16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Autorul atentatului din Berlin a fost lichidat, la Milano. Autoritățile germane...

UPDATE. Autorul atentatului din Berlin a fost lichidat, la Milano. Autoritățile germane confirmă că bărbatul ucis este tunisianul Anis Amri. Înainte să fie împușcat, el a strigat „Allah Akhbar!” | FOTO

Principalul suspect în cazul atacului de la târgul de Crăciun din Berlin, soldat cu moartea a 12 persoane și rănirea a peste 48, ar fi fost lichidat în Milano, potrivit unor surse din domeniul securității, citate de Reuters, CNN și Daily Mail.


UPDATE 15.57: Jihadiştii Statului Islamic au recunoscut, vineri după-amiază, moartea atacatorului tunisian Anis Amri.

„Cel care a executat atacul de la Berlin a dus la capăt un al doilea atac asupra poliţiei italiene din Milano şi a fost ucis într-un schimb de focuri”, se arată într-un comunicat publicat de agenţia Amaq, afiliată Statului Islamic.

15.48: Procurorul federal german, Peter Frank, a confirmat vineri, că bărbatul împuşcat la Milano este Anis Amri, principalul suspect pentru atentatul comis luni la un târg de Crăciun din Berlin, relatează DPA.

14.31: Autoritățile l-au identificat pe bărbatul ucis, pe baza amprentelor înregistrate, anterior, de autoritățile italiene. El a trăit în Italia, înainte să se mute în Germania, fiind inclusiv trimis la închisoare, potrivit Der Spiegel Online.

Potrivit sursei citate, Departamentul de Criminalistică compară, în prezent, amprentele suspectului ucis cu cele găsite pe camionul folosit, luni seara, pentru uciderea a 12 persoane și rănirea a 48, în Berlin.

Astfel, moartea suspectului nu a fost confirmată oficial de autoritățile germane, care au făcut apel la răbdare.

 

Șeful autorității anti-terorism din Milano, Alberto Nobili, precizează că suspectul a ajuns în Italia cu tenul. El a venit din Franța, prin Chambery și Turin, a ajuns în regiunea Piedmont, de unde a continuat călătoria spre Milano, unde a ajuns vineri dimineața, la ora 01.00. Două ore mai târziu, el a fost împușcat de poliția milaneză, precizează Der Spiegel Online.

12.10: Ministrul de Interne al Italiei a declarat, într-o conferință de presă, că bărbatul ucis în Milano este, fără dubii, suspectul căutat de autoritățil berlineze, potrivit Reuters.


Potrivit Daily Mail, suspectul tunisian Anis Amri ar fi fost împușcat, după un schimb de focuri cu poliția din Milano. Potrivit unei surse din domeniul securității, bărbatul dat în urmărire internațională ar fi scos pistolul, după ce i s-ar fi cerut actul de identitate într-un control de rutină și ar fi împușcat în umăr un polițist. Astfel, poliția ar fi deschis, la rândul ei, focul, iar bărbatul ar fi strigat „Allah Akhbar” atunci când a fost lichidat.

Jurnaliștii The Sun relatează că în ghiozdanul acestuia ar fi fost găsit un bilet de tren din Franța, ceea ce sugerează că el abia ar fi ajuns în țară. Potrivit poliției. acest fapt sugerează faptul că el a reușit să treacă în voie granița a cel puțin două țări, deși era dat în urmărire internațională. The Sun mai precizează că amprentele i-ar confirma identitatea celui împușcat.


 Citește și: Șoferul polonez, ucis de un fanatic care i-a luat camionul și a intrat cu el în mulțime la Berlin, se întorcea la soția sa pentru a pregăti cadourile de Crăciun | VIDEO+FOTO

Șoferul polonez, al cărui camion a fost folosit la masacrul din Piața de Crăciun din Berlin, era în drum spre casă, unde urma să pregătească, împreună cu soția sa, cadourile de Crăciun, în momentul în care a fost înjunghiat și împușcat, a dezvăluit familia sa, citată de cotidianul britanic The Daily Mail.


Pe de altă parte, poliția daneză transmitea, vineri dimineața, că Anis Amri ar fi fost văzut în orașul Aalborg, la aproximativ 450 de mile de capitala Germaniei, informație care apare și pe site-urile The Telegraph și Sky News

Potrivit autorităților din Danemarca, un bărbat cu vârstă cuprinsă între 20 și 30 de ani, cu barbă și care purta un fes și ochelari ar fi fost văzut, în timp ce purta pe umăr o geantă neagră.

Cine este Anis Amri

Anis Amri este principalul suspect în cazul anchetei privind atacul terorist care a avut loc, luni seara, la târgul de Crăciun din Berlin, unde un bărbat a intrat cu camionul în mulțime.

Anis Amri, de 24 de ani, era monitorizat pentru că era suspectat că pune la cale un jaf pentru a face rost de bani cu care să cumpere arme. Supravegherea a fost, însă, oprită din lipsă de dovezi. Înainte de a intra în Germania, a făcut patru ani închisoare în Italia pentru incendiere.

Autoritățile germane au emis, la începutul săptămânii, un mandat de arestare pe numele său după ce au găsit în cabina camionului ucigaș permisul său de ședere. Poliția a atenționat populația că suspectul ar putea fi înarmat și este periculos și a oferi o recompensă de 100.000 de euro pentru informații care ar duce la arestarea sa.


Citește și: Morții lui Merkel. Autoritățile din Germania nu au nicio pistă în cazul sângerosului atac de la târgul de Crăciun din Berlin. Extrema dreapta acuză cancelarul Germaniei că are sânge pe mâini

La trei zile de la sângerosul atac de la târgul de Crăciun din Berlin, soldat cu moartea a 12 persoane și rănirea a cel puțin 48, autoritățile germane continuă să îl caute pe șoferul camionului care a intrat în mulțimea adunată într-o piață. Cu toate acestea, anchetatorii „n-au nicio idee ce caută”, astfel că le lipsesc informații privind persoana care a comis atacul, amprentele acesteia, unde este arma cu care a fost împușcat cetățeanul polonez care a fost găsit mort în autovehicul.


Unde locuia Anis Amri

Într-o clădire mică de două etaje, în stilul căminelor studențești, izolată în mijlocul câmpului, locuiau 16 bărbați imigranți. Reporterul BBC a bătut la ușa lor, iar tinerii irakieni și albanezi care au răspuns au susținut că nu-l cunosc prea bine pe Anis Amri, care a locuit aici pentru o scurtă perioadă. „Am discutat între noi despre acest atac și despre faptul că acest bărbat ar avea contacte cu jihadiști din zonă. Poate chiar avea. E îngrozitor aici. Ne pare rău dar nu știm prea multe despre el.”, au spus refugiații.

Pe un perete de pe coridor este un graffiti cu o zvastică, dovadă clară a sentimentelor anti-refugiați, iar imigranții spun că a fost făcută de localnici în urmă cu două luni. Managerul de noapte al clădirii, care a vrut să-și păstreze anonimatul, i-a spus reporterului BBC că l-a recunoscut pe Amir imediat ce a văzut poza, pentru că „E un loc mic aici. Îi cunosc pe toți cei care stau aici.” El a mai precizat că tunisianul a dispărut după ce a locuit în clădire o perioadă foarte scurtă de timp.

Reporterul a mai aflat de la refugiați că poliția a încercat să percheziționeze mai devreme clădirea, dar a fost nevoită să renunțe pentru că era o greșeală în mandat. Până la ora redactării acestui articol, oamenii legii nu au revenit.

Tunisianul a folosit șase nume

Surse judiciare germane spun că tunisianul a fost monitorizat în Berlin din martie până în septembrie, sub suspiciunea de a plănui un jaf pentru a face rost de bani cu care să cumpere arme pe care să le folosească în atac. Din dosarul urmăririi sale reiese și că Amri recruta colaboratori pentru „un atac cu motivare islamistă” și încerca să obțină arme automate de mare calibru prin intermediul unor contacte din Franța, scrie The Guardian.


Citește și: VIDEO. Atacul oribil de la târgul de Crăciun din Berlin. Turiștii care au scăpat de moarte descriu coșmarul: Am văzut trupul unui copil care zăcea sub camion. Un american a scăpat cu viață pentru că s-a oprit să răspundă la un SMS

Turiștii care s-au aflat, luni seara, în piața din Berlin unde un camion a intrat în mulțimea adunată la târgul de Crăciun, au certitudinea că inițiativa șoferului a avut caracter intențional. Astfel, unii martori povestesc că autovehicolul a avut viteză de aproximativ 40 de kilometri/oră, în timp ce alții spun că a avut luminile farurilor închise.


Supravegherea a fost ridicată după ce nu s-a descoperit nimic mai mult decât că a cumpărat droguri într-un parc din Berlin și s-a bătut într-un bar, după care a dispărut din zonele pe care le frecventa. Unele publicații susțin că Amri a reușit să dispară de pe radarul autorităților din cauza unei lipse de comunicare sau a unei comunicări insuficiente între autoritățile din Berlin și cele din Westphalia de Nord.

Dar în noiembrie, Anis Amri a atras din nou atenția poliției anti-tero, pentru că se învârtea în cercul unui predicator islamist, Ahmad Abdelazziz A, cunoscut ca Abu Walaa, care a și fost arestat. Autoritățile cred că tunisianul avea legături și cu o rețea de recrutare ISIS care opera în Germania, relatează CNN. Într-un document al poliției, apar enumerate șase nume folosite de Anis Amri, născut la 22 decembrie 1992, care a încercat să se dea, uneori, egiptean sau libanez. În iunie, suspectul urma să fie deportat, dar documentele din Tunisia au întârziat.

În august, Anis Amri a fost arestat în sudul Germaniei, pentru că folosea acte false. El a spus atunci că e în drum spre Italia, iar un judecător a dispus eliberarea sa.

În urmă cu șapte ani, tânărul a făcut patru ani de închisoare în Italia după ce a declanșat un incendiu la o școală. El are și o condamnare la șapte ani de închisoare în Tunisia, care i-a fost dată în lipsă, pentru jaf cu violență. Tatăl său spune că nu a ținut legătura cu Amri, dar crede că el a mai vorbit din când în când cu cei trei frați ai săi. Familia este acum interogată de autoritățile tunisiene.

Știre în curs de actualizare.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Ziua mondială a libertății presei – 3 mai

În 2024, Ziua mondială a libertăţii presei este dedicată importanţei jurnalismului şi libertăţii de exprimare în contextul actualei crize de mediu la nivel mondial,...
Ultima oră
Pe aceeași temă