14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPresă: Autoritățile de la Beijing trebuie să fie pregătite de o confruntare...

Presă: Autoritățile de la Beijing trebuie să fie pregătite de o confruntare cu SUA, în Marea Chinei de Sud

Autoritățile de la Beijing trebuie să fie pregătite de o confruntare militară cu Statele Unite în Marea Chinei de Sud, în contextul în care se așteaptă o decizie a instanței internaționale privind această zonă disputată, în care armata chineză a început manevre militare, potrivit unui editorial care a apărut, marți, în cotidianul chinez Global Times, citat de AFP, informează Agerpres.

Beijingul trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi „să fie pregătit pentru orice confruntare militară (…) Chiar dacă nu poate rivaliza cu armata americană pe termen scurt, China trebuie să fie capabilă să facă SUA să plătească un cost imposibil de suportat dacă acestea intervin prin forţă în diferendul din Marea Chinei de Sud”, a adăugat publicaţia citată. 

China revendică suveranitatea aproape în totalitate asupra acestei căi maritime cunoscută pentru resursele de hidrocarburi, spre mare nemulţumire a altor ţări riverane, între care Filipine, care a semnat un tratat de apărare cu SUA. 

Beijingul a început marţi exerciţii militare maritime în apropiere de insulele Paracel, un arhipelag controlat de China, dar revendicat şi de Vietnam. Aceste manevre se vor desfăşura până la 11 iulie, în ajunul anunţării de către Curtea permanentă de arbitraj (CPA) de la Haga (Olanda) a sentinţei finale vizând dispute teritoriale între Filipine şi China. Beijingul nu recunoaşte competenţa CPA în acest caz şi a afirmat că va respinge verdictul, care se crede că va fi nefavorabil Chinei. 

Tensiunile s-au agravat în ultimii ani în contextul în care Beijingul îşi afirmă pretenţiile de suveranitate, construind în special insule artificiale şi dotând unele dintre acestea cu piste de aterizare. Această evoluţie a relansat preocupările privind o utilizare de către China a acestor insule în scopuri militare şi faptul că Beijingul poate ajunge la un control maritim şi aerian al acestei regiuni situate pe căi de transport maritim. 

În cererea sa depusă în 2013, Manila cere CPA să declare că revendicările Beijingului încalcă Convenţia Naţiunilor Unite asupra Dreptului Mării (CNUDM), cele două ţări fiind semnatare ale acesteia. Chestiunea a fost pusă la cale de Filipine şi SUA pentru a prezenta China drept ‘paria unei comunităţi internaţionale care respectă normele’, a susţinut cotidianul China Daily. „Este naiv să credem că China va înghiţi pilula amară a umilinţei’, a avertizat cotidianul guvernamental citat. 

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă