11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialMii de liceeni au protestat pentru drepturile lor în orașele din Franța

Mii de liceeni au protestat pentru drepturile lor în orașele din Franța

Mii de liceeni au protestat, joi, în numeroase orașe din Franța, pentru a cere modificarea Codului Muncii, care alocă sume mici pentru orele suplimentare lucrate. În Paris, protestul a degenerat în violențe, iar două persoane au fost rănite, potrivit France.info, citat de News.ro.

Tinerii sunt  nemulţumiţi de reformele legii muncii, care avantajează sectorul privat şi ameninţă siguranţa locurilor de muncă, prin eliminarea reglementării stricte prin lege a relaţiilor de muncă.

Astfel, elevii parizieni au blocat intrarea în licee, după care s-au strâns în Place de Nation, pentru a lua parte la un marş. În timpul mitingului, mai mulţi membri ai unor mişcări anarhiste au aruncat cu sticle în forţele de ordine şi s-au urcat pe maşinile din zonă. Doi agenți de poliție au suferit răni ușoare, după ce au fost loviți de o mașină. În aceste condiții, forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene, iar trei persoane mascate au fost arestate.

La liceul Voltaire din Paris, elevii s-au strâns pe trotuar, unde au suflat în fluiere şi au aruncat cu petarde. Încidente au avut loc și în Marsilia, iar în Nantes, tinerii au incendiat mai multe tomberoane, au răsturnat o maşină şi au vandalizat o staţie de autobuz.

Manifestaţii importante au avut loc şi la Clermont-Ferrand (centrul Franţei), unde 3.000 de oameni au luat parte la marşul de protest. Între 2.000 şi 3.000 de tineri au ieşit în stradă şi la Tours (centrul Franţei), iar alţi 500 la Bordeaux (sud-vest).

Potrivit Ministerului Educației, la proteste ar fi participat elevii din 115 licee, în timp ce Uniunea Naţională a Liceenilor a estimat că ar fi participat între 120 și 200 de licee .

Reformele propuse de Guvern prevăd ca aproape toate relaţiile de muncă din ţară, în prezent reglementate strict prin lege, să poată fi negociate între angajatori şi sindicate. Manifestanţii se plâng că această decizie ameninţă siguranţa locului de muncă.

În urma protestelor, Guvernul a decis să acorde o creştere modestă a salariilor bugetarilor, ce va pune o greutate de 2,4 miliarde de euro pe bugetul ţării, cu scopul de a distrage atenția de la reforma de la Codul Muncii, potrivit Reuters.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă