15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportKlaus Iohannis, despre decizia CCR privind abuzul în serviciu: Sper să fie...

Klaus Iohannis, despre decizia CCR privind abuzul în serviciu: Sper să fie una care înlesneşte parcursul justiţiei

Președintele Klaus Iohannis, aflat într-o vizită oficială în Bulgaria, a vorbit, miecuri după-amiază, la Ambasada României la Sofia, despre decizia Curții Constituționale Române privind abuzul în serviciu, potrivit Agerpres.

„Una peste alta mi se pare că la Curte s-a judecat calm şi sper ca această decizie să fie una care clarifică şi înlesneşte parcursul justiţiei în România”, a spus miercuri Iohannis, la Ambasada României la Sofia. 

În opinia sa, discuţiile premergătoare deciziei CCR au fost de multe ori prea detaliate. 

„Am aflat despre decizia CCR. Nu vă aşteptaţi de la mine să comentez decizia pe fond, dar recunosc că discuţiile premergătoare mi s-au părut de multe ori prea detaliate. Până la urmă Curtea Constituţională trebuie să decidă asupra acestor chestiuni şi nu analiştii sau alţii care au un interes poate chiar şi legitim în ce se discută acolo”, a arătat şeful statului. 

Întrebat dacă, din punctul său de vedere, era nevoie de o clarificare din partea CCR astfel încât să nu existe abuzuri din partea judecătorilor sau procurorilor, preşedintele Iohannis a răspuns: „Nu ştiu dacă trebuie să vorbim sau dacă este cazul să vorbim despre abuzuri ale celor care reprezintă sistemul de justiţie, dar întotdeauna când o legislaţie este neclară sau uşor interpretabilă apar situaţii în care unii sau alţii pot fi iarăşi acuzaţi de abuzuri. De aceea, de fiecare dată când legislaţia care nu este foarte, foarte clară se corectează şi se înlocuieşte cu una care este foarte clară – cred că se face un lucru în esenţă bun pentru sistem”. 

CCR a admis, cu unanimitate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 şi ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma ”îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege ”îndeplineşte prin încălcarea legii”, se arată în minuta Curţii. 

Judecătorii CCR au respins excepţia de neconstituţionalitate ca neîntemeiată şi au constatat că dispoziţiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 sunt constituţionale în raport de criticile formulate. 

Citește și: UPDATE. CCR: Abuzul în serviciu este parțial neconstituțional! Specialist: Nu se poate aplica doar pentru viitor! Vor scăpa toți!

 

Cele mai citite

Reporteri fără Frontiere: Peisajul mediatic din România, lipsa transparenței și trusturi media care propagă dezinformări

România se mândrește cu un peisaj mediatic divers și relativ pluralist, oferind un teren fertil pentru investigații de interes public puternice. Cu toate acestea,...

Rusia – Ucraina, ziua 779: Kremlinul spune că declarațiile lui Macron sunt parte a unei tendințe periculoase

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris astăzi comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în...

Tragedie în Hunedoara! Un bărbat a murit după ce a fost împușcat accidental la o partidă de vânătoare

Un bărbat de 44 de ani a decedat după ce a fost împuşcat accidental în zona pieptului, în timpul unei partide de vânătoare desfăşurată...
Ultima oră
Pe aceeași temă