8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialLovitura de stat eșuată. Erdogan continuă demersurile pentru a convinge Washingtonul să...

Lovitura de stat eșuată. Erdogan continuă demersurile pentru a convinge Washingtonul să îl extrădeze pe Gulen

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră că Statele Unite ar face „o mare greșeală” dacă ar refuza să îl extrădeze pe clericul Fethullah Gulen, acuzat de autorităţile de la Ankara că s-ar afla în spatele lovituri de stat eşuate de săptămâna trecută, potrivit agenției TASS, citată de Agerpres.

„Raţiunea ar trebui să aibă prioritate în relaţiile dintre state, în caz contrar va fi o mare greşeală. De aceea, vom oferi Statelor Unite toate documentele (necesare pentru a justifica extrădarea lui Gulen), şi deja am trimis o parte dintre acestea,” a declarat Erdogan într-un interviu pentru postul de televiziune Al Jazeera.

Șeful statului turc a precizat că așteaptă decizia autoităților americane. „Trebuie să continuăm cooperarea cu ei. Avem o mulţime de puncte în comune, şi cred că în curând vor începe să ia măsurile necesare în cadrul acestui proces”, a mai spus Erdogan.

Anterior, premierul Binali Yildirim a susținut că relațiile de prietenie dintreu SUA și Turcia ar fi reconsiderate, în cazul în care Washingtonul nu îl va extrăda pe Fethullah Gulen.

Citește și: Lovitura de stat eșuată din Turcia: Mevlut Çavuşoğlu și John Kerry vor discuta, la Washington, despre o posibilă extrădare a lui Gulen. Predicatorul nu crede că va fi extrădat

Sâmbătă seara, preşedintele turc a cerut Statelor Unite, sâmbătă seară, să îl extrădeze pe clericul musulman Fethullah Gulen.

Pe de altă parte, Gulen a negat orice implicare în tentativa de lovitură de stat, acuzându-l pe Recep Tayyip Erdogan că foloseşte acest complot ca pretext pentru consolidarea puterii. Fethullah Gulen a acordat un interviu mai multor media, în proprietatea sa de la Saylorsburg, din statul american Pennsylvania, unde locuieşte din 1999. „Personal, nu sunt îngrijorat”, a spus predicatorul.

Fethullah Gulen a reamintit că guvernul de la Ankara a mai încercat, fără succes, să obţină extrădarea sa, după izbucnirea scandalului de corupţie care a zguduit Turcia în 2013 şi a dus la demisia a trei miniştri. 

Gulen s-a arătat încrezător că Statele Unite „sunt un stat de drept”, unde „legea este mai presus de toate”. „Nu cred că acest guvern va acorda atenţie la ceva ce nu se bazează pe lege”, a subliniat el. 

Citește și: VIDEO. Turcia, în stare de urgență pentru trei luni. Ce presupune această măsură. Reacții internaționale

Secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat luni că extrădarea lui Fethullah Gulen nu este posibilă în absenţa dovezilor, iar guvernul turc are obligaţia să le furnizeze.

Marți,  Ankara a anunțat că a trimis Washingtonului mai multe documente care ar atesta că predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, ar fi fost implicat în lovitura de stat eșuată din Turcia,

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă