16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialProtest la penitenciarul BISTRIȚA. Deținuții au dat foc cearșafurilor din celule

Protest la penitenciarul BISTRIȚA. Deținuții au dat foc cearșafurilor din celule

Mai mulţi deţinuţi din cadrul Penitenciarului Bistriţa au protestat, miercuri, în semn de solidaritate cu revendicările persoanelor aflate în celelalte penitenciare din ţară, informează Agerpres.

La Bistrița, unii pușcăriași au refuzat pâinea, alţii au protestat urcându-se pe acoperişuri sau incendiind materiale textile în celule. 

Incidentele au început în jurul orei 14 și au fost confirmate prin purtătorul de cuvânt al instituției de detenție.

“În cursul după-amiezii de astăzi, în jurul orei 14,00, 15 deţinuţi din cadrul unei secţii de cazare au refuzat pâinea, fără să invoce motive specifice. Ulterior, 13 deţinuţi au escaladat acoperişul unei secţii de deţinere şi a blocului alimentar, manifestându-se verbal zgomotos şi protestând în semn de solidaritate cu deţinuţii din celelalte penitenciare. În acelaşi timp, persoanele de pe o altă secţie de deţinere au incendiat materiale textile producând pagube materiale. Pentru intervenţie a fost alarmat întreg personalul unităţii. Totodată, a fost solicitat sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, a celui de Poliţie, precum şi al SMURD”, a declarat purtătorul de cuvânt Laura Opriş. 

Ea a precizat că deţinuţii au fost evacuaţi în siguranţă din celulele în care au fost incendiate materiale textile şi că nicio persoană nu a avut nevoie de îngrijiri medicale suplimentare. 

La ora 17,00, pe acoperişul blocului alimentar se mai aflau doar şase persoane, care îşi strigau revendicările şi cereau “să vină televiziunea”. 

“Conducerea penitenciarului poartă discuţii cu deţinuţii implicaţi în această formă de protest şi încearcă identificarea unor soluţii care răspundă problemelor. Principalele aspecte semnalate de către deţinuţi vizează condiţiile de detenţie, cum ar fi supraaglomerarea, acordarea de servicii medicale suplimentare, posibile acte de clemenţă care ar putea fi adoptate”, a mai precizat purtătorul de cuvânt. 

Reprezentanta Penitenciarului Bistriţa spune că, în acest moment, gradul de ocupare al unităţii nu este depăşit. 

“Din ce date am la acest moment, penitenciarul nostru nu se confruntă cu un grad de ocupare pentru capacitatea normală de deţinere, nici plângerile deţinuţilor nu au fost în acest sens până acum. Aşa cum am menţionat, incidentul produs se manifestă pe fondul fraternizării sau al solidarităţii cu manifestările deţinuţilor din celelalte penitenciare”, a spus Laura Opriş.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă