15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialReţeta zilei: Chifteluţe din legume de mai cu salată şi mazăre

Reţeta zilei: Chifteluţe din legume de mai cu salată şi mazăre

Legumele de mai, ca sparanghelul, mazărea sau ceapa verde, sunt recomandate de nutriţionişti în tot felul de diete: de detoxifiere, de slăbit sau pentru întărirea sistemului imunitar. Aceste chifteluţe şi salata care le însoţeşte nu sunt doar deosebit de delicioase, dar combină mai multe legume de mai, ceea ce le face şi extrem de sănătoase.

INGREDIENTE:

Pentru chifteluţe:

  • trei linguri de seminţe de in
  • trei sferturi de cană de ceapă verde, tocată fin
  • două căni de alac (un soi de grâu, se găseşte în comerţ)
  • o cană de morcov dat pe răzătoare
  • o cană de pesmet
  • doi căţei de usturoi, zdrobiţi
  • o jumătate de lingură de cimbru proaspăt, tocat
  • trei linguri de făină integrală de grâu
  • două linguri de avocado zdrobit
  • piper proaspăt măcinat

Pentru salată:

  • 150 g de frunze tinere de diverse salate
  • o cană de mazăre proaspătă
  • unul-două fire de sparanghel, curăţate de protuberanţe şi tăiate în bucăţi de cinci cm lungime
  • patru ridichi mari, tăiate felii subţiri

Pentru sos:

  • un sfert de cană de tahini
  • o jumătate de ceaşcă de frunze de mentă
  • o jumătate de lingură de sirop de arţar
  • trei linguri de zeamă de lămâie
  • două linguri de apă

MOD DE PREPARARE:

Încălzeşte cuptorul la 400 de grade şi pregăteşte o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Într-un vas mic, amestecă seminţele de in cu nouă linguri de apă şi lasă-le deoparte.

Într-un bol mai mare, combină ceapa şi următoarele opt ingrediente. Adaugă amestecul de seminţe de in, apoi pune piper după gust.

Formează din această compoziţie 12 chifteluţe şi aranjază-le în tava deja pregătită. Bagă-le la cuptor pentru aproximativ 12 minute, dar ai grijă să le întorci pe partea cealaltă după şase minute. Scoate-le şi lasă-le la răcit.

Pregăteşte între timp mazărea şi sparanghelul. Pune apă la fiert într-o oală.Când clocoteşte, adaugă mazărea şi firele de sparanghel şi opăreşte-le cam trei minute până devin verzi strălucitoare şi uşor moi. Scurge-le şi clăteşte-le cu apă rece.

Prepară sosul pasând toate ingredientele într-un blender până obţii o compoziţie fină şi uniformă.

Într-un bol larg, amestecă frunzele proaspete de salată, ridichile, mazărea şi sparanghelul. Toarnă deasupra sosul preparat şi amestecă uşor să fie toată salata acoperită. Aranjează în fiecare farfurie un pat de salată, peste care pune câte patru chifteluţe. Toarnă puţin sos şi peste ele.

Poftă bună!

 

Cele mai citite

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...
Ultima oră
Pe aceeași temă