14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Puiu Popoviciu, condamnat în dosarul Afacerea Băneasa. Decizia nu este definitivă

UPDATE. Puiu Popoviciu, condamnat în dosarul Afacerea Băneasa. Decizia nu este definitivă

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat, joi, la nouă ani de închisoare, în dosarul Afacerea Băneasa. Decizia nu este una definitivă, aceasta putând fi atacată cu apel.

UPDATE. Popoviciu a primit câte ;apte ani închisoare pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi dare de mită. În final, instanţa a decis ca inculpatul să facă ;apte ani de închisoare, la care a adăugat un spor de doi ani, pe toată durata executării pedepsei fiindu-i suspendate o serie de drepturi. 

—–

De asemenea, în acest dosar, fostul şef DGIPI Cornel Şerban a fost condamnat la doi ani şi șase luni închisoare cu executare. 

Ioan Alecu, rectorul USAMV Bucureşti, a primit şase ani închisoare, Petru Pitcovici, fost şef în Direcţia Generală Anticorupţie din MAI, doi ani închisoare, iar Mihai Luican, fostul prefect al Capitalei,un an închisoare. 

Potrivit procurorilor, Puiu Popoviciu şi Ioan Niculae Alecu, pe atunci rector al universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, au făcut ca un teren de 224 de hectare să fie cumpărat la un preţ de nimic de către o companie controlată de omul de afaceri.

Terenul a fost vândut cu un dolar metrul pătrat, în timp ce preţul pieţei era de cel puţin 150 de euro metrul pătrat.

Tranzacţia a fost validată de mai mulţi funcţionari ai statului, între aceştia fiind nominalizat şi fostul prefect al Capitalei, Mihai Ion Luican.

Dosarul a fost trimis în judecată în decembrie 2012.

 La ultimul termen, procurorii au cerut 14 ani de închisoare pentru omul de afaceri.

Joi, instanţa a lăsat nesoluţionată latura civilă a procesului penal şi a dispus disjungerea sub acest aspect. 

"Menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză prin ordonanţa procurorului din data de 17 iulie 2012 prin care s-a dispus instituirea sechestrului asigurător pe bunurile imobile aparţinând inculpaţilor Alecu Ioan Niculae, Popoviciu Gabriel-Aurel, Diaconescu Ştefan, Bejenaru Andrei Mihai, Toader Gabriel-Răzvan, Minea Lizeta şi Petrulian Gheorghe (…). Obligă pe inculpaţii Popoviciu Gabriel-Aurel şi Bejenaru Andrei-Mihai la câte 50.000 lei, pe inculpaţii Alecu Ioan Nicolae şi Diaconescu Ştefan la câte 20.000 lei, pe inculpaţii Şerban Ilie Cornel şi Pitcovici Petru Daniel la câte 10.000 lei, pe inculpaţii Luican Ion Mihai Florin, Toader Gabriel Răsvan, Todiraş loan, Minea Lizeta şi Petrulian Gheorghe la câte 5.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare statului", se mai arată în sentinţă.

 

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă