16 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialLovitura de stat eșuată din Turcia: Mevlut Çavuşoğlu și John Kerry vor...

Lovitura de stat eșuată din Turcia: Mevlut Çavuşoğlu și John Kerry vor discuta, la Washington, despre o posibilă extrădare a lui Gulen. Predicatorul nu crede că va fi extrădat

UPDATE 13.19: Turcia va elimina „de la rădăcină” mişcarea condusă de predicatorul Fethullah Gulen, astfel încât acesta nu va mai putea trăda din nou poporul turc, a declarat marţi premierul turc Binali Yildirim, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres.

Yildirim a acuzat SUA de folosirea de duble standarde în combaterea terorismului, după ce Washingtonul a precizat că va examina o cerere de extrădare pe numele lui Fethullah Gulen numai dacă sunt furnizate probe clare privind implicarea lui în puciul eşuat.

13.15:  Ankara a trimis Washingtonului mai multe documente care ar atesta că predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, ar fi fost implicat în lovitura de stat eșuată din Turcia, informează AFP, citat de Agerpres.

10.34: Șefii diplomației Turciei și Statelor Unite se vor întâlni, în această săptămână, la Washington, pentru a discuta pe tema unei potențiale extrădări a predicatorului Fethullah Gulen, pe care președintele turc Recep Tayyip Erdogan îl consideră responsabil pentru lovitura de stat eșuată, din noaptea de vineri spre sâmbătă, notează cotidianul Hurryiet.

Discuțiile dintre ministrul turc de Externe Mevlüt Çavuşoğlu și secretarul de stat american John Kerry vor avea loc în marja unei reuniuni internaționale pe tema luptei împotriva grupării Stat Islamic, programată pentru 20 și 21 iulie, la Washington

La reuniune vor fi prezenți și miniștri de Externe ai altor state din coaliția anti-SI. Ei vor discuta despre situația din Siria și Irak și măsurile necesare în lupta împotriva terorismului.

Hurryiet notează că reuniunea va fi o oportunitate importantă pentru ministrul turc de Externe pentru a aborda situația din Turcia, după lovitura de stat eșuată. În acest context, întâlnirea cu John Kerry va reprezenta, pentru Çavuşoğlu, o oportunitate de a discuta despre implicarea lui Gulen în lovitura de stat eșuată.

 

În acest weekend, cei doi oficiali au avut și o conversație telefonică pe baza situației din Turcia, în cadrul căreia Kerry i-a cerut omologului său să prezinte dovezi că Gulen s-a aflat în spatele tentativei de lovitură de stat.

———

Predicatorul Fethullah Gulen, considerat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan responsabil pentru lovitura de stat eșuată din Turcia, a precizat că nu este îngrijorat de o eventuală extrădare, întrucât în Statele Unite „legea este mai presus de toate”. Totodată, Gulen și-a exprimat îngrijorarea că statul turc nu mai este unul democratic, informează Agerpres.

Fethullah Gulen a acordat un interviu mai multor media, în proprietatea sa de la Saylorsburg, din statul american Pennsylvania, unde locuieşte din 1999. „Personal, nu sunt îngrijorat”, a spus predicatorul, în contextul în care președintele Erdogan a afirmat că, în următoarele zile, Ankara va trimite Washingtonului documentele oficiale pentru a cere extrădarea predicatorului din SUA în baza „acordului reciproc de extrădare a criminalilor”. 

Fethullah Gulen a reamintit că guvernul de la Ankara a mai încercat, fără succes, să obţină extrădarea sa, după izbucnirea scandalului de corupţie care a zguduit Turcia în 2013 şi a dus la demisia a trei miniştri. 

Gulen s-a arătat încrezător că Statele Unite „sunt un stat de drept”, unde „legea este mai presus de toate”. „Nu cred că acest guvern va acorda atenţie la ceva ce nu se bazează pe lege”, a subliniat el. 

Secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat luni că extrădarea lui Fethullah Gulen nu este posibilă în absenţa dovezilor, iar guvernul turc are obligaţia să le furnizeze.

 Dacă predicatorul nu se îngrijorează de propria soartă, el s-a arătat, în schimb, preocupat de situația din Turcia, cât și de viitorul relației cu SUA. El a negat implicarea în lovitura de stat eșuată. 

Am fost întotdeauna împotriva intervenţiei militarilor în politica internă”, a declarat Gulen, care a calificat tentativa de puci drept o „trădare a naţiunii turce”. 

În opinia sa, desfăşurarea acestei tentative ridică întrebări în special asupra eventualului rol jucat de guvern. „Aveţi informaţii din presă care arată că membri ai partidului de la putere (în Turcia) erau la curent cu tentativa cu opt, zece sau chiar 14 ore înainte” de a se produce ea, a spus el, adăugând că „oricine ar fi autorii sau instigatorii ei”, lovitura de stat eșuată întărește poziția preşedintelui şi a susţinătorilor săi.

Totodată, Fethullah Gulen și-a exprimat preocuparea faţă de consecinţele consolidării puterii liderului turc în urma eşecului loviturii de stat.  „Într-un peisaj ca acela nu mai este posibil să se vorbească despre democraţie, nici de Constituţie, despre o formă de guvernare republicană”, a estimat predicatorul. „Acest regim seamănă mai degrabă cu un clan sau cu un guvern tribal”, a adăguat el. „Istoria ne învaţă că dictatorii pot accede la putere cu sprijinul unui mare număr de oameni”, a mai precizat Gulen, evocându-i pe Adolf Hitler, Saddam Hussein şi Gamal Abdel Nasser. 

El a reamintit că trupe turce au luptat alături de armata americană în timpul Războiului din Coreea şi că cele două ţări colaborează de mai multe decenii în cadrul NATO, la care Turcia a aderat în 1952. „Dacă va trebui să părăsească NATO, Turcia se va confrunta cu un haos de probleme. Se va evapora. Va fi terminată”, a mai afirmat Fethullah Gulen.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Chiliman, dezgropat din panseluțe pentru a preveni olifirea lui “Geoge Tuță”

Ilustrație: Marian Avramescu Partidul Național Liberal (PNL) l-a dezgropat pe fostul edil Andrei Chiliman de sub un rond de flori cu panseluțe de mii...

Al doilea suspect în cazul uciderii lui Adrian Kreiner a fost adus în țară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner, a fost adus în ţară în cursul nopţii, din Irlanda,...

Din respect pentru peneliști, Ciolacu trece cu PSD în alegeri “prin ei înșiși”

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, vrea să le demonstreze partenerilor de coaliție din Partidul Național Liberal (PNL) că...
Ultima oră
Pe aceeași temă