17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăTechÎN STIL MAZĂRE. Dumnezeu este un agent electoral eficient în Constanța. Frenezia...

ÎN STIL MAZĂRE. Dumnezeu este un agent electoral eficient în Constanța. Frenezia construirii de biserici, chiar și fără autorizație, este susținută de organizația locală PSD. Influența arhiepiscopului Teodosie e decisivă

PSD vrea să-i întâmpine pe turiştii care ajung în Mamaia cu o nouă biserică.

PSD Constanța nu a reușit să treacă prin Consiliul Local un proiect prin care un teren de 300 de metri pătrați ar fi trebuit să fie dat în folosință Arhiepiscopiei Tomisului. Suprafaţa respectivă se află chiar la intrare în stațiunea Mamaia, unde ar urma să fie construită o capelă. Există acum acolo o clădire provizorie, o capelă unde se pot ține slujbe. 

Epoca în care tot ce propunea PSD se aproba în Consiliul Local Constanța a trecut însă. Social-democrații nu mai au majoritatea absolută, iar acest proiect a fost respins de consilierii li­berali, care au reclamat că este pentru a doua oară când res­ping această propunere.

„Dorim, de asemenea, ca toate bisericile din Constanța să fie evaluate din punct de vedere al Primăriei Constanța, referitor la de autorizația de construcție, autorizația de la ISU, ca să nu ne trezim în situația ca, în cazul unui cutremur sau al unui incendiu, cineva să ne acuze pe noi că nu ne facem datoria.

Vă rugăm foar­te mult, Primăria să-și intre în atribuțiuni și să verifice lega­litatea construcțiilor tuturor bisericilor din Constanța, pentru că știți foarte bine că sunt multe construite fără autorizație, func­ționează fără autorizație. Unele sunt construite pe trotuare, altele lângă spații verzi, în parcuri și așa mai departe. Noi credem că s-a depășit de mult nivelul de toleranță civilizat față de acest fenomen“, a declarat consilierul local Romeo Rezeanu.

Triplu salt în 15 ani

Preşedintele organizaţiei municipale a PNL, Vergil Chițac, a afirmat că, în 2001 în municipiul Constanţa erau 20 de biserici, iar acum, 15 ani mai târziu, sunt 60.

„Nu pot să nu remarc abundenţa de biserici care s-au construit în Constanţa din 2001 încoace. S-a triplat numărul lor. Asta e o agresiune la adresa urbanismului. De exemplu, în parcul de la Casa de Cultură sunt două biserici. Eu cred că Arhiepiscopia s-a obişnuit să meargă pe contrasens. Ori nu îi interesează, ori s-au obişnuit cu asta.“ Referitor la terenul respectiv, a afirmat: „În 2014 a mai fost acelaşi teren atribuit Arhiepiscopiei, care deja a turnat fundaţia şi un altar improvizat fără autorizaţie de construcţie. Ei aveau termen până pe 23 iunie 2016 să fina­lizeze capela. Nu s-a terminat. Aşadar, conform hotărârii de consiliu local, terenul trebuia să intre înapoi în patrimoniul oraşului prin pro-ces-verbal de predare-primire. Nu s-a întâmplat“, a precizat Vergil Chiţac, într-o conferinţă de presă, înainte de votul dat în Consiliul Local.

Făgădău: „Nu voi demola nicio biserică“

Primarul PSD Decebal Făgădău a criticat dur intervenția consilierului liberal și și-a reafirmat sprijinul pentru biserică.

„Arhiepiscopia a promis că biserica va avea și o menire civică. A propus ca demisolul să fie un centru medical destinat persoanelor nevoiașe. Este oricum un alt proiect de hotărâre față de cel respins data trecută. Acela propunea prelungirea.  Eu știu că sub mandatul meu nu voi demola nicio biserică, voi milita ca toate să funcționeze, toate să aibă aprobările legale, și chiar dacă așa au fost vremurile, în care unii au luat-o înainte și s-au apucat de construit, nu au făcut-o pentru interes personal și au făcut-o din menire civică“, a spus el.

Liberalii s-au opus, iar proiectul nu a fost aprobat, ceea ce a făcut ca unul din consilierii PSD să exclame, cu năduf: „L-am supus pe Dumnezeu la vot“.

Influența arhiepiscopului Teodosie

În ultimii 15 ani, orașul Constanța a fost condus de primarul PSD Radu Mazăre. Tot în acest timp, în fruntea Bisericii s-a aflat Ma­cedon Petrescu, pe numele său de mirean, care în 2001 a devenit arhiepiscop al Tomisului. Între cei doi a existat o legătură apropiată. Radu Mazăre nu s-a dat în lături de la a pupa,  în public, mâna arhiepiscopului,  pe care l-a invitat la mai toate inaugurările oficiale din oraș, inclusiv la mall-uri. Construcția de biserici noi a fost favorizată și de primirea de terenuri în folosință gratuită, prin voia Consiliului Local, unde PSD avea majoritatea absolută. „Domnul Mazăre nu este ceea ce vedeţi. Rar am întâlnit un om cu atâtea sentimente profunde şi vorbe responsabile.

Oamenii m-au ajutat să-l cunosc. Veneau cu rugăminţi să îl pomenească. Am întâlnit alţi primari la Bucureşti, îmbrăcaţi în costum, care m-au alimentat cu vorbe. El m-a ali­men­tat cu dragoste. Ceea ce a fă­cut domnul primar aici n-am sperat.  Tot timpul gândeam la cel mai pilduitor părinte din istoria Bisericii: Sfântul Vasile cel Mare, care, în puţinii ani cât a păstorit, a făcut ca niciun om din eparhia lui să nu fie neajutorat“, spunea IPS Teodosie despre Radu Mazăre, la inaugurarea locuințelor sociale. Acesta a mărturisit că folosea cruci primite de la arhiepiscop ca armă anti-deochi, defila cu toiagul arhiepiscopului în caravanele estivale din Mamaia și l-a și însoțit într-un pelerinaj la Muntele Athos. Mai mult, într-o emisiune de la TVR, Mazăre și-a dat frâu liber sentimentelor pe care le nutrea față de IPS Teodosie: „Este mai mult decât un prieten pentru mine. Pot să spun chiar că-l iubesc“.  

Biserici în alimentară, în parc

Frenezia construirii de biserici a fost explicată simplu de IPS Teodosie: este nevoie de biserici pentru că, în momente ca Paștele sau Crăciunul, acestea sunt neîncăpătoare. Așa s-a ajuns, de exemplu, ca acum circa 10 ani o biserică să funcționeze, temporar, în spațiul unei foste alimentare. În parcul Casei de Cultură (care, de fapt, în actele primăriei nu este parc) se construiesc de câțiva ani două biserici. Pe bulevardul Tomis s-a construit, în imediata apropiere a unei benzinării, o biserică fără autorizație, Sfântul Haralambie. Inspecția în Construcții a amendat lăcașul de cult pentru că nu avea autorizație de construcție, unii vecini au reclamat și ei construcția. „Biserica a fost amendată pentru niște hârtii lipsă, iar noi, acum, facem demersurile pentru a obține autorizația“, spunea purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, Eugen Tănăsescu, iar purtătorul de cuvânt al primăriei, Liviu Tramudana, anunța că se fac demersuri pentru punerea în legalitate.

ISTORIC. Colaborare cu Securitatea și probleme penale

IPS Teodosie este acuzat că a semnat un angajament de colaborare cu Securitatea, sub numele de cod „Mache“. „Nu am colaborat cu Securitatea şi nu am făcut poliţie politică. A fost un jurământ de credinţă faţă de ţară, nu ca să fac rău cuiva. E un jurământ de credinţă, nu de a urmări pe cineva, un fel de prelungire a jurământului militar, pentru a-mi ajuta ţară“, s-a apărat acesta. Recent, a fost acuzat de DNA pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene și pentru luare de mită.


REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Categorie specială pentru cititorii ”România liberă”

Listele candidaților principalelor partide. Cele mai interesate stiri despre Alegeri Parlamentare 2016. Programele electorale ale partidelor care luptă pentru voturi. Dezvăluiri despre cei care vor să ajungă parlamentari la alegerile din 11 decembrie 2016.

Gasiti toate aceste informații foarte ușor, în categoria speciala dedicată alegerilor parlamentare din acest an din romanialibera.ro:

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016

 

 

 

Cele mai citite

Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs merg la Jocurile Olimpice! România are 82 de sportivi calificați la Paris

România și-a mărit numărul de sportivi care vor participa la Jocurile Olimpice, după ce perechea alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat...

reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă...

Cod galben de furtuni, pentru 24 de județe și Capitală. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în cursul acestei zile în 24 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă