14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialMii de persoane din București, Cluj și Timișoara, solidari cu familia Bodnariu

Mii de persoane din București, Cluj și Timișoara, solidari cu familia Bodnariu

Peste 2.000 de persoane au participat, sâmbătă, în București, la un miting de susținere a familiei Bodnariu, ai cărei copii au fost luaţi, în urmă cu cinci luni, de Serviciul pentru Protecţia Copilului din Norvegia (Barnevernet). Totodată, peste 3.000 de persoane s-au adunat în Piața Unirii din Cluj-Napoca, iar alte 500 au demonstrat la Timișoara, potrivit News.ro.

Manifestanţii s-au adunat, sâmbătă la prânz, în Piaţa Victoriei, pentru a protesta faţă de Serviciul pentru Protecţia Copilului din Norvegia şi a cere ca Ruth şi Marius Bodnariu să primească înapoi copiii. De asemenea, protestatarii cer soluţionarea şi altor cazuri similar cu ale familiei Bodnariu. Ei au plecat apoi în marş spre Palatul Parlamentului, zona dinspre Parcul Izvor, pe traseul Piaţa Victoriei – strada Buzeşti -strada Berzei – strada Vasile Pârvan – Podul Haşdeu – strada B.P. Haşdeu. 

Citește și: Cazul familiei Bodnariu, în atenția BBC

La Cluj-Napoca au manifestat peste 3.000 de persoane, între care foarte mulţi copii şi adolescenți. Participanţii la manifestaţie s-au întâlnit în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, unde pe o scenă mai mulţi pastori ai bisericilor penticostale au rostit rugăciuni alături de participanţi. Aceştia au organizat şi un marş pe străzile oraşului şi au avut nemeroase pancarte pe care puteau fi citite mesaje de susţinere pentru familia Bodnariu, dar şi mesaje în limbile engleză şi română, adresate guvernului norvegian şi în special serviciului de asistenţă socială din Norvegia, Barnevernet.

Citește și: Mitinguri de susţinere a familiei Bodnariu la Galaţi şi Dâmboviţa

Manifestări similar sunt organizate, sâmbătă, în alte 20 de state – Norvegia, Belgia, Germania, Austria, Olanda, Elveţia, Suedia, Italia, Ungaria, Grecia, Spania, Irlanda, Polonia, Australia, Noua Zeelandă, Scoţia, Marea Britanie, SUA şi Canada.

Cazul a ajuns și în atenția presei internaționale. De exemplu, BBC a realizat un documentar audio de 30 de minute despre cazul familiei Bodnariu, publicat pe site-ul instituției media. Astfel, protestatari de pretutindeni, cât și mai mulți specialiști norvegieni susțin că asistenții sociali intervin prea repede pentru a separa copiii de familiile lor, fără prea multe argumente, în special atunci când este vorba de familii de imigranți.

De notat este că, în ciuda faptului că modul în care acționează Barnevernet a atras numeroase reproșuri, soții Bodnariu au recunoscut că și-au lovit copiii.

Citește și: Avocatul Poporului, răspuns de la omologul norvegian, în cazul Bodnariu

Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţiei sale norvegiance Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în 16 noiembrie 2015, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.

Cazul a stârnit numeroase proteste, atât în România, cât și în mediul internațional, iar oficialitățile române au purtat discuții cu autoritățile norvegiene, pe acest subiect.

 

 

 

Manifestări similar sunt organizate în peste 10 oraşe din ţară, dar şi în alte 20 de state.

 

 

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede prelungirea limitării adaosului comercial la alimentele de bază până la finalul anului 2024

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 5/2024 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă