19.3 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialMariajul fiicei mai mici a lui Putin, vizat de ancheta Panama Papers

Mariajul fiicei mai mici a lui Putin, vizat de ancheta Panama Papers

Mariajul fiicei mai mici a preşedintelui rus Vladimir Putin cu Kiril Șamalov, fiul unui prieten al șefului statului, ar fi fost ocazia de a i se oferi mirelui părți dintr-o societate petrolieră finanțată prin circuite offshore panameze, potrivit documentelor dezvăluite de cotidianul Le Monde, informează Agerpres.

Potrivit Le Monde, Kiril Şamalov ar fi primit părţi din societatea petrolieră Sibur, estimată la 2,5 miliarde de euro, sumă finanţată „prin circuite offshores panameze, ele însele alimentate din banul public ruses”.

Totodată, staţiunea de ski Igora, situată la nord de Sankt-Petersburg, ar fi fost finanţată prin bani care au trecut prin Panama înainte de a găzdui – după mai bine de un an – mariajul fastuos al fiicei mai mici a lui Putin, Ekaterina. 

Citește și: Scandalul Panama Papers: Vedete mondiale în reţeaua opacă a finanţei off-shore

Alegerea locului nu ar fi fost întâmplătoare. Staţiunea Igora ilustrează mecanismul instituit de clanul Putin, potrivit „Panama Papers”: aranjamente financiare au permis apropiaţilor preşedintelui rus să ascundă aproximativ două miliarde de dolari în paradisuri fiscale, principalul beneficiar fiind Serghei Roldughin, naşul Ekaterinei Tihonova. 

Prieten din tinereţe al lui Vladimir Putin, acest bărbat de 64 de ani în prezent a făcut oficiul de a-şi împrumuta numele unor nebuloase societăţi-fantomă administrate de cabinetul panamez Mossack Fonseca, de unde au fost sustrase documentele. 

Două societăţi al căror proprietar 100% este Serghei Roldughin, violoncelist de meserie, au preluat astfel imense părţi din economia rusească prin alte companii offshore. Investiţiile servesc uneori pentru cumpărarea iahturilor şi hotelurilor pentru plăcerile personale ale oligarhiei ruse. Astfel, 40 de milioane de ruble au fost investite în 2012 în staţiunea de ski rusească Igora, unde s-a căsătorit în anul următor Ekaterina. 

Citește și: Premierul islandez demisionează, după implicarea în scandalul Panama Papers

La fastuosul eveniment, desfăşurat în februarie 2013, au participat circa 100 de invitaţi, rugaţi să-şi lase telefoanele mobile la intrare pentru a nu filma nimeni sosirea tinerilor căsătoriţi într-o trăsură trasă de trei cai albi. 

Tatăl lui Kiril, Nikolai Şamalov, un prieten al lui Vladimir Putin şi asociat al acestuia din tinereţea sa sankt-petersburgheză, este şi acţionar al Bank Rossia, prezentată adesea de presă ca bancă „personală” a amicilor preşedintelui. 

Kiril obţine un cochet cadou de căsătorie: părţi – la un preţ necunoscut – din societatea petrolieră Sibur, care valorează 2,5 miliarde de euro. 

Staţiunea Igora – dotată cu 13 piste de ski, spa, patinoar – este unul dintre locurile favorite de vilegiatură ale lui Vladimir Putin, după inaugurarea sa în 2006. Ea este situată în apropierea lacului Komsomolskoe, sediu al „cooperativei Ozero”, unde au fost făurite primele legături ale grupului de amici din Sankt-Petersburg, care va deveni clanul noilor oligarhi ruşi. 

Citește și: Scandalul Panama Papers a ajuns în Marea Britanie. Cameron, somat să dea explicații

În mod formal, Igora aparţine unei societăţi numite Ozon LLC, deţinută în procent de 25 % de Iuri Kovalciuk, fost membru al grupului Ozero şi acţionar principal al Bank Rossia, şi de fiul său, Boris. Restul de 75 % aparţin unei companii cipriote, cu proprietar necunoscut. 

„Panama Papers” arată cum împrumuturi de peste 10 milioane de euro, acordate în principal de Sandalwood, societatea lui Serghei Roldughin, prietenul muzician al lui Putin, aterizează după câteva ocolişuri la Igora. Nu se vede nicio urmă de rambursări. Ultimul din aceste împrumuturi a avut loc în septembrie 2011, iar peste 18 luni Igora găzduia vesela căsătorie a Ekaterinei cu Kiril.

Citește și: Presă: Apropiați ai lui Marine Le Pen, implicați în controversa Panama Papers

 

Scandalul „Panama Papers” a dezvăluit o vastă reţea de evaziune fiscală, în care sunt implicaţi înalţi responsabili politici, miliardari şi sportivi de renume din întreaga lume, datorită celor circa 11,5 milioane de documente ce provin de la cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca, scoase la iveală de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ). 

Cele mai citite

Fostul avocat al lui Trump a depus mărturie în procesul cu Stormy Daniels

Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, a compărut luni în calitate de martor-cheie la procesul fostului preşedinte al SUA pentru plăţi ascunse...

Revolut Money Report: Ce vor românii de la banca lor digitală?

Digital banking-ul a devenit, în ultimii ani, mai mult decât o alternativă la banking-ul clasic pentru nevoile financiare obișnuite ale clienților - plăți, împrumuturi,...

Hezbollah: Locuitorii strămutați israelieni se pot întoarce acasă dacă se încheie războiul

Şeful grupării insurgente libaneze Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat luni că locuitorii din nordul Israelului care s-au refugiat în alte zone din ţară...
Ultima oră
Pe aceeași temă