25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialMarine le Pen consideră de bun augur victoria lui Donald Trump la...

Marine le Pen consideră de bun augur victoria lui Donald Trump la Casa Albă. Cu cinci luni înainte de alegerile prezidențiale din Franța, apar temeri că situația s-ar putea repeta| ANALIZĂ DW

Referendumul prin care Marea Britanie a decis ieșirea din Uniunea Europeană și victoria republicanului Donald Trump pun sub semnul întrebării viitorul Franței, dat fiind faptul că popularitatea Frontului Național (n.r. – partid de extremă dreapta) a crescut, cu cinci luni înainte de alegerile prezidențiale în Franța, arată o analiză Deutsche Welle.

După ce Donald Trump, care a stârnit numeroase controverse prin declarațiile și promisiunile făcute în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, a fost ales ca al 45-lea președinte al SUA, și președintele Frontului Național (n.r. – partid de extremă dreapta), Marine Le Pen, și-a exprimat speranța că o realizare similară ar putea avea loc și în Republică.

„Putem să realizăm ceea ce anterior era imposibil; dacă oamenii vor cu adevărat, atunci se poate”, a afirmat Marine Le Pen, ca avertisment la adresa establishmentului politic din Franța, după succesul lui Trump.

Similar, și alți lideri politici, precum Jean-Luc Melenchon și fostul președinte Nicolas Sarkozy, încearcă să-și adapteze mesajul la rezultatul alegerilor americane. Analistul Bruno Cautres, de la centrul de cercetare politică Science Po din Paris, a notează faptul că politicienii se folosesc de victoria lui Trump „ca argument pentru propriile direcții politice”.

În timp ce Marine Le Pen Pen susține că victoria reprezintă „o veste bună” pentru Franța, președintele Francois Hollande atrage atenția că alegerile din SUA „generează o perioadă de incertitudine”. 

Mai mult, el consideră că între atmosfera electorală din SUA și cea din Franța ar putea exista similarități. „Fenomenul Trump s-ar putea repeta mâine în Franța, cu extrema dreaptă”, a scris Hollande în cartea pe care a publicat-o în luna octombrie.

Efectul Trump asupra partidelor franceze

Analiza DW arată că actualul scenariu se pe scena politică franceză de amintește de anul 2002, când tatăl actualei lidere a Frontului Național, Jean-Marie Le Pen, s-a clasat al doilea în primul tur al alegerilor prezidențiale, dată fiind nemulțumirea alegătorilor și respingerea largă a actualului status quo.

Cu toate acestea, Jean-Marie Le Pen a pierdut în al doilea tur de scrutin. Astfel, votanții de stânga și de dreapta s-au pronunțat masiv în favoarea președintelui în exercițiu Jacques Chirac, în ceea ce a fost calificat drept un referendum împotriva extremismului. Din acest motiv, afirmațiile fiicei lui Le Pen sunt mult mai moderate. Astfel, electoratul susține  poziția anti-imigrație și anti-europeană a Frontului Național.

Același tip de discurs anti-european se regăsește și la alți candidați la președinția Franței. De exemplu, candidatul Partidului Socialist, Arnaud Montebourg pledează  restructurarea UE, pe care o aseamănă unei „companii eșuate”. La rândul său, radicalul de stânga Melenchon luptă împotriva „globalizării neoliberale”. 

Deutsche Welle arată că victoria lui Trump îi va afecta, cel mai probabil, pe reprezentanții partidului de centru-dreapta din Franța, care organizează preliminarele sale luna aceasta. Unul din candidați este Sarkozy, care nu conduce în sondaje. Cu toate acestea, analiștii DW notează că el se bazează pe o revenire similară cu cea a republicanului american.

Asemenea lui Marine Le Pen, Sarkozy a aformat că, atât Brexitul, cât și victoria lui Trump, „exprimă o dorință de schimbare.

Cu toate acestea, există analiști politici care cred că Sarkozy nu va reuși să vândă electoratului imaginea de reprezentant al schimbării, întrucât este este o figură familiară în politica franceză, criticat de alegători pentru reformele eșuate din perioada administrației sale.

Există „două Franțe”

Liderul în sondaje al taberei conservatoare Alain Juppe vede alegerile din Statele Unite dintr-un alt unghi. Deși el admite că există „două Franțe” – una a câștigătorilor și una a pierzătorilor – , face apel la moderație, conciliere și refuză „diviziunile și demagogia care polarizează populația Franței”.

În rândul analiștilor politici, însă, părerile sunt împărțite. Unii cred că victoria lui Trump trebuie pusă într-un context mai larg. „Victoria lui Trump corespunde largii respingei în Vest a globalizării și a consecințelor acesteia. Am văzut acest lucru în SUA și îl vedem și în Franța cu Marine Le Pen”, susține analistul politic al centrului Science Po Etienne Schweisguth.

„O victorie pentru Le Pen pare exclusă la alegerile prezidențiale. O mare parte din electorat nici nu concepe măcar să voteze cu ea”, a mai spus analistul.

Pe de altă parte, analistul Cautres crede că asemănările dintre electoratul american și cel francez sunt doar parțiale, astfel că alegătorii nu vor susține astfel de tendințe.

 

 

 

 

Cele mai citite

Lando Norris a spart gheața în Marele Circ! Britanicul, campion în cursa de la Miami

Britanicul Lando Norris (McLaren-Mercedes) s-a impus în Marele Premiu de Formula 1 găzduit duminică de Miami, în a şasea etapă a Campionatului mondial. Plecat din...

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...

Cetățenii UE consideră dezastrele naturale o amenințare mai mare decât un eventual război

Cetățenii din mai multe țări membre UE consideră că dezastrele naturale legate de climă reprezintă o amenințare mai mare decât un eventual război. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă