15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportPremierul Sorin Grindeanu, la finalul vizitei la Bruxelles, întrebat despre cele 17...

Premierul Sorin Grindeanu, la finalul vizitei la Bruxelles, întrebat despre cele 17 zile de proteste: Respect opinia cetățenilor. Chiar dacă la un moment iei o decizie, în momentul în care apar manifestări, înseamnă că decizia nu a fost cea corectă și trebuie să o retragi

Premierul Sorin Grindeanu a susținut, vineri, o conferință de presă, după o serie de întâlniri pe care le-a avut cu oficiali europeni, la Bruxelles.

„Să știți că au fost discuții cât se poate de deschise, în care am prezentat, la zi, situația din țară. Că avem buget promulgat. E un lucru bun, deși târziu, e un lucru bun că intrăm în normalitate. Am explicat pe fiecare domeniu ceea ce ne dorim să facem – pe Justiție, pe economie. Am dorit să reafirm ajutorul României în proiectul european. Sunt lucruri pe care le-am transmis sincer și reversul a fost în același mod”, a afirmat premierul, după întâlnirea cu președinele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker.


Citește și: Sorin Grideanu, la Bruxelles: Iau extrem de în serios să propun o persoană neimplicată politic la conducerea Ministerului Justiției. Este posibil să nu facă parte din coaliția de guvernare


„Prin bugetul promulgat ieri de dl. președinte ne-am propus un deficit de 3%. E un buget ambițios și am mai spus acest lucru. Dacă privim dintr-un anumit unghi, ambiția e dată și de fonduri europene. E ambițios să atrag mai mult decât zero, cât s-a atras anul trecut. Vrem să atragem 5,2 miliarde. A fost o discuție aplicată între președintele Jucker și noi. Noi am spus situația la zi. Dacă privim lucrurile de acum zece ani, recomandările de acum zece ani și cele din ultimul raport (n.r – MCV) nu sunt aceleași. România a făcut pași importanți din acest punct de vedere”, a explicat premierul, fiind întrebat despre raportul MCV și despre bugetul pe 2017.

Șeful Executivului a mai precizat că „dorința președintelui Juncker (n.r – a fost ca) ca înainte de finalul mandatului său, România să aibă eliminat MCV-ul”.


Citește și: Premierul Grindeanu, la Bruxelles: Îmi doresc ca următorul raport MCV să fie unul bun


 

Întrebat de presă ce le transmite celor care continuă să manifesteze în stradă, Sorin Grindeanu a precizat că respectă opinia cetățenilor și creativitatea de care românii au dat dovadă. „Mesajele le-am înțeles. Așa că vă spun ceva: noi, Guvernul pe care îl conduc, am luat decizia de a abroga OUG 13, dintr-un motiv. Chiar dacă la un moment iei o decizie, în momentul în care apar manifestări, înseamnă că decizia nu a fost cea corectă și trebuie să o retragi. Și tocmai acest lucru am făcut. Astfel, demersurile se vor desfășura de acum în Parlament”, a explicat Sorin Grindeanu.

Totodată, el a fost întrebat de ce Guvernul s-a reunit „la miezul nopții”. „Ședința a început la 20.30. La 21.30 am început, dacă nu mă înșel, conferința de presă. La ora 20.00 a venit punctul de vedere al CSAT despre Buget”, a mai spus el.


Citește și: Sorin Grindeanu, întâmpinat la Bruxelles de un protest al românilor


 

Sorin Grindeanu, întâlnire cu președintele Consiliului European, Donald Tusk

Prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, i-a prezentat, vineri, președintelui Consiliului European, Donald Tusk, prioritățile Guvernului României și a reafirmat angajamentul de a continua lupta împotriva corupției, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.

„Premierul României a prezentat prioritățile Guvernului, cu accent pe măsurile economice de stimulare a creșterii economice și ocupării, extrem de importante în actualul context european și de interes direct pentru cetățeni. De asemenea, șeful Executivului a reafirmat angajamentul Guvernului de a continua lupta împotriva corupției, sens în care și-a exprimat disponibilitatea de a lucra cu instituțiile europene”, se spune în comunicat.

Executivul precizează că, în ceea ce privește temele europene, implicarea și consolidarea rolului României în UE sunt priorități pentru Guvernul de la București.

„Unitatea UE și sprijinul pentru aprofundarea integrării europene sunt esențiale, dacă ne uităm la provocările actuale, interne și externe, cu care se confruntă UE. Orice inițiative care ar duce spre divizare trebuie combătute cu fermitate, a subliniat premierul Sorin Grindeanu”, se menționează în comunicat.

Premierul Sorin Grindeanu a efectuat, joi și vineri, o vizită de două zile la Bruxelles. Pe agenda discuțiilor se află tema luptei anticoruptie, precum și implicarea României în consolidarea Uniunii Europene. Șeful Executivului a avut programate întâlniri cu șeful Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, preşedintele Consiliului European, European Donald Tusk, prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans şi vicepreședintele CE, Jyrki Katainen, responsabil cu ocuparea forţei de muncă, creşterea economică, investiţii şi competitivitate.

 Din delegația condusă de șeful Guvernului, au făcut parte și ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, și consilierul de stat Marius Nica.

 

 

 

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....
Ultima oră
Pe aceeași temă