12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialNoi demiteri în Turcia, după lovitura de stat eșuată

Noi demiteri în Turcia, după lovitura de stat eșuată

Peste 2.000 de polițiști, sute de militari, precum și membri ai Autorității de tehnologie a comunicațiior (BTK), vor fi demiși, fiind acuzați de implicare în lovitura de stat eșuată din data de 15 iulie. Decizia a fost publicată, miercuri dimineața, în Monitorul Oficial al Turciei, informează Reuters. citat de News.ro.

Cele două decret semnate de președintele turc Recep Tayyip Erdogan includ o decizie de a închide autoritatea din domeniul comunicaţiilor, precum şi noua atribuţie a preşedintelui turc de a-l numi pe liderul forţelor armate.

Citește și: 43 de ziariști au fost arestați în TURCIA. Pe numele altor 100 au fost emise mandate de arestare

Peste 81.000 de funcţionari publici au fost suspendaţi din funcţie pentru legături cu mişcarea clericului musulman, printre care se numără judecători, procurori, soldaţi, poliţişti, academicieni, medici, profesori universitari, oameni de afaceri, funcţionari, precum şi jurnalişti. De asemenea, 17.740 de persoane au fost arestate şi puse sub acuzare pentru rolul jucat în orchestrarea loviturii de stat.

În noaptea de 15-16 iulie, o facţiune din armata turcă a încercat să răstoarne regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au susţinut că vor să protejeze statul turc de influenţele islamice pe care înceracă să le introducă liderul de stat. Lovitura de stat a eşuat după câteva ore, atunci când sute de mii de susţinători ai preşedintelui au ieşit în stradă.

Autorităţile turce îl acuză pe Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat, care dezminte toate acuzaţiile şi susţine că se va întoarce pe teritoriul turc doar atunci când vinovăţia sa este demostrată de un organ de investigaţie independent.

Citește și: Percheziții la 44 de companii din Turcia. 120 de persoane, vizate de mandate de arestare

Statele occidentale au criticat campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul ”inuman” la care ar fi supuşi puciştii capturaţi.

 

 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă