22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialFostul ministru de Interne Petre Tobă este inculpat în dosarul secretizării delapidărilor...

Fostul ministru de Interne Petre Tobă este inculpat în dosarul secretizării delapidărilor de la DIPI: Ce pot să vă spun este că am respectat legea

UPDATE Chestorul Petre Tobă, fost ministru de Interne, a ieșit din sediul DNA. "Am fost anunțat că s-a pus în mișcare acțiunea penală împotriva mea pentru favorizarea infractorului. Nu comentez nicio declarație a actualului ministru de Interne. Ce pot să vă spun este că am respectat legea " a declarat Tobă.  El a refuzat să dea detalii din dosar.

După ce i-au fost aduse la cunoștință acuzația și probele, Tobă urmează să fie citat din nou la DNA pentru audieri și alte acte procedurale.

Fostul ministru de Interne a fost citat, marți, la DNA pentru a i se aduce la cunoștință că s-a pus în mișcare acțiunea penală față de el, devenind din suspect, inculpat. Potrivit procedurilor, un suspect devine inculpat atunci când simplele indicii de săvârșire a unei infracțiuni devin probe  în dosar.

În cazul fostului ministru Petre Tobă, suspiciunile rezonabile  pentru care președintele țării, Klaus Iohannis, a avizat urmărirea penală, au devenit probe cel mai probabil după desecretizarea documentelor care probau delapidările de la DIPI.

E vorba de documentele de la Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI – serviciu secret) pe care Tobă, în calitate de ministru de Interne,  a refuzat să le desecretizeze, motiv pentru care procurorii anticorupție au început ancheta împotriva sa  pentru favorizarea infractorului. Desecretizarea unor documente se face printr-o procedură specială, avizată de ministrul de Interne.

Ieri, actualul ministru de Interne, Dragoș Tudorache, l-a suspendat pe chestorul Petre Tobă din funcția de consilier, post primit după demisia sa din funcția de ministru. Acum, Tobă este pus la dispoziția noului ministru, așa cum se întâmplă cu cei inculpați de procurori prin punerea în mișcare a acțiunii penale.

24 de ofițeri de la Departamentul de Informații și Protecție Internă – DIPI, serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne -, între care șase foști șefi ai instituției, sunt acuzați de procurorii anticorupție de faptul că au delapidat fondurile destinate acțiunilor operative antiinfracționale. Foștii șefi DIPI sunt acuzați și de faptul că au secretizat documentele, iar apoi au distrus multe dintre ele.

Față de 19 ofițeri dintre cei suspectați inițial, procurorii au pus în mișcare acțiunea penală și urmează a fi citați la sediul DNA., spun surse judiciare.

Între foștii șefi DIPI inculpați de DNA se află Rareș Văduva, Gelu Olteanu, Nicolae Gheorghe, ca și adjuncți sau șefi de direcții ca Nelu Zărnică și Silviu Dumitrache. De asemenea, potrivit dezvăluirilor României Libere, a fost inculpat și Horațiu Năbîrjoiu, atașatul cu afaceri interne al României la NATO, care în 2015, când au fost săvârșite infracțiunile, a ocupat funcția de șef al Registrului Intern al DIPI.

 DNA a deschis două dosare cu delapidările ofițerilor DIPI.

În primul dosar "DIPI", trimis deja în judecată, au fost inculpați pentru abuz în serviciu și delapidări fostul ministru de Interne Gabriel Oprea,  fostul șef DIPI Nicolae Gheorghe și  adjuncții acestuia.

—–

Petre Tobă, fost ministru de Interne, a  intrat la audieri la DNA în dosarul delapidărilor de la DIPI.  El este acuzat că nu a vrut să declasifice documentele care probau delapidările imputate unui număr de 24 de ofițeri de informații, dintre care șase sunt foști șefi DIPI.

Cele mai citite

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă