10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPanama Papers: Poliția a făcut percheziție la sediul cabinetului Mossack Fonseca

Panama Papers: Poliția a făcut percheziție la sediul cabinetului Mossack Fonseca

Poliţia din Panama a percheziţionat, marţi, sediul cabinetului de avocatură Mossack Fonseca, aflat în centrul scandalului de evaziune fiscală numit ‘Panama Papers’, a anunţat o sursă oficială panameză, relatează AFP, citată de Agerpres

‘Se efectuează o percheziţie, o inspecţie vizuală şi o cercetare la sediul societăţii Mossack’ din capitala panameză, a anunţat Ministerul Public din Panama, precizând că operaţiuni similare sunt în curs la filiale ale cabinetului de avocatură. 

Sistemul financiar panamez face obiectul unor critici severe de la publicarea ‘Panama Papers’, o scurgere de documente în care a fost dezvăluit modul în care Mossack Fonseca a creat societăţi offshore pentru mii de clienţi din întreaga lume. 

Autorităţile fiscale din Peru au percheziţionat luni filiala cabinetului de avocatură din Lima pentru a confisca documente, în timp ce la San Salvador poliţia a confiscat material informatic săptămâna trecută. 

Cu puţin timp înainte de percheziţie, preşedintele panamez Juan Carlos Varela a cerut guvernului francez să-şi ‘reconsidere’ decizia de a include din nou ţara pe lista paradisurilor fiscale, avertizând că în caz contrar vor fi luate măsuri de represalii ‘diplomatice’. 

La 8 aprilie, Franţa a anunţat că va include în 2017 mica ţară latino-americană pe lista paradisurilor fiscale, de unde fusese retrasă în 2012, şi că va cere OCDE să procedeze la fel. 

La rândul său, Comisia Europeană a prezentat un nou plan pentru a impune multinaţionalelor transparenţă fiscală, în contextul în care presiunea pentru mai multă transparenţă s-a intensificat. 

Noua directivă a Comisiei prevede ca fiecare ţară membră a UE să facă publice datele contabile şi fiscale ale multinaţionalelor, fie ele cifre de afaceri şi profituri, fie baza de calcul fiscal şi impozitele plătite în diferite state membre. 

Peste 214.000 de entităţi offshore sunt implicate în operaţiunile financiare din peste 200 de ţări şi teritorii, potrivit dezvăluirilor făcute de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) care acoperă o perioadă de aproape 40 de ani, între 1977 şi 2015. În acest vast sistem de evaziune fiscală sunt implicaţi în special responsabili politici, sportivi sau miliardari din întreaga lume. Poliţia panameză specializată în delicte de proprietate intelectuală şi securitate informatică s-a deplasat de asemenea luni la sediul Mossack Fonseca, care a depus plângere pentru piratare şi furt de documente. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă