13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. Reacții internaționale, după lovitura de stat eșuată din Turcia....

FOTO + VIDEO. Reacții internaționale, după lovitura de stat eșuată din Turcia. Liderii lumii îi susțin pe Erdogan

Liderii mai multor state, printre care șefa diplomației europene, Federica Mogherini, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cel al Comisie Europene, Jean-Claude Juncker, secretarul de stat al NATO, Jens Stoltenberg, ministrul de Externe al Marii Britanii, Boris Johnoson, și-au exprimat, sâmbătă, sprijinul pentru guvernul turc, ca urmare a loviturii de stat eșuate care a avut loc, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în Turcia, informează Agerpres.

Astfel, liderii europeni au cerut „o revenire rapidă la ordinea constituţională în Turcia”. „Continuăm să urmărim îndeaproape evoluţiile şi să ne coordonăm cu cele 28 de state membre ale UE” în faţa tentativei de lovitură de stat care zguduie Turcia, „partener cheie” al Uniunii Europene, au declarat într-un comunicat comun Federica Mogherini, preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. 

Liderii europeni au susținut, în numele statelor membre prezente la summit, că Uniunea Europeană susține „în totalitate” guvernul ales democratic, instituțiile țării și statul de drept. Și președintele american Barack Obama și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, împărtășesc poziția UE.

Citește și: Lovitura de stat eșuată din Turcia. Victor Ponta: Oamenii mândri și demni au avut curaj să se lupte cu mână goală contra tancurilor pentru țara lor

„Fac apel la calm şi la reţinere şi la respectarea totală a instituţiilor democratice ale Turciei şi a constituţiei sale”, a declarat Stoltenberg într-un scurt comunicat dat publicităţii în noaptea de vineri spre sâmbătă. Jens Stoltenberg a afirmat că a discutat cu ministrul afacerilor externe turc Mevlut Cavusoglu şi că urmăreşte evenimentele „îndeaproape” şi „cu preocupare”.  „Turcia este un aliat preţuit al NATO”, a încheiat secretarul general al NATO. 

Secretarul american de stat, John Kerry, a declarat că este la curent cu situația din Turcia și că speră că va fi „pace şi stabilitate”, potrivit EFE. 

„Am văzut informaţiile, dar deocamdată nu am mai multe detalii. Sper că va fi pace, stabilitate şi continuitate în Turcia, dar nu am nimic de adăugat cu privire la ceea ce se întâmplă chiar acum”, a spus Kerry, aflat în vizită la Moscova. 

Atenție, imagini cu puternic impact emoțional.

 

Totodată, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a afirmat de asemenea că „ordinea democratică trebuie respectată în Turcia”.„Trebuie făcut totul pentru a proteja vieţile omeneşti”, a adăugat el.

Într-un mesaj  postat pe contul său de Twitter, ministrul de Externe britanic, Boris Johnson, a precizat: „Tocmai am vorbit cu ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu. Am subliniat sprijinul Regatului Unit pentru guvernul ales democratic şi pentru instituţiile’ statului”.

Citește și: FOTO+VIDEO. Lovitura de stat din Turcia eșuează. Erdogan amenință că cei responsabili vor plăti ”un preț greu”. 90 morți, peste 1.500 de militari, arestați

Similar, ministerul francez al Afacerilor Externe externe a făcut apel la evitarea oricărei violenţe şi respectarea ordinii democratice în Turcia. „Ministerul Afacerilor Externe şi al Dezvoltării internaţionale urmăreşte cu mare preocupare situaţia din Turcia şi le cere din nou francezilor prezenţi în Turcia să nu iasă” din locuinţe, se arată într-un comunicat de presă. 

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut revenirea rapidă şi paşnică a puterii civile în Turcia. „Ingerinţa militarilor în afacerile oricărui stat este inacceptabilă”, a declarat Ban Ki-moon, într-un comunicat de presă.

Citește și: Dacian Cioloș, despre lovitura de stat eșuată din Turcia: Singura cale este întoarcerea la ordinea constituțională și statul de drept

Slovacia, care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, a declarat că urmăreşte evenimentele din Turcia cu serioasă îngrijorare şi îşi coordonează reacţia corespunzătoare cu partenerii din UE, informează Reuters. „Ministrul de externe Miroslav Lajcak a fost în contact permanent toată noaptea cu reprezentantul UE pentru afaceri externe Federica Mogherini şi cu alţi colegi europeni”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe slovac într-un comunicat.

„El a fost de asemenea în contact cu partenerii din guvernul turc pentru a clarifica situaţia din Turcia şi a discuta măsurile pe care UE ar trebui să le ia în scopul de a menţine şi sprijini democraţia şi stabilitatea în ţară”, se mai precizează în comunicat.

Rusia este „extrem de îngrijorată” de situaţia din Turcia, a declarat în noaptea de vineri spre sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precizând că preşedintele Vladimir Putin este „informat constant” cu privire la evoluţia situaţiei, informează AFP şi Reuters.  El a adăugat că prioritatea este să se asigure siguranţa cetăţenilor ruşi aflaţi în Turcia şi ministerele ruse au primit instrucţiuni să îi ajute pe cetăţenii ruşi să se întoarcă acasă cu prima ocazie.

Citește și: Klaus Iohannis, despre lovitura de stat eșuată din Turcia: Stabilitatea țării este importantă pentru securitatea regională, europeană și internațională

Tentativa de lovitură de stat militară pare să fi eşuat sâmbătă după ce populaţia a răspuns apelului preşedintelui ţării Tayyip Erdogan de a ieşi pe străzi pentru a-l susţine. Cel puţin 90 de persoane au murit şi 1.154 au fost rănite în timpul tentativei de lovitură de stat începute vineri noaptea în Turcia , informează agenţia turcă Anadolu.

Citește și: VIDEO. Lovitura de stat din Turcia, în 90 de secunde + CRONOLOGIA evenimentelor de vineri noaptea

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă