14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportPreședintele ActiveWatch, Mircea Toma, la RFI: Membrii CNA nu vin și...

Președintele ActiveWatch, Mircea Toma, la RFI: Membrii CNA nu vin și nu se întrunește cvorumul pentru a dezbate sesizările. Dacă în șase luni Consiliul nu analizează faptele, acestea se prescriu

Președintele ActiveWatch, Mircea Toma,  a explicat, la RFI, că numeroase sesizări care ajung la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) ajung să nu fie analizate, din cauză că multe ședințe sunt anulate, din lipsă de cvorum.

„Noi am făcut sesizări în timp real. În ziua alegerilor, toate abaterile de la lege au produs sesizări pe care le-am trimis CNA. CNA nu a lucrat în ziua respectivă și nici în următoarele săptămâni. Și-a programat la șase luni distanță discuția despre abaterile din campania electorală pentru alegerile locale. Acolo este o paralizie instituțională. A început acut din momentul în care a apărut criza legată de funcționarea președintei instituției, de când au apărut absențe programate ale unor membrii ai CNA. Nu vin și nu se întrunește cvorumul pentru a putea dezbate. Într-un an au fost 17 ședințe ce nu s-au ținut din lipsă de cvorum”, a explicat Mircea Toma, la RFI, precizând că Active Watch a făcut monitorizări sistematice ale televiziunilor, mai ales în perioada campaniei electorale.

Totodată, el a explicat că dacă CNA nu judecă o faptă, aceasta se prescrie în șase luni. Din acest motiv, peste 1.600 de sesizări au fost prescrise.

„CNA nu pune frână, nu se sesizează sau se sesizează și procesează cu o latență care permite prescrierea faptelor. Dacă până șase luni ei nu judecă o faptă, atunci fapta se prescrie. Așa spune legea. Au avut peste 1.600 de sesizări prescrise. Au fost 1.600 de sesizări făcute de cetățeni la adresa posturilor cu acoperire națională. Această instituție nu funcționează. Active Watch, printr-un apel adresat comisiilor parlamentare, stăpânele Consililui Național al Audiovizualului, a solicitat să facă o adudiere a membrilor CNA în prezența publicului”, a mai spus el.

 

 

Joi, CNA a anunțat că ședința nu întrunește cvorumul.  Astfel, o ședință suplimentară va avea loc, miercuri, până când se va ajunge „la zi” cu discutarea rapoartelor de monitorizare,  în condițiile în care organizațiile de media au depus o scrisoare deschisă în care denunță lipsa de reacție a CNA, față de derapajele mai multor televiziuni, în seara protestelor din 22 ianuarie. 

Pe ordinea de zi a ședinței de joi, care a început la ora 10.00, s-a discutat despre o serie de reclamații formulate la adresa posturilor de televiziune Antena 3 – în 15 decembrie, Realitatea TV – în 21 septembrie și 19 decembrie și RTV – în 27 decembrie.

Miercuri, organizația non-guvernamentală Active Watch  a adresat o scrisoare deschisă adresată membrilor Consiliului Național al Audiovizualului, Comisiei pentru cultură și media de la Senatul Românie, Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă de la Camera Deputaților, Administrației Prezidențiale și Guvernului, în care solicită verificarea activității CNA, în contextul „derapajelor inacceptabile” identificate la posturile de televiziune Antena 3 și România TV, în seara protestelor din 22 ianuarie.

ONG-ul acuză CNA că ar fi „favorizat proliferarea comportamentelor ilegale ale unor radiodifuzori”. 

„Dacă ar fi folosite, Legea audiovizualului și Codul de reglementare a conținutului audiovizual, cu toate imperfecțiunile lor, ar fi fost suficiente pentru a preveni derapajele grave ale operatorilor din audio-vizual. Deriva CNA este accentuată de o serie de disfuncționalități, precum: faptele sesizate sunt evaluate cu întârziere atât de mare încât se prescriu înainte de a ajunge să fie penalizate. Drept argument stau cele peste 1600 de sesizări prescrise în perioada 2014 – 2016 (sursa: Pagina de Media), dar și întârzierea unor rezoluții pentru abaterile sesizate pe durata campaniei electorale din noiembrie – decembrie 2016; radiodifuzorii primesc o singură penalizare pentru fapte cumulate pe perioada judecată de CNA, ceea ce încurajează recidiva; instituția nu mai reacționează în timp real în timpul unor evenimente socio-politice majore, în care rolul mass-media este crucial; instituția nu funcționează lungi perioade de timp (numai anul trecut  au fost amânate 17 ședințe din aceste considerente). Ultimii ani ne-au demonstrat  că influența politicului este tot mai accentuată în agenda unor televiziuni private, care abuzează de dreptul la liberă exprimare în detrimentul dreptului la informare corectă. Acest abuz a fost posibil și pentru că CNA a fost pasiv și nu și-a folosit toate instrumentele legale pentru a impune niște standarde minime de igienă în spațiul public de dezbatere și de informare”, a mai precizat sursa citată.

Un nou protest față de OUG privind grațierea și modificarea codului penal și de procedură penală ar putea avea loc duminică. Instituția vizată de internauți este sediul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).


Citiți continuarea aici: Active Watch cere instituțiilor statului analizarea activității CNA, în cazul informațiilor transmise de Antena 3 și România TV în seara protestelor de duminică


Citiți și: Manual de deturnare a manifestaţiilor. Manipularea PSD: 30 de lei pentru un câine adus la protest

Televiziunea aflată în sfera de influenţă a Partidului Social Democrat au prezentat manifestațiile de duminică seară, la care au participat aproape 40.000 de oameni, ca pe o ameninţare la stabilitatea României.


 Pagina de Media: Postul România TV a manipulat prezentarea ședinței de Guvern prezidată de Klaus Iohannis, precizând că Legea amnistiei și grațierii a fost cerută de președinte | FOTO

Televiziunea România TV a lăsat să se înțeleagă, miercuri, în timpul ședinței de Guvern prezidate de președintele Klaus Iohannis, că șeful statului ar fi fost cel care a cerut Cabinetului Grindeanu o Lege a grațierii.


RTV dezinformează din nou. În emisiunea cu Liviu Dragnea, postul de televiziune susținea că liderul PSD a fost amenințat de Iohannis

Postul de televiziune RTV a utilizat, în emisiunea de luni seară în care a apărut Liviu Dragnea, o serie de titluri explozive, dar care nu aveau nicio legătură cu informațiile difuzate în emisiune.


 CNA va face o ședință suplimentară, miercurea viitoare, ca să ajungă la zi cu rapoartele de monitorizare. Acum discută reclamațiile din luna decembrie

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a anunțat, joi, că vor afișa pe site-ul instituției motivele pentru care nu se întrunește cvorumul instituției. Astfel, o ședință suplimentară va avea loc, miercuri, până când se va ajunge „la zi” cu discutarea rapoartelor de monitorizare.

 


 

 

 

Cele mai citite

Accesorii pentru vestiare metalice de care pur și simplu o să te îndrăgostești

Accesorizarea conformă a vestiarului metalic poate salva bugetul și spațiul de depozitare. Vrei să afli cum? Sunt multe aspecte de luat în calcul în momentul...

Rețetă de mici de 1 Mai, de pe vremea bunicilor. Așa faci cei mai gustoși mititei

Ziua de 1 mai sau 1 mai muncitoresc se sărbătorește neapărat cu o porție de mici. Dacă nu vei avea unde să îi servești,...
Ultima oră
Pe aceeași temă