16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialOmul de afaceri Dan Adamescu a murit. Din decembrie anul trecut s-a...

Omul de afaceri Dan Adamescu a murit. Din decembrie anul trecut s-a aflat în comă indusă, ca urmare a unei septicemii

Omul de afaceri Dan Adamescu a murit în noaptea de luni spre marți, la vârsta de 68 de ani. Acesta era internat în spital, iar din decembrie anul trecut s-a aflat în comă indusă, ca urmare a unei septicemii. Omul de afaceri, a cărui familie deține cotidianul România liberă, suferea de mai multe boli, care s-au agravat din cauza condițiilor insalubre din penitenciarul unde își ispășea o pedeapsă de patru ani și patru luni de închisoare. 


UPDATE 12.20: Redacția “România liberă”, despre moartea lui Dan Adamescu: O încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului

Redacția “României libere” este întristată şi șocată de vestea morții omului de afaceri Dan Grigore Adamescu, unul dintre cei mai importanți investitori din presa românească. Istoria postdecembristă a ziarului nostru, începând încă din primii ani după revoluția din ‘89, este strâns legată de numele său.


11.50:  Scrisoare deschisă din partea lui Alexander Adamescu: „Întregul lui univers s-a prăbușit atunci când a fost acuzat de fapte penale de care nu era vinovat, fiind șocat de bestialitatea cu care adevărul a fost distorsionat”

„Tatăl meu m-a inspirat atât pe mine, cât și pe mulți alții, în fiecare zi. Încrederea, tenacitatea, puterea de muncă și generozitatea de care a dat dovadă de când mă știu, ne-au făcut pe toți cei care îl cunoșteam să-l respectăm profund. A fost sever, dar just, și cu mine, și cu angajații lui. Și-a trăit viață ferm convins că dacă îți propui ceva și îți depășești propriile limite, sacrificându-te și ieșind din zonă de confort, vei reuși. Ceea ce a clădit, nebazându-se pe nimeni altcineva decât pe el însuși, pe cunoștințele lui și eforturile depuse, este de admirat. Nu i s-a făcut cadou nimic. Dimpotrivă. A clădit un grup de firme prin propriile forțe, care încă își caută egal în România. Însă independența și succesul i-au adus și mulți dusmani…”


10.20: NEWS.RO: Avocatul lui Dan Adamescu a explicat cauzele probabile ale morții omului de afaceri

Potrivit celor spuse de avocat, trupul neînsuflețit al omului de afaceri va fi dus la Institutul Național de Medicină Legală pentru un raport medico-legal, care este obligatoriu în astfel de cazuri. De asemenea, avocatul său a mai spus că cea mai probabilă cauză a morții este o septicemie care i-a fi afectat toate organele, iar în final, “inima i-a cedat”. 


Judecătorii au refuzat în decembrie cererea lui Dan Adamescu de eliberare condiționată, deși avocații săi au explicat faptul că nu a fost apt medical din cauza mai multor afecțiuni — cardiologice, diabetice, neurologice, locomotorii — să participe la programele din cadrul penitenciarului, în schimb a avut un comportament conform cu regulile regimului de detenție, “dând dovadă de respect față de toți cei cu care a relaționat și neavând abateri/sancțiuni”.

De asemenea, avocații au precizat că Dan Adamescu este într-o stare de sănătate extrem de precară, fapt care a dus în luna septembrie la internarea lui la Spitalul Floreasca, “unde medicii îi supraveghează atent cele peste 15 afecțiuni grave, care au escaladat și mai mult în perioada detenției”. Mai mult, după ce starea de sănătate a omului de afaceri s-a agravat, familiei nu i s-a permis inițial să îl viziteze în spital. 

Citește și: UPDATE. Omul de afaceri Dan Adamescu, în stare foarte gravă la spital. Doar sora lui a primit, cu greu, dreptul să-l viziteze

Fiul lui Dan Adamescu, Alexander, a subliniat săptămâna trecută că tatăl său a fost supus unui tratament inuman în închisoare.

„Adevărata problemă este cum a fost el tratat în acest sistem. Cu câteva zile înainte să se prăbușească, a avut termen de liberare condiționată și motivul care s-a dat, pentru a-i respinge această cerere, a fost că a stat prea mult prin spital. Dacă vă puteți închipui că se poate acuza o persoană că este bolnavă și a stat prea mult prin spital, eu nu înțeleg acest argument”, a precizat acesta.

Alexander Adamescu a vorbit și despre condițiile crunte din penitenciarele supraglomerate românești: 

„Tata mi-a povestit cum este în închisorile din România. Este groaznic. Mi-a povestit cum auzea noaptea urletele oamenilor care își pierd mintea în arest, cum ies șobolanii din ghiuvetă și trebuie să pui plăci peste ele. Acestea nu sunt condiții demne pentru o țară care se vrea să fie printre țările care respectă condiții umane în închisori. Îmi pare rău, dar e absolut inacceptabil”.

 

Cu afacerile la vedere

Dan Adamescu (n. 20 septembrie 1948, Râmnicu Vâlcea – d. 24 ianuarie 2017, București) a fost acționar majoritar la mai multe companii importante din România, printre care Astra Asigurări, falimentată în condiții controversate cu complicitatea autorităților statului, Unirea Shopping Center, Medien Holding (trustul care deține ziarul România Liberă), Modern Business Center (imobiliare), hotelurile Rex, InterContinental și Pullman.


Citește și: Interviu cu Dan Adamescu: Nu ne putem permite să rămânem o colonie europeană. E momentul să gandim românește în business

Într-unul din puținele interviuri acordate, Dan Adamescu, unul din oamenii de afaceri de anvergură din România cu businessul la vedere, la Registrul Comerțului, mărturisește că a preferat să se țină departe de politică și de mass-media după 1997-1998. (…) În 1978, obține aprobare să plece în Germania. „Acolo am început să fac business. Am fost reprezentantul exclusiv pentru Europa Centrală și de Est al unor producători japonezi de tehnologie, ca JVC sau Panasonic. Numai cu România nu am avut afaceri, pentru că m-am ferit să cad în plasa Securității.”


Redacția România liberă este alături de familia îndoliată. 

 

 

Cele mai citite

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă