13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăTechVIDEO. Liberalii și-au ales conducerea, după demisia Alinei Goghiu. Prima reacție a...

VIDEO. Liberalii și-au ales conducerea, după demisia Alinei Goghiu. Prima reacție a Ralucăi Turcan, după ce a fost desemnată președinte interimar al PNL. Cătălin Predoiu vrea să preia șefia partidului, după congresul de anul viitor

Biroul Politic Național al PNL s-a reunit, marți, la ora 12.00, pentru a stabili conducerea interimară a partidului, după ce Alina Gorghiu a demisionat, luni, ca urmare a rezultatului slab obținut de formațiune la alegerile parlamentare din 11 decembrie, potrivit News.ro.


UPDATE 15.08: ​Prima reacție a Ralucăi Turcan, după ce a fost desemnată președinte interimar al PNL.

„Am primit propunerea unanimă de a fi președinte interimar al PNL, în condițiile în care am venit astăzi la ședință cu cel mai bun rezultat obținut de PNL în toată țara și cu victoria PNL împotriva PSD în afara țării. Propunerea nu a venit în urma unui compromis, în urma unei negocieri. Nu m-am așteptat și nu mi-am dorit să se întâmple lucrul acesta”, a spus Raluca Turcan.

„La nivel național, am primit un mesaj – acela a fost că oameni care și-ar fi dorit să voteze pentru PNL au avut niște semne de întrebare, niște nemulțumiri și s-au îndepărtat de noi. Aceste mesaje date de societate, trebuie să le răspundem și să le corectăm. PNL are capacitatea de a renaște, de a transmite oamenilor că PNL poate să fie cel mai puternic partid de dreapta din România (…) Apreciem integritatea, dorința de a face lucrurile bine și performanța (…). Planul de reconstrucție a PNL trebuie să se bazeze pe soluții concrete. A contat mult că nu am vorbit, în campanie, despre proiecte concrete pe care oamenii și le-ar fi dorit de la noi (…). Eu cred că PNL trebuie și poate fi apărătorul întreprinderilor mici și mijlocii. PNL trebuie să devină apărătorul cel mai serios al educației și a unor servicii de calitate în domeniul medical”, a mai zis ea, accentuând că PNL s-a concentrat, prea mult timp, pe oameni și pe lucruri mărunte, ci nu pe proiecte.

14.18: Şeful PNL Ilfov, Marian Petrache, va fi secretar general interimar al partidului, până la Convenţia Naţională, au declarat surse din partid, citate de News.ro. Petrache a fost ales secretar general interimar de către membrii BPN ai vechiului PNL, deoarece Raluca Turcan, care a fost desemnată preşedinte interimar, vine din PDL.


13.43:  Cătălin Predoiu, fost candidat la primăria Capitalei, a anunțat că vrea să își depună candidatura pentru președinția partidului, la congresul de anul viitor, au precizat surse liberale, potrivit Agerpres.

Totodată, BPN urmează să se voteze și asupra unui secretar general interimar, care va avea sarcina să organizeze alegerile de la Convenția Națională. Cele două variante discutate în ședința sunt Teodor Atanasiu și Raducu Filipescu, lider PNL Călărași.  


13.16: Liderul filialei PNL Sibiu, Raluca Turcan, a fost votată, în unanimitate, de membri BPN, să ocupe funcția de președinte interimar al formațiunii, până la Convenția Națională.


UPDATE 12.20: Florin Roman (Alba) ar putea prelua funcţia de secretar general, iar Cristian Buican şi Mihai Barbu funcţiile de secretari generali adjuncţi, după ce primarul de Alba Iulia Mircea Hava a refuzat sa ocupe funcţia deţinută pâna de curând de Ilie Bolojan, potrivit unor surse din partid, citate de Mediafax.

Mircea Hava a fost vehiculat şi pentru a prelua conducerea interimară a partidului, însă, acesta a refuzat categoric.

Sursele citate mai precizează că este este posibil ca în şedinţa BPN să se decidă amânarea luării unei decizii privind conducerea interimară a partidului şi dizolvarea actualului BPN, urmand ca partidul sa aibă un Biroul Politic interimar până la alegeri.


Luni, șefa PNL Alina Gorghiu și-a anunțat demisia de la conducerea formațiunii și a precizat că, în maximum două luni, va avea loc Convenția Națională a formațiunii, care va alege o nouă conducere.

Până atunci, liberalii vor avea o conducere interimară, numele vehiculat în partid fiind cel al Ralucăi Turcan, preşedintele PNL Sibiu, organizaţie care a obţinut un scor foarte bun la alegeri, de peste 38%, aproape dublu cât rezultatul la nivel naţional al partidului.

Luni seara, la Bucureşti, a fost o şedinţă de pregătire a reuniunii BPN de marţi, la care au participat liderii organizaţiilor judeţene care au obţinut rezultate de peste 20% la alegeri, adică peste scorul la nivel naţional al formaţiunii. Dezbaterile celor prezenţi la şedinţa de luni seară au durat aproape trei ore şi au existat două curente de opinie: lideri judeţeni care au propus ca Alina Gorghiu şi actuala echipă demisionară să asigure interimatul până la congres şi alţii care au propus o echipă nouă. Din echipa interimară de conducere a PNL până la congresul de anul viitor ar urma să facă parte şi Mircea Hava, liderul de la Alba, care ar putea prelua funcţia de secretar general interimar în locul lui Ilie Bolojan, care a demisionat şi el luni.


Citește și: Demisii în lanț, la vârful PNL, după rezultatul dezastruos de la alegerile parlamentare. Care sunt variantele de interimat și cum au obținut liberalii cel mai slab rezultat din ultimii 16 ani

Retragerea Alinei Gorghiu a fost urmată și de alte demisii la vârful PNL după cel mai slab rezultat obținut în ultimii 16 ani de zile de cele două partide care au fuzionat  – PNL și PDL.


Un alt nume care s-ar putea regăsi în echipa interimară de conducere a PNL este europarlamentarul Daniel Buda de la Cluj. El deţine în prezent funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL, numit după demisia lui Vasile Blaga de la conducerea partidului. Conducerea interimară ar urma să aibă aproximativ 20 de persoane, în principal liderii organizaţiilor judeţene care au obţinut rezultate peste media partidului la alegerile parlamentare.

Decizia finală va fi luată în şedinţa de marţi a Biroului Politic Naţional.

„Discuţia (de luni seară – n.r.) fost una informală, cu liderii organizaţiilor care au luat scoruri peste media pe ţară. Nu-i o decizie, nu-i o discuţie în urma căreia să se ia decizii oficiale. S-a ajuns însă la o concluzie şi anume că pentru poziţiile care s-au vacantat şi pentru interimat va fi o regulă pe care o s-o respectăm: meritocraţia în partid şi cei care au obţinut rezultate, aceia vor fi în opinia mea propuneri corecte pentru funcţiile interimare pe care şi eu şi Ilie Bolojan şi alţi colegi le-am eliberat. Mâine veţi vedea care sunt aceste propuneri pe care le vom face BPN şi sper ca ele să fie bine primite. Discuţia a fost una cât se poate de deschisă, una consensuală şi mâine (marţi – n.r.) vor afla, înaintea dumneavoastră, colegii mei”, a declarat Alina Goghiu, luni seară.

Ea a scris şi pe Facebook că la şedinţa de marţi va avea o propunere pentru colegii săi privind conducerea partidului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă