12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportUPDATE. CSM a aprobat transferul procurorului Mircea Negulescu, cel care a demisionat...

UPDATE. CSM a aprobat transferul procurorului Mircea Negulescu, cel care a demisionat de la DNA Ploiești, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina. Kovesi laudă activitatea DNA Ploiești

UPDATE 17.51: Procurorul Mircea Negulescu a fost transferat la Parchetul din Câmpina.

 

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis, joi, solicitarea procurorului Mircea Negulescu de încetare a activității în cadrul Serviciului Teritorial Ploiești al DNA și continuarea activității la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina. Potrivit unui comunicat al CSM, s-a decis și sesizarea Inspecției Judiciare în legătură cu informațiile apărute în mass-media cu privire la posibilele abateri disciplinare săvârșite de magistrat ori posibile încălcări ale dispozițiilor Codului deontologic al judecătorilor și procurorilor.

 

UPDATE 14.00: Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a lăudat activitatea DNA Ploiești și a precizat că dacă estte o cercetare în curs, nu înseamnă că procurorii din DNA nu și-au făcut treaba.

“Domnul Negulescu şi-a cerut încetarea activităţii la DNA în cursul zilei de ieri. Este o cercetare disciplinară pe rolul Inspecţiei Judiciare. Inspecţia Judiciară va stabili dacă a vorbit un procuror sau altcineva. Nu pot să fac alte comentarii, având în vedere această cercetare disciplinară în curs. Laud activitatea DNA Ploieşti, am lăudat-o şi o să o laud în continuare, câtă vreme colegii de acolo şi-au făcut treaba. Faptul că este o cercetare disciplinară în curs nu înseamnă că procurorii din DNA nu şi-au îndeplinit treabă. Haideţi să aşteptăm rezultatul inspecţiei, să vedem dacă un procuror implicat în acea discuţie sau nu a fost, să vedem ce s-a întâmplat, nu pot să comentez acest subiect. Mai mult decât atât, colegii de la Serviciul Teritorial Ploieşti şi anul trecut au avut o activitate merituoasă şi faptul că această cercetare a fost deschisă nu înseamnă că ei nu au lucrat. Toate afirmaţiile făcute în spaţiul public sunt verificate”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul Mircea Negulescu a cerut Secției pentru procurori a CSM să lucreze la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina. Procurorul a solicitat încetarea activității în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, după ce mai multe înregistrări audio compromițătoare au fost difuzate de România TV.

“Având în vedere apariţia în spaţiul public a unei înregistrări audio conţinând un dialog atribuit unui procuror din cadrul Serviciului Teritorial Ploieşti şi unei alte persoane, la data de 15 februarie 2017, s-a înregistrat cererea formulată de magistratul respectiv de încetare a activităţii în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, a anunțat, miercuri, DNA.

În înregistrările respective, un bărbat despre care jurnaliștii susțin că ar fi procurorul Mircea Negulescu de la DNA Ploiești, stă de vorbă cu soția unui afacerist arestat pentru fapte de corupție, Vlad Constantin, căreia îi dezvăluie date și amănunte din dosare penale.

“Adică I-am zis aşa «măi omule», i-am zis de faţă cu ofiţerul meu. Am zis «Uite care e chestia. Vrei să fii liber până în Crăciun? Fă un denunţ pe mine, pe ceva, că am făcut ceva, că te-am ajutat în vreun fel, mă înţelegeţi? Şi zic, tu eşti liber dacă tu faci asta» pentru că ăştia aşa vor să îi determine, e clară treaba. I-am explicat de Manole ăsta. Că am stat şi am analizat. Manole are să vă dea o grămadă de bani. Păi şi atunci ca să nu vă dea banii, nu e mai bine dacă stă Vlad în puşcărie?” (…) Ţinta nu e el. E un instrument pe care ăştia vor să îl folosească. (…) Singura problemă e că eu am plecat la DNA şi nu poţi să iei dosare care nu sunt de competenţa DNA-ului după tine. Şi le-am lăsat şi i-am explicat. Zic «Vlad tu vezi în mine un duşman în condiţiile în care după ce eu am plecat pe dosarele alea două dacă procurorii erau de bună credinţă, îşi făceau treaba în continuare». Nu îi chemau pe ăia să îi pună să dea declaraţii că i-am audiat eu şi am făcut presiuni asupra lor şi pe urmă s-au dus ambele dosare la Pachetul Înaltei Curţi unde eu am fost cercetat pentru purtare abuzivă”, ar fi spus procurorul.


Citește și: Procurorul Mircea Negulescu a cerut încetarea activității la DNA. El a apărut în mai multe înregistrări audio făcute publice la televiziunea lui Ghiță după ce l-a anchetat pe patronul RTV și pe baronul PSD Mircea Cosma


Prima  înregistrare pe ascuns a procurorului Negulescu datează din perioada în care acesta lucra la Parchetul Curții de Apel Ploiești.. El a fost înregistrat de propriul său șef, procurorul general Liviu Tudose, ulterior  inculpat în dosar de corupție. Liviu Tudose a fost trimis în judecată pentru că îi furniza informații din dosare lui Sebastian Ghiță.

O parte din înregistrările cu Negulescu au fost făcute publice de Sebastian Ghiță, anchetat de acest procuror. În ultima înregistrare a unei convorbiri telefonice, făcută publică, Negulescu  îi povestește soției unui urmărit penal despre dosare și despre sine, cum este vânat de dușmanii săi, cum a fost investigat pentru cercetare abuzivă.

Procurorul general al României a sesizat, miercuri, Inspecţia Judiciară sub aspectul unor posibile abateri disciplinare în cazul înregistrărilor difuzate în presă cu procurorul Mircea Negulescu, solicitarea fiind dezbătută joi de procurorii din CSM.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...

Jens Stoltenberg: „ Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei

„ Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă