20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialMonica Macovei cere excluderea lui Victor Ponta din Baroul București. Cererea va...

Monica Macovei cere excluderea lui Victor Ponta din Baroul București. Cererea va fi discutată în 23 august

UPDATE 14.40: Cererea Monicăi Macovei privind excluderea din Baroul Bucureşti a lui Victor Ponta se va lua în discuţie în prima şedinţă a consiliului baroului, care va avea loc la data de 23 august, a declarat decanul Baroului, Ion Dragne, pentru Mediafax.

„Este vorba despre o cerere făcută în completarea alteia, depusă anul trecut. Baroul a formulat la acel moment o cerere la Ministerul Educaţiei pentru a se comunica dacă s-a emis un ordin de retragere a titlului de doctor. Atunci a fost transmis un răspuns din partea ministerului prin care se comunica că nu există un astfel de ordin. Sesizarea respectivă (n.r. făcută de Monica Macovei) o să intre pe agenda Consiliului Baroului Bucureşti pe data de 23 august. Consiliul va decide prin vot dacă sunt documente suficiente şi dacă toată lumea este lamurită sau dacă se va desemna un raportor, în cazul în care sunt necesare verificări suplimentare, de exemplu, dacă ordinul a fost sau nu comunicat, dacă a fost sau nu contestat sau suspendat. Este posibil să cerem şi punctul de vedere al avocatului (n.r. Victor Ponta) sau chiar să fie invitat pentru a uza de dreptul la apărare. Daca va aprecia, consiliul o va invita şi pe autoarea cererii (n.r. Monica Macovei)”, a declarat decanul Baroului Bucureşti.

Potrivit legii 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, calitatea de avocat încetează „prin renunţarea scrisă la exerciţiul profesiei, prin deces, dacă împotriva avocatului s‑a luat măsura excluderii din profesie ca sancţiune disciplinară, dacă avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat”.

———

Europarlamentarul Monica Macovei a cerut, marți, decanului Baroului București, printr-o solicitare scrisă, excluderea lui Victor Ponta din avocatură, potrivit Agerpres.

„Vă solicit excluderea imediată din Baroul București a domnului Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de ‘doctor în drept’. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educației, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât dl Ponta nu mai îndeplinește condițiile legale pentru a exercita profesia de avocat”, afirmă Monica Macovei în solicitarea adresată decanului Baroului București.

Citește și: Victor Ponta, oficial fără titlul de doctor. Ministrul Educaţiei a semnat ordinul de retragere

Europarlamentarul reamintește că, în ianuarie 2015, a mai solicitat în scris Baroului București excluderea lui Victor Ponta din profesie „după ce acesta a notificat, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universității București de ‘renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București’, însă Baroul București nu a luat o decizie în acest sens, anunțând că așteaptă ca Universitatea din București să accepte sau nu renunțarea la titlul de doctor în drept.

„Acum, pe baza deciziei definitive de retragere a titlului de doctor în drept, prin Ordin al ministrului Educației, și a Legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, vă solicit să îl excludeți imediat pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul București pentru a respecta legea”, conchide Macovei.

Citește și: Consiliul de atestare propune RETRAGEREA titlurilor de doctor pentru Victor Ponta și Gabriel Oprea

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat luni ordinul de ministru prin care se retrage titlul de doctor acordat în 2003 fostului premier Victor Ponta, au anunţat oficiali din ministerul Educaţiei, decizia putând fi atacată în instanţă de către Ponta.

 

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă