19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialErdogan: Turcia a semnat angajamentul de a aboli pedeapsa cu moartea, dar...

Erdogan: Turcia a semnat angajamentul de a aboli pedeapsa cu moartea, dar semnăturile se pot retrage

Turcia își poate retrage angajamentul asumat față de Consiliul Europei și față de Uniunea Europeană privind aplicarea pedepsei cu moartea, consideră președintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de agenția EFE, potrivit Agerpres.

„Există pedeapsa cu moartea în Statele Unite? În Rusia? În China? Există în mai multe părţi ale lumii? Nu există în ţările Uniunii Europene. Înaintea guvernului nostru, noi (Turcia) am semnat angajamentul de a aboli pedeapsa cu moartea, dar semnăturile se pot retrage (…) Vom lăsa parlamentul să ia această decizie”, a spus Erdogan, luni seară, în faţa unei mulţimi adunate în faţa reşedinţei sale din Istanbul. 

Citește și:  Lovitura de stat eșuată din Turcia: Sute de angajați guvernamentali au fost DEMIȘI

Șeful statului turc a adăugat că este datoria Parlamentului să ia „cea mai corectă decizie” pe această temă. „Turcia este un stat democratic şi de drept. În statele democratice şi de drept nu poţi rămâne orb în faţa cererilor oamenilor”, a spus Erdogan, insistând că populaţia cere execuţia „trădătorilor” implicați în lovitura de stat eșuată de vineri noapte.

În acest context,  Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, a cerut Turciei să respecte statul drept, avertizând că reintroducerea pedepsei capitale ar constitui o încălcare a obligaţiilor internaţionale asumate de Ankara în materie de drepturi ale omului, transmit Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

În urma unei asemenea experienţe traumatice, este cu adevărat crucial să ne asigurăm că drepturile omului nu sunt încălcate în numele securităţii şi în graba de a-i pedepsi pe cei consideraţi responsabili”, a subliniat Înaltul Comisar, într-un comunicat. 

Totodată, oficialul susține că reintroducerea pedepsei capitale „ar fi o încălcare a obligaţiilor asumate de Turcia în baza legislaţiei internaţionale a drepturilor omului (şi ar fi) un pas mare în direcţia greşită”, a avertizat el. „Chem guvernul turc să se abţină de la a da ceasul înapoi în privinţa protecţiei drepturilor omului”, a subliniat Zeid. 

Reintroducerea pedepsei cu moartea este susţinută de formaţiunea lui Erdogan, Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), precum şi de Partidul Acţiunii Naţionale (MHP – naţionalist, de opoziţie), în timp ce principalul partid de opoziţie, formaţiunea social-democrată CHP, şi cel prokurd, HDP, se împotrivesc. 

Citește și: Presă: Lovitura de stat eșuată. Armata urmărea să preia controlul în Turcia pe baza unui plan complex

Un deputat din cadrul CHP, Ilhan Cihaner, consideră că reintroducerea pedepsei cu moartea necesită schimbarea a două articole din Constituţie. Partidele AKP şi MHP ar putea convoca şi un referendum pe această temă, iniţiativă despre care acelaşi deputat crede că ar fi periculoasă, întrucât ar risca să conducă la o escaladare a violenţelor. 

Intenţia lui Erdogan privind reintroducerea pedepsei cu moartea a fost criticată şi de responsabilii europeni, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, amintindu-i că aceasta ar însemna pentru Turcia „sfârşitul negocierilor de aderare” la Uniunea Europeană. 

Citește și: FOTO + VIDEO. În noaptea loviturii de stat eșuate din Turcia, președintele Erdogan a primit un apel care i-a salvat viața

Ultimele informaţii relevă că aproape 21.000 de persoane au fost arestate sau demise din funcţii, după lovitura de stat eșuată din Turcia: 6.500 de oameni din armată, 9.000 de angajaţi şi superiori din cadrul poliţiei, 3.000 de judecători şi procurori, dar şi 1.500 de salariaţi din finanţe. Totodată, 257 de angajați din biroul premierului turc Binali Yildirim au fost demiși.

 

 

 

 

Cele mai citite

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă