18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportParchetul General, despre prezenţa reprezentantei instituţiei în ședința privind OUG 14: Prezența...

Parchetul General, despre prezenţa reprezentantei instituţiei în ședința privind OUG 14: Prezența procurorilor la lucrările în comisiile parlamentare e necesară pentru a apăra drepturile fundamentale ale cetățenilor

Parchetul General a transmis că prezența reprezentanților săi la lucrările din comisiile parlamentare, atunci când se discută modificări ale legislației penale, reprezintă o tradiție și este necesară pentru îndeplinirea rolului constituțional al Ministerului Public de a reprezenta interesele generale ale societății și de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei România Liberă.

“Ministerul Public reiterează preocuparea constantă și deschiderea spre dialog interinstituțional, în sensul acordării de suport tehnic, specializat, în cadrul procedurii de modificare a legislației penale, precum și a legilor referitoare la sistemul judiciar. Prezența reprezentanților Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la lucrările în comisiile parlamentare, precum și în grupurile de lucru constituite la nivelul Ministerului Justiției sau Consiliului Superior al Magistraturii este necesară pentru îndeplinirea rolului constituțional de a reprezenta interesele generale ale societății și de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor”.

Conducerea Ministerului Public își exprimă speranța ca, și pe viitor, să fie permisă participarea procurorilor, în calitate de invitați, la procesul de elaborare a legislației privind activitatea sistemului judiciar. Ministerul Public apreciază că prin acordarea de sprijin tehnic, specializat, procurorii și-au adus contribuția la transpunerea în practică a principiului securității juridice, conform căruia temeinicia unui stat de drept este dată, printre altele, de predictibilitatea și calitatea legilor sale.


Citeşte şi: Reacția procurorului general, după ce senatorul Șerban Nicolae a dat-o afară pe reprezentanta Parchetului General din ședința în care se dezbătea OUG 14: Nu poate fi calificat acest gest în statul de drept

Procurorul general al României a reacționat, luni, după ce președintele Comisiei juridice din Senat, Șerban Nicolae, i-a spus reprezentantei Parchetului General, procurorul Irina Kuglay, să părăsească sala de ședință. Augustin Lazăr a declarat României Libere că „acest gest nu poate fi calificat în statul de drept”.


 

Reacția Parchetului General vine după ce președintele Comisiei juridice a Senatului, Șerban Nicolae, a rugat-o luni pe reprezentanta PG, procurorul Irina Kuglay, să părăsească sala de ședință în care se dezbătea OUG 14, pe motiv că este “nepoliticos față de o comisie senatorială” să se autoinvite. Citeşte mai multe AICI!

„Vă mulțumesc pentru atenționare, dar cred că e necesar să fac această precizare: în cursul zilei de astăzi, conducerea Parchetului General a informat conducerea Camerei Deputaților, a Senatului, precum și Comisiile juridice ale Camerelor cu privire la continuarea demersurilor noastre tradiționale de colaborare în cadrul Legislativului, atât la invitație, cât și numai ca urmare a consultării publice, prin afișarea pe site a proiectelor. A informat că dorim să participăm și a transmis la aceste niveluri cele mai înalte numele persoanelor desemnate”, a precizat, în replică, Irina Kuglay.

Șerban Nicolae a subliniat faptul că senatorii juriști nu au nevoie de „supraveghere” din partea Parchetului.

„Pe logica asta ar însemna că și noi, din dorința de a sprijini Parchetul, am putea să anunțăm dorința noastră de a participa la anchetele penale, mai ales la cele bazate pe protocoale secrete și echipe mixte. Nu e vorba de autoinvitare. V-aș ruga să înțelegeți că nu vă puteți permite niciodată ca, prin notificarea Parlamentului, să vă autoinvitați la ședințele Comisiilor. (…) V-aș ruga să înțelegeți că vă mulțumesc pentru prezență, nu e o chestiune personală. Nu are nicio legătură cu dumneavoastră. (…) E o atenționare foarte politicoasă și credeți-mă că noi ținem la respectarea unor legi și regulamente, iar faptul că dumneavoastră insistați în a-mi explica că este un lucru firesc să vă autoinvitați la Comisia juridică a Senatului mă face să cred că de fapt aveți alte gânduri. Nu avem nevoie de supraveghere. Doamnă, vă rog frumos să părăsiți sala”, a spus Șerban Nicolae.

Șerban Nicolae nu i-a permis procurorului Irina Kuglay să-și argumenteze prezența, spunând pe ton autoritar: „Chiar trebuie să mă rog de dumneavoastră să părăsiți sala? Mai faceți un dosar penal, dacă vreți”.

Alina Gorgiu (PNL) i-a prezentat scuze procurorului în numele Comisiei Juridice a Parlamentului, scuze amendate de senatorul Șerban Nicolae.

 

Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă