8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialInterdicții, demiteri și arestări - măsurile luate de Turcia, după lovitura de...

Interdicții, demiteri și arestări – măsurile luate de Turcia, după lovitura de stat eșuată

UPDATE 13.24: Autorităţile turce au inculpat oficial 99 de generali acuzaţi de implicare lovitura de stat eșuată, informează Reuters, citând doi oficiali turci, potrivit Agerpres.

Alţi 14 generali se află în continuare în detenţie în urma încercării de lovitură de stat, au indicat aceiaşi oficiali. Potrivit Anadolu, cel puţin 118 generali şi amirali turci au fost arestaţi.

———

Cel puţin 45.000 de oameni au fost reţinuţi, concediaţi sau suspendaţi din funcţie, după lovitura de stat eșuată, care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, în Turcia, relatează BBC News, citat de News.ro.

Guvernul turc a extins măsurile după tentativa eșuată de săptămâna trecută, astfel că sunt vizați profesori, decani universitari şi chiar jurnalişti. Astfel, Ministerul Educaţiei a revocat autorizaţiile de funcţionare pentru 21.000 de cadre didactice din instituţiile private, iar 1.577 de decani universitari au primit ordin să demisioneze.

Citește și: Turcia va lua o decizie importantă, în cadrul consiliului de securitate de la Ankara

În plus, Consiliul Superior pentru Educaţie din Turcia le-a interzis tuturor cadrelor universitare să călătorească în străinătate până la noi ordine, a anunţat miercuri canalul public TRT, citat de agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

Tot marți, au mai fost demiși 8.777 de angajaţi ai Ministerului de Interne, 1.500 de angajaţi ai Ministerului de Finanţe şi 257 de angajaţi din biroul premierului.

Mai mult, Directoratul pe probleme religioase a anunțat că imamii nu vor conduce rugăciunile pentru persoanele implicate în lovitura de stat eșuată.

Mau mult, 24 de posturi de radio şi televiziune acuzate de legături cu Gulen au rămas fără licenţă.

Citește și: Slujbele religioase, interzise persoanelor implicate lovitura de stat eșuată din Turcia

 Cel puţin 240 de persoane, inclusiv 145 de civili, şi-au pierdut viaţa în cursul violenţelor şi aproape 1.500 au fost răniţi.  Cel puţin 6.000 de oameni au fost reţinuţi, pentru legături cu tentativa eșuată, a anunţat Ministerul turc de Justiţie. Printre ei se numără comandantul Armatei a II-a, care se ocupă de protecţia graniţelor ţării cu Irakul, Iranul şi Siria, consilierul şef al lui Erdogan pe probleme militare, dar şi comandantul bazei aeriene Incirlik, folosită de trupele SUA. 

 

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă