12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialMagistrații ICCJ audiază 13 martori în dosarul "Referendumul"

Magistrații ICCJ audiază 13 martori în dosarul “Referendumul”

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) audiază, joi, 13 martori în dosarul “Referendumul”, citaţi cu mandat, după ce la termenul anterior nu au venit la instanţa supremă şi nici nu au fost prezentate acte care să motiveze lipsa lor, informează Agerpres.

Pe 7 martie au fost audiaţi opt martori, membri ai Secţiei 1 de votare din Alexandria, şi mai multe persoane care au fost regăsite pe liste de votare. 

Doriana Cristea, Angelica Raicu, Lucreţia Mihaela Apostu, Eugenia Cojoacă, membri ai Secţiei 1 de votare din Alexandria, şi-au amintit că inculpaţii George Bălănescu şi Ion Ionescu au plecat cu urna mobilă din secţie, pentru a se deplasa la persoanele care nu pot veni să voteze, din motive medicale, însă nu au putut să precizeze când s-au întors cu aceasta sau dacă au venit cu buletine de vot necompletate. 

Martorii Dănuţ Bunea, Ştefan Dumitru au spus că au votat la referendumul din 2012, însă la o singură secţie de votare, unde totul a decurs normal şi nu îşi explică modul în care au ajuns date lor şi pe alte liste de vot. 

“La DNA mi-au pus în faţă o semnătură care nu era a mea. Aş vrea să ştiu şi eu cum au ajuns datele mele de identitate pe lista respectivă”, a declarat, în faţa completului de 5 judecători al ÎCCJ, Ştefan Dumitru. 

Martorii Iulian Liga şi Marin Ionel Stoian au afirmat că nici măcar nu au votat la referendum, însă procurorii le-au arătat nişte liste de vot pe care se regăsea semnătura lor, pe care însă nu au recunoscut-o. 

Pe 15 mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecători de la ÎCCJ în dosarul “Referendumul” la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani. Alţi 74 de inculpaţi din dosar au fost fie achitaţi, fie condamnaţi la închisoare cu suspendare. Decizia a fost atacată cu apel. Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013 pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă