13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialINUNDAȚII în Suceava și Botoșani: Zeci de case, sub apă. La Iași,...

INUNDAȚII în Suceava și Botoșani: Zeci de case, sub apă. La Iași, furajele au luat foc de la fulger

UPDATE 10.25: Și în județul Iași, ploile au făcut stricăciuni: în localitatea Victoria, grindina a avariat câteva acoperişuri de case, iar în localitatea Plugari, pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu declanşat de un fulger, în care au ars 30 de tone de furaj, conform Agerpres. 

În oraşul oraşul Târgu Frumos, patru curţi au fost inundate. Alte două curţi au fost inundate în Iaşi, în cartierele Galata şi Nicolina. 

În cursul nopţii, lucrătorii Direcţiei Servicii Publice Municipale Iaşi au intervenit pe străzile din municipiul reşedinţă de judeţ pentru a îndepărta crengile copacilor care au fost rupte de furtună. 

—-

În județele Botoșani și Suceava, zeci de gospodării au rămas sub apă, după ploile torențiale din ultimele ore, conform Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, citate de Agerpres

Astfel, în județul Suceava, pompierii militari au intervenit, începând de sâmbătă după amiază, în localităţile afectate de inundaţii, în special în Suceava, Siret, Rădăuţi, Gura Humorului, Frasin, Horodnic de Sus, Horodnic de Jos, Valea Moldovei, Muşeniţ, Vicovu de Jos, Frătăuţii Noi, Şcheia, Brodina. 

Potrivit ISU Suceava, 73 de pompieri salvatori, cu 39 de autospeciale, sprijiniţi de poliţişti, jandarmi, lucrători ai serviciilor voluntare şi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, în total 127 de persoane cu 65 mijloace de intervenţie, au intervenit în diferite situaţii, de monitorizare, evacuare apă şi salvare/evacuare persoane. 

Citește și: VREMEA de Rusalii: Avertizare de ploi și vijelii până luni dimineața, în 20 de județe. În sud, caniculă

Cele mai afectate localităţi au fost Horodnic de Jos şi Horodnic de Sus, unde pârâurile Pozen şi Horodnic au depăşit cota de inundaţie şi apa revărsată a afectat aproximativ 80 de gospodării (30 de locuinţe şi 60 de anexe).  În Horodnic de Jos, în zona numită ”Călugăriţa”, pompierii militari au intervenit pentru salvarea a patru persoane, a căror gospodărie era înconjurată de ape. Cele patru persoane, adulte, au fost evacuate în siguranţă, urmând ca pe timpul nopţii să locuiască la rude. 

Militarii au monitorizat zona şi au verificat fiecare locuinţă, pentru a se asigura că nu mai sunt persoane în pericol. Au fost evacuate animale şi păsări de curte din mai multe gospodării, iar după trecerea viiturii, echipajele pompierilor vor interveni în zonă pentru evacuarea apei din curțile afectate. 

Salvatorii au mai intervenit pentru evacuarea apei în localităţile Sfântu Ilie (un beci), Suceava (4 chioşcuri în Centrul Comercial Bazar), Mănăstioara (un beci), Siret (3 curţi şi un beci), Voitinel (2 gospodării), Plutoniţa (2 curţi), Gura Humorului (o curte), Văşcăuţi (o curte), Mironu (o curte), Rădăuţi (o curte) şi Capu Câmpului (o curte). 

La Botoșani, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei dintr-o locuinţă de pe raza localităţii Răuseni, dar şi dintr-un garaj şi dintr-o curte din localitatea Şendriceni. De asemenea, ei au tractat o maşină care a rămas blocată în apă pe Bulevardul Victoriei din municipiul Dorohoi. 

Totodată, angajaţii ISU au intervenit pentru curăţarea de mâl a intersecţiei dintre străzile George Enescu şi Pacea din municipiul Botoşani.  Vântul puternic de sâmbătă seară a doborât doi copaci, dintre care unul a căzut peste un autoturism parcat într-o curte din municipiul Botoşani. 

Ploile vor mai ține până luni dimineață, au anunțat meteorologii. 

 

Cele mai citite

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă