15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialJulian Assange a acceptat să fie interogat la Londra de către procurori...

Julian Assange a acceptat să fie interogat la Londra de către procurori suedezi

Julian Assange a acceptat o solicitare a procurorilor suedezi de a-l interoga la Londra cu privire la acuzaţiile de agresiune sexuală, a anunţat un avocat al fondatorului site-ului WikiLeaks, relatează Euronews, citat de Mediafax.

Assange este refugiat în sediul Ambasadei Ecuadorului din capitala Marii Britanii de peste trei ani, de teamă că ar putea fi extrădat către Statele Unite. În această perioadă el i-a invitat în patru rânduri pe procurorii suedezi să-l interogheze în sediul misiunii eucuadoriene.

Avocatul său Per Samuelson a apreciat că această schimbare radicală de poziţie a autorităţilor suedeze reprezintă o "mică victorie", întrebându-se de ce au aşteptat atât de mult timp.

"Important este că, din toamna lui 2010 şi până acum, procurorul n-a făcut nimic, timp de patru ani. Acest lucru este o încălcare clară a legii suedeze. Acest lucru l-a afectat extrem de grav pe domnul Assange, le-a afectat totodată pe ambele femei, al căror caz nu a fost judecat în această perioadă de patru ani, şi afectează justiţia, pentru că martorii uită, timpul trece, iar situaţia pare mai rea în prezent decât era în 2010", a subliniat Samuelson.

Această schimbare de strategie apare în contextul în care acuzaţiile formulate împotriva lui Assange riscă să fie prescrise în august, potrivit legislaţiei suedeze.

Australianul a cerut azil în sediul Ambasadei Ecuadorului, temându-se că Marea Britanie l-ar fi putut extrăda în Suedia pentru a fi interogat în legătură cu agresiunea sexuală, şi că ar fi putut să fie trimis ulterior în Statele Unite, pentru a fi judecat în cadrul celei mai mari scurgeri de informaţii secrete din istoria americană.

WikiLeaks se află la originea difuzării în 2010 a aproximativ 250.000 de telegrame diplomatice şi 500.000 de rapoarte militare clasate "secret al Apărării".

Cele mai citite

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...
Ultima oră
Pe aceeași temă