o implicare din partea preşedintelui României, care nu trebuie să fie indiferent la ceea ce se întâmplă în momentul de faţă’, a spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.

El a arătat că sindicaliştii nu mai pot accepta lipsa de transparenţă şi promovarea unor acte normative fără discuţii purtate cu partenerii de dialog social şi „nu mai pot fi acceptate politicile de sacrificii’. 

„Poziţia noastră e foarte clară că nu vom accepta niciodată toată acea diversiune lansată încă din 2009 prin care s-a încercat dezbinarea tuturor categoriilor socio-profesionale din România (…) Mesajul nostru este un mesaj de unitate, că toate federaţiile reprezentative din domeniul bugetar, din ramurile economiei afiliate federaţiei noastre vor reacţiona pentru apărarea drepturilor colegilor noştri’, a susţinut Nistor. 

Înaintea protestului din faţa Prefecturii Mureş, la Târgu Mureş a avut loc o întâlnire a sindicatelor din sectorul bugetar, pentru stabilirea acţiunilor sindicale legate de Legea unitară a salarizării, urmată de şedinţa Consiliului Naţional al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”. 

La protestul de la Prefectura Mureş a mai luat parte şi Lucian Puiu, secretar general al Federaţiei Columna.

 

Cele mai citite

Medicii din Iași au transplantat organe prelevate de la un donator din Bulgaria

Medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de la un donator aflat în moarte cerebrală din Bulgaria, pe baza protocolului de colaborare în domeniu...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Iohannis are nevoie să cumuleze pensia cu salariul de la stat, pentru că mai are doar jumătate de an concediu plătit

Ilustrație: Marian Avramescu Primul meditator al țării, președintele Klaus Werner Iohannis, și-a depus cererea de pensionare ca profesor, deblocând după aproape treizeci de ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă