11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialPoziția companiei Mossack Fonseca, în controversa Panama Papers

Poziția companiei Mossack Fonseca, în controversa Panama Papers

Compania Mossack Fonseca, care a ajutat, timp de aproape patru decenii, zeci de personalități și politicieni din lumea întreagă să își ascundă averile cu ajutorul societăților offshore, consideră că nu a comis nicio ilegalitate și că este victima unei „campanii internaționale împotriva vieții private”, a declarat directorul companiei pentru agenția Reuters, informează Agerpres.

Ramon Fonseca a confirmat că societatea Mossack Fonseca a fost victima unei scurgeri „limitate” de informaţii. Conform presei, scurgerea priveşte circa 11,5 milioane de documente despre activitatea desfăşurată de respectiva companie între anii 1977 şi 1995, perioadă în care ea a creat sau administrat peste 214.000 de entităţi offshore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienţi proveniţi din peste 200 de ţări şi teritorii. 

Ramon Fonseca, care este şi co-fondator al companiei ce-i poartă numele, susţine că „marea majoritate” a celor peste 240.000 de societăţi pe care aceasta le-a creat au fost folosite „în scop legal”. Mai mult decât atât, el a apreciat că societatea sa nu este responsabilă pentru activităţile desfăşurate de respectivele companii.

Citește și: Panama Papers, document incendiar despre cum şi-au ascuns liderii lumii banii în 200.000 de societăţi offshore

„Noi realizăm structuri legale pe care le vindem unor intermediari cum ar fi bănci, avocaţi, contabili şi trusturi, iar ei au proprii clienţi pe care nu îi cunoaştem”, explică Ramon Fonseca. 

Pentru moment, nu se cunoaşte modul în care a ajuns în posesia presei această vastă bază de date, considerată cea mai mare scurgere de informaţii secrete financiare până în prezent. Documentele, reunite sub numele de „Panama Papers”, au ajuns iniţial la publicaţia germană Süddeutsche Zeitung, fiind furnizate aparent de o sursă a cărei identitate este protejată pentru a nu o pune în pericol. 

Văzând anvergura informaţiilor, publicaţia germană a sesizat Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ), care afirmă pe website-ul său că a repartizat munca de analiză a documentelor unui număr de 370 de ziarişti proveniţi din peste 70 de ţări. 

Potrivit primelor dezvăluiri, printre cei care au desfăşurat montaje financiare pentru activităţi de spălare de bani ori şi-au ascuns averile prin paradisurile fiscale cu ajutorul societăţilor offshore create sau administrate de compania Mossack Fonseca se numără peste 140 de responsabili de rang înalt din peste 50 de ţări, inclusiv 12 foşti sau actuali preşedinţi. 

Printre ei sunt menţionaţi membri ai anturajului preşedintelui rus Vladimir Putin şi a celui chinez Xi Jinping, premierul pakistanez Nawaz Sharif, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi fostul şef al executivului de la Kiev, Pavlo Lazarenko, premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, preşedintele argentinian Mauricio Macri sau fostul premier irakian Ayad Allawi. Pe listă se regăseşte inclusiv tatăl decedat al actualului premier britanic David Cameron. Sunt evocate şi nume din afara lumii politice, cum ar fi cazul fotbalistului Lionel Messi sau al fostului preşedinte al UEFA, Michel Platini. 

Guvernul panamez, din care el însuşi a făcut parte până luna trecută, a promis că va coopera în orice anchetă judiciară ce va rezulta în urma acestor dezvăluiri. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă