16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Femeia pilot din Ucraina, Nadia Savcenko, găsită vinovată

UPDATE. Femeia pilot din Ucraina, Nadia Savcenko, găsită vinovată

UPDATE 10,30: Nadia Savcenko, femeia pilot de elicopter capturată de Rusia, a fost declarată vinovată de tribunalul din orașul Donețk, conform Sputnik News.

Nadia Savcenko este ofițer în armata Ucrainei. Agenția rusă de propagandă Sputnik susține că ea a fost găsită vinovată de “complicitate la uciderea a doi jurnaliști ruși în estul Ucrainei”, precum și de faptul că ar fi trecut ilegal frontiera în Rusia.

——————————————

Justiţia rusă urmează să înceapă luni lectura verdictului în procesul pilotului militar ucrainean Nadia Savcenko, judecată de şase luni pentru uciderea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei în iunie 2014, informează AFP, citată de Agerpres.

Femeia pilot de elicopter, în vârstă de 34 de ani, riscă o condamnare la 23 de ani închisoare, în finalul procesului desfăşurat în micul oraş rusesc Doneţk, situat în apropiere de frontiera Ucrainei. 

Potrivit actului de acuzare, Nadia Savcenko a furnizat armatei ucrainene în 17 iunie 2014 informaţii despre poziţia lui Anton Voloşin şi Igor Korneliuk, ucişi ulterior de un tir de mortier în estul separatist al Ucrainei. 

Nadia Savcenko respinge în bloc aceste acuzaţii, susţinând că a fost capturată de rebeli proruşi, iar apoi livrată Rusiei înainte de uciderea celor doi jurnalişti ruşi. 

‘Savcenko va fi condamnată la câteva zeci de ani închisoare, nu există nicio îndoială’, a declarat duminică pe Twitter unul dintre avocaţii tinerei femei, Mark Feighin, denunţând ‘o maşinărie a propagandei în acţiune’ şi ‘o absenţă a justiţiei şi a libertăţii’. 

Ucraina şi Occidentul denunţă, la rândul lor, un proces politic şi o consideră pe Nadia Savcenko o victimă a operaţiunilor ruseşti în Ucraina, unde Rusia este acuzată că susţine rebeliunea prorusă cu mijloace militare, ceea ce Moscova dezminte. 

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promis să facă tot posibilul pentru a o readuce pe Nadia Savcenko acasă, evocând – fără a da mai multe detalii – un eventual schimb de prizonieri. 

Doi bărbaţi capturaţi de forţele ucrainene şi prezentaţi de Kiev ca fiind agenţi ai Serviciului de informaţii militar rusesc sunt judecaţi în prezent în Ucraina şi ar putea servi ca monedă de schimb. 

Moscova deţine, la rândul ei, între 10 şi 30 de ucraineni, între care se află şi regizorul Oleg Sentsov, arestat în Crimeea şi condamnat la 20 de ani închisoare pentru ‘terorism’ şi ‘trafic de arme’. 

Ucraina a propus Occidentului să sancţioneze 40 de persoane ‘implicate direct’ în procesul Savcenko şi speră că soarta pilotului ucrinean va fi evocată de secretarul de stat american John Kerry şi de ministrul german al afacerilor externe Frank-Walter Steinmeier, care vor vizita Moscova în cursul acestei săptămâni.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...

Unirea Shopping Center: Inima Comercială a Bucureștiului

Situat în centrul vibrant al Bucureștiului, Unirea Shopping Center nu este doar un simplu centru comercial, ci o emblemă a orașului, fiind unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă