18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSportBilanțul primelor 100 de zile de guvernare. Premierul Sorin Grindeanu: Odată cu...

Bilanțul primelor 100 de zile de guvernare. Premierul Sorin Grindeanu: Odată cu Brexitul, trebuie să devenim membri importanţi ai UE şi NATO, din punct de vedere militar şi economic

Prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, va face un bilanț, în direct la Mediafax, al primelor 100 de zile de guvernare. Șeful Executivului va discuta despre soluţiile pentru problemele sociale şi economice cu care se confruntă românii zi de zi, când vom avea infrastructură şi un nivel de trai comparativ cu cel al europenilor.

"Am experienţa, iată a celor 3 luni de guvernare, pot să spun că răbdarea face parte din asset-urile, calităţile sau nu pe care trebuie să le aibă şi un om politic.

Nu de strategie am dus noi lipsa în aceşti ani, probabil că am fost foarte buni în a face strategii, în mod sigur am fost slabi la a le pune în practică, Au fost câteva exemple în aceşti ani în care proiecte comune au fost îmbrăţişate de toată lumea, cum ar fi aderearea la NATO sau UE. Cred că lipsa noastră în aceşti ani a fost pe marile proiecte ale ţării implementate, executate, fie că vb de infrastructură, educaţie sau sănătate, v-am dat 3 domenii că să răspund complet la întrebarea dvs pe care noi le considerăm prioritare şi pe care noi le-am, aduce în ritmul în primul rând, ritmul normal de dezvoltare şi în viteză potrivită astfel încât să nu pierdem legătură cu nucleul dur al UE, să fim acolo şi să reducem aceste decalaje pe care le avem.

Sunt trei domenii prioritare. Dacă ne-am uită la o harta a Europei, din punct de vedere al reţelelor de autostrăzi, vedem că România este izolată şi dacă nu ne mişcăm cu viteză potrivită o să devenim tot mai izolaţi", a declarat șeful Executivului.

Premierul Grindeanu consideră că infrastructura este un domeniu prioritar pentru România "nu doar din punctul de vedere al dezvoltării și al conectării cu rețelele europene ci și din punct de vedere economic. În momentul în care infrasturura e dezvoltată și există, ea aduce investitori care aduc locuri de muncă, impozite, taxe, care se plătesc și duc în cele din urmă la creștere economică". 

"Trebuie să ne uităm în zonele care au în acest moment infrastructură. Zonă de vest a adus investitori. Noi de multe ori n-am stat foarte bine cu strategiile, dar n-am știut să le administrăm", a adăugat șeful Guvernului.

Investițiile pe acest an sunt cu 10 miliarde mai mari decât ceea s-a prevăzut anul trecut, anunță Sorin Grindeanu. În perioada imediat următoare o să venim cu acel cadru legal legat de proiectele strategice, astfel că termenul de execuție să fie cât mai scurte, a mai adăugat acesta. "În următoarele două luni, foarte multe din aceste lucrări vor fi scoase la licitație astfel încât să parcurgem rapid, transparent toate aceste etape. E unul din motoarele legate de investiții". 

Un alt motor important e cel al fondurilor europene, a mai subliniat premierul. "Ne-am propus peste 5 mld pe anul acesta incluzând fondurile de pe agricultura. Pe agricultura, ceea ce aveau că termene pe luna martie, 97% din plăți au fost făcute, 3% nu din cauza de completări greșite a formularelor, în perioadă următoare se vă corectă și acel 3%". 

"Nu m-am ghidat niciodată după politica drobului de sare, dar pot să vă spun că datele pe care le am la finalul primului trimestru sunt încurajatoare. Nu vreau sa ies înaintea datelor… NU sunt oficiale. Există pe partea de venituri această teamă exprimată de mai mulți, o creștere semnificativă față de ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Sigur că e un buget ambițios față de ce s-a întâmplat anul trecut", a anunțat șeful Cabinetului Grindeanu.

Prim-ministrul României a declarat, pentru Mediafax, "că suntem parteneri strategici şi serioşi în momentul în care respectăm lucrurile pe care ne-am angajat, fie că vorbim de 2% de apărare, de deficit, 3%. Noi suntem ţară membră a UE dar avem un parteneriat strategic cu SUA. Ambele componente sunt importante pentru ţară noastră indiferent de guvernare, de cine e la putere şi nu se exclud. Suntem ţară membră a UE, NATO, sunt lucruri care sunt complementare şi asta e extrem de bine pentru noi".

"Pe direcţiile astea trebuie să mergem şi să ne întărim rolul. De dimineaţă, am avut o întâlnire cu ambasadorul Poloniei. Odată cu Brexitul, devenim a 6-a ţară că şi populaţiei. Şi noi şi Polonia suntem ţări importante din estul Europei, din al 2-lea val de ţări membre ale UE. Nu doar că populaţie trebuie să fim importanţi că membri a UE şi NATO, ci şi dpdv militar şi economic".

În ceea ce privește domeniul Apărării, premierul Grindeanu a anunțat că suma de bani asupra căreia s-a înțeles cu ministrul Gabriel Leș, să fie cheltuită conform strategiei naţionale de apărare care e parte componentă a strategiei comune NATO.

"Suntem ţară membră NATO, e foarte bine. Trebuie să gândim din această perspectivă. Din alt punct de vedere, am cerut ca mare parte din suma respectivă, atât cât e posibil, să fie cheltuită în România de industria naţională de apărare.  Mă interesează că mare parte din această sumă să fie cheltuită în industria naţională de apărare, pt că asta înseamnă o revitalizare, locuri de muncă, creştere economică. I-am spus şi Ministrului Apărării.

Am luat o decizie în urmă cu 2 săptămâni în guvern de a abrogă acel HG legat de corvete nu pt că nu ar trebui şi pentru că nu s-au respectat paşii legali. Trebuia să existe o aprobare a Parlamentului. Orice investiţie din acest domeniu peste 100 milioane de euro treb să aibă aprobarea Parlamentului. N-au avut. Vreau să se întâmple aceste înzestrări în concordanţă cu cele 2 direcţii pe care vi le-am spus.

Am văzut că e o întreagă discuţie despre o carte pe care am scris-o cu tatăl meu, care e profesor de matematică. Rolul principal l-a avut tatăl meu, care a făcut foarte multă matematică cu mine. Lucrul asta mi-a folosit chiar dacă după asta am mers pe IT. mi-a folosit şi în facultate pet că în acei ani la Universitatea de Vest s-a făcut f multă matematică. Apropo de această dezbatere am văzut că se tot scrie în anumite ziare, eam prezentat la un moment o anumită poză, că nu există. E în regulă. N-am făcut o carieră universitară. ţine de ceea ce m-a învăţat tatăl meu, am avut parte de profesori foarte buni şi în liceu şi facultate, am fost prezent an de an la olimpiadele naţionale de matematică", a adăugat premierul.

Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...
Ultima oră
Pe aceeași temă