10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSportO brigadă românească se va transforma într-una multinațională. Klaus Iohannis: Inițiativele și...

O brigadă românească se va transforma într-una multinațională. Klaus Iohannis: Inițiativele și obiectivele propuse de România la acest Summit prind contur

Președintele Klaus Iohannis consideră că anunțul secretarului general al NATO privind transformarea brigăzii românești într-una multinațională confirmă că obiectivele României la summitul de la Varșovia „prind contur”.

„Am ajuns la Varșovia unde, în câteva ore, va începe Summitul NATO, în cadrul căruia voi promova proiecte importante pentru securitatea României. Astăzi, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat ca Alianța va transforma o brigadă românească într-o brigadă multinațională pentru a întări prezența NATO în Sud-Estul Europei și pentru apărarea împotriva atacurilor venite din afara Alianței. Declarația confirmă astfel că inițiativele și obiectivele propuse de România la acest Summit prind contur și se vor regăsi în documentele finale ale reuniunii”, a scris șeful statului, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Citește și: FOTO + VIDEO. Prima zi a summitului NATO de la Varșovia. SUA va trimite, anul următor, până la 1.000 de militari în România. Stoltenberg: Colaborarea NATO – UE e mai importantă decât oricând

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a anunțat, în deschiderea summitului de la Varșovia, că o brigadă românească va fi transformată într-o brigadă multinațională, pentru a întări măsurile de securitate.

„De asemenea, vom transforma o brigadă românească într-una multinațională”, pentru a întări prezența în zona de sud-est a Alianței. „Ne vom afirma de asemenea angajamentul faţă de partenerii noştri din est – faţă de Ucraina, Georgia şi Republica Moldova – pentru a-i ajuta să reziste presiunilor din exterior şi pentru a avansa pe calea reformelor (…) Astăzi, vom conveni asupra întăririi prezenţei noastre în estul Alianţei. În Estonia, Letonia, Lituania şi aici, în Polonia. Vom desfăşura, prin rotaţie, un batalion robust, multinaţional în fiecare din aceste state, pentru a arăta în mod clar că un atac împotriva unui Aliat va primi răspuns din partea forţelor din întreaga Alianţă”, a mai spus Stoltenberg.

18 președinți, 21 de șefi de guvern, 41 de miniștri de Externe și 39 de miniștri ai Apărării participă, vineri și sâmbătă, la summitul NATO de la Varșovia, prezentat de autoritățile poloneze drept cel mai mare din istoria Alianței Nord-Atlantice.

Citește și: Ce precizări aduce ambasadorul Sorin Ducaru despre obiectivele României la Summitul NATO

Pe lângă membrii NATO, la Varşovia sunt aşteptaţi şi liderii UE şi ai ţărilor asociate sau partenere, precum Georgia, Ucraina sau Afganistan. Delegaţiile numără în total peste 2.200 de membri, iar numărul jurnaliştilor acreditaţi a depăşit 2.000. 

Lucrările summitului se vor desfășura pe stadionul naţional, construit pentru Campionatul European de fotbal din 2012.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă