15.4 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialPanama Papers: Cum propune ministrul german de Finanțe combaterea paradisurilor fiscale

Panama Papers: Cum propune ministrul german de Finanțe combaterea paradisurilor fiscale

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a prezentat, duminică, un plan menit să combată paradisurile fiscale, ca urmare a controversei Panama Papers. Detaliile planului includ crearea de registre ce listează numele proprietarilor de companii şi modificarea termenului de prescripţie pentru infracţiuni fiscale, informează Reuters, citat de Agerpres.

Schaeuble a declarat, la canalul public german ARD, că dacă registrele listând proprietarii de firme offshore ar fi în reţea la nivel internaţional, s-ar putea găsi toate persoanele aflate în spatele acestor companii. Registrele au fost deja convenite, în Uniunea Europeană, ca parte a unei a patra directive privind spălarea de bani, care trebuie implementată la nivel naţional până la jumătatea anului 2017, aminteşte Reuters. 

Citește și: Scandalul Panama Papers, pe agenda reuniuniii de primăvară a FMI

Totodată, ministrul de Finanțe a vorbit și de un acord automat de schimb de informaţii fiscale, la care au aderat, până în prezent, aproximativ 100 de ţări. Acest acord urmează să intre în vigoare în 2017. În urma scandalului Panama Papers, a crescut presiunea asupra altora, precum Statele Unite, să se alăture, a remarcat Schaeuble.

Mai mult, ministrul de Finanțe german a mai spus că, în viitor, statutul prescripţiei pentru infracţiuni legate de evitarea plăţii impozitelor ar trebui să depindă doar de îndeplinirea obligaţiei de către contribuabil de a furniza informaţii. 

Totodată, Schaeuble dorește să pună ţări precum Panama şi alte paradisuri fiscale pe o „listă neagră” dacă ele nu iau parte la schimbul automat de date, ceea ce ar însemna că anumite tranzacţii financiare cu aceste ţări nu vor mai fi permise, notează Reuters.

Citește și: Efectul Panama Papers: Percheziţii la grupului bancar francez Societe Generale

Organele de supraveghere bancară din Europa au început să verifice dacă creditorii au legături cu Panama Papers, dar Schaeuble a declarat că băncile germane “au pus în mare parte lucrurile deja în ordine” şi a subliniat: „Am făcut multe progrese în ultimii ani”. 

O scurgere imensă de documente de la firma de avocatură cu sediul în Panama Mossack Fonseca a arătat modul în care companiile offshore sunt folosite pentru a ascunde averea celor bogaţi şi puternici şi a pus într-o situaţie jenantă mai mulţi lideri mondiali. 

Citește și: „Panama Papers“, un risc pentru Marea Britanie

Cele mai citite

Meme Stoica a stabilit cine e cel mai bun atacant român. “El e!”

FCSB este noua campioană a Superligii. Echipa patronată de Gigi Becali a câștigat titlul, după ce a învins-o pe Farul lui Hagi, scor 2-1. David...

Oțelul, victorie la limită împotriva lui FC Hermannstadt

Oţelul Galaţi s-a impus în fața celor de la FC Hermannstadt cu scorul de 1-0, pe teren propriu, în etapa a șaptea a play-out-ului...

Prințul Harry marchează cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus

Prințul Harry va marca cea de-a zecea aniversare a Jocurilor Invictus printr-o prezență specială la o slujbă ce va avea loc la Catedrala St....
Ultima oră
Pe aceeași temă