18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialMinistrul Sănătății: România nu are laboratoare acreditate care să analizeze soluțiile dezinfectante...

Ministrul Sănătății: România nu are laboratoare acreditate care să analizeze soluțiile dezinfectante folosite în spitale

Ministrul Sănătății a precizat, marți, că România nu are laboratoare acreditate pentru analiza soluţiilor dezinfectante folosite în spitale, informează Agerpres.

„Nu avem laboratoare acreditate. Am dispus controale mixte, corp de control, inspecţie şi DSP, pe de o parte. Pe de altă parte, am identificat finanţare pentru a putea face aceste verificări. În mod evident, pe termen scurt nu le putem face în ţară şi pot fi finanţate prin veniturile proprii ale DSP-urilor. Pe termen lung sunt două laboratoare. Institutul de Sănătate Publică se ocupă practic de ele şi vor primi acreditare, estimăm, într-un an. Din veniturile proprii ale DSP pot să fie plătite sume la laboratoare de referinţă din afara ţării până când le vom avea pe cele două despre care am pomenit. Noi nu avem laboratoare acreditate, sunt laboratoare private”, a explicat ministrul Sănătății.

El a mai precizat că, în România, avizele pentru soluţiile dezinfectante provin de la instituţii europene, conform unei directive, şi ele sunt acceptate pe baza documentelor emise în afara ţării. 

Citește și: Parchetul s-a sesizat din oficiu în cazul anchetei privind substanțele dezinfectante folosite în spitale

„Analizele sunt făcute în prezent pentru soluţiile aduse în România la laboratoare din străinătate. Avizele se primesc pe seama unor teste de eficacitate care sunt probabil făcute în străinătate, se obţine o dovadă a eficacităţii lor, care este după aceea evaluată în România. Ele sunt conforme la nivelul UE. Avizul se obţine în diverse instituţii europene şi conform unei directive. Asta este ceea ce mi s-a spus, conform unei directive, ele sunt acceptate în România. Avizul este dat de către o autoritate a statului după ce acel produs are un aviz de la un laborator de referinţă din UE. În acel moment se verifică hârtiile”, a afirmat demnitarul. 

Întrebat dacă ştie de retragerea în ultimele zile a dezinfectanţilor de la Spitalul Floreasca, ministrul a spus că a dispus controale în acest sens. În opinia sa, conducerea spitalelor trebuie responsabilizată cu privire la folosirea acestor dezinfectanţi. 

Citește și: Hexi Pharma: Produsele dezinfectante folosite în spitale, sunt avizate de Ministerul Sănătății

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a declarat, marți, că Parchetul s-a sesizat din oficiu în legătură cu ancheta privind substanțele dezinfectante folosite în spitale.

„În această dimineaţă ne-am sesizat din oficiu cu privire la ancheta desfăşurată de domnul Tolontan. Am sesizat Secţia de urmărire penală pentru constituirea unui dosar în această cauză, fapt pentru care aduc mulţumiri mass-media pentru activitatea pe care o are”, a declarat Licu, la sediul CSM. 

PNL a solicitat luni premierului Dacian Cioloş să sesizeze Corpul de control cu privire la dezinfectanţii utilizaţi în spitale, în urma unei anchete pe această temă publicată în mass-media. 

„Am luat decizia să îi cerem prim-ministrului să sesizeze Corpul de control pe noua nenorocire pe care o anticipăm, legată de dezinfectanţii atribuiţi în spitale, care nu îndeplinesc normele de concentraţie prevăzute de lege”, a spus luni copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

Luni, jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat, pe blogul său, o anchetă în care arată că  victimele de la „Colectiv” au murit și milioane de români sunt tratați în spitale dezinfectate cu substanțe pe care statul nu le controlează niciodată în laborator

 

Cele mai citite

Goluri românești în Turcia! Sorescu și Drăguș au marcat pentru Gaziantep

Internaţionalii români Deian Sorescu şi Denis Drăguş au marcat câte un gol în partida pe care Gaziantep FK a pierdut-o cu scorul de 2-4...

BEC a stabilit ordinea pe buletine de vot la alegerile europarlamentare

Biroul Electoral Central a stabilit, luni, prin tragere la sorţi, număru de ordine de pe buletinele de vot a partidelor politice, alianţelor electorale, alianţelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă