20.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Nou bilanț. 49 de morți și 53 de răniți în sângerosul...

UPDATE. Nou bilanț. 49 de morți și 53 de răniți în sângerosul atac armat din Orlando. Reacții internaționale

UPDATE 15:30. Poliţia din oraşul Orlando, statul american Florida, a anunţat luni că bilanţul oficial al victimelor atacului armat comis în noaptea de sâmbătă spre duminică într-un club de noapte gay este de 49 de persoane, cea de-a 50 persoană ucisă fiind agresorul, transmite DPA, preluat de Agepres

Până în prezent, 48 de victime au fost identificate, iar jumătate dintre familii au fost înştiinţate, a precizat Paul Wysopal, agent al Biroului Federal de Investigaţii (FBI). Precedentul bilanţ oficial al victimelor era de 50 de morţi. 

Toate cadavrele au fost ridicate din clubul unde a avut loc masacrul, iar activitatea echipelor de criminalişti este în plină desfăşurare, au indicat autorităţile. 

Autorul masacrului a fost identificat ca fiind Omar Mateen, un cetăţean american de origine afgană, care a fost ucis în schimbul de focuri cu trupele speciale. 

Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) a revendicat luni atacul armat din Orlando, un comunicat oficial difuzat la Al-Bayan, postul de radio al organizaţiei, anunţând că acesta a fost comis de un ‘soldat al califatului’.

————

50 de persoane au murit și 53 au fost rănite în sângerosul atac care a avut loc, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un club de noapte gay din orașul Orlando din statul american Florida, potrivit celui mai recent bilanț. Atacul a fost calificat de președintele american Barack Obama drept un „act de teroare și ură”. Totodată, numeroși lideri internaționali, printre care Fracois Hollande, Vladimir Putin, David Cameron, au condamnat atacul și și-au exprimat solidaritatea cu poporul american, iar cetățenii mai multor orașe europene și americane s-au adunat pe străzi, în semn de solidaritate cu comunitatea LGBTQ.

Autorul atacului a fost identificat drept Omar Mateen, un cetăţean american de origine afgană, născut în 1986. Soția sa, Sitora Yusufi, susține că bărbatul era instabil din punct de vedere emoţional şi mintal. În plus, el avea un temperament violent, potrivit Reuters, citat de News.ro.

Agenția Amaq, apropiată grupării Stat Islamic, a transmis, duminică, că atentatul din Orlando a fost comis de „un luptător Stat Islamic”. Potrivit presei americane, el ar fi sunat la 911 înaite de atac și ar fi jurat credință grupării SI:

Pe de altă parte, tatăl suspectului, Mir Seddique, a susținut că atacul „nu are nimic de-a face cu religia”. Ceea ce i-a stârnit furia, însă, a fost momentul în care a surprins doi bărbați care se sărutau în fața soției și copilului său.

Imediat după atac, un agent special al FBI, Ron Hopper, a declarat că există indicii cum că Omar Mateen ar fi avut simpatii pentru terorismul islamist, însă autoritățile nu pot confirma acest lucru cu certitudine. Pe de altă parte, trei responsabili americani apropiaţi anchetei au afimat că niciun element nu permite să se stabilească o legătură directă între acest măcel şi o organizaţie islamistă.

În acest caz, poliția federală a deschis o anchetă pentru terorism.

Act de „teroare și ură”

Preşedintele american, Barack Obama, a condamnat atacul: „Niciun act de teroare şi de ură nu poate schimba cine suntem”.

Candidatul republican pentru alegerile prezidențiale, Donald Trump, cunoscut pentru discursul său dur privind terorismul islamic radical, a declarat, duminică, că a avut dreptate. „Apreciez felicitările pentru faptul că am avut dreptate privind terorismul islamic radical. Nu vreau felicitări, vreau duritate şi vigilenţă. Trebuie să fim inteligenţi!”, a scris miliardul pe Twitter. 

Totodată, numeroși lideri mondiali și-au exprimat solidaritatea cu poporul american, după sângerosul atac din orașul Orlando. Președintele francez Fracois Hollande „a condamnat cu oroare măcelul” și și-a exprimat solidaritatea cu poporul și autoritățile americane, „în această grea încercare”.

Preşedintele rus Vladimir Putin, a calificat atentatul drept o „crimă barbară” şi a prezentat condoleanţe familiilor victimelor. 

Premierul britanic David Cameron, s-a declarat „oripilat de relatările despre măcel”. „Gândurile mele sunt cu victimele şi familiile lor”, a mai spus el.

Tot într-un comunicat, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, îşi exprimă solidaritatea cu „comunitarea LGBT şi cu poporul american”, afirmând că „teroarea şi ura nu ne vor schimba. Membrii NATO rămân uniţi în faţa terorismului”. 

Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene, deplânge – într-un comunicat – această „tragedie nu numai pentru poporul american, ci pentru lumea întreagă’. „Ne exprimăm solidaritatea cu poporul american şi mai ales cu comunitatea LGBT, vizată de acest atac terorist plin de ură”, mai spune ea. 

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, scrie pe Twitter că „Europa deplânge victimele oribilului atac cu foc de armă din Orlando”. 

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, tot pe Twitter, se declară „profund şocat”, adăugând: „Noi trebuie să rămânem uniţi împotriva terorismului”. 

Primul ministru italian Matteo Renzi îşi exprimă „solidaritatea şi emoţia guvernului italian faţă de masacrul atroce din Orlando, în Florida”. „Inima noastră este cu fraţii noştri americani”, spune el într-o postare pe Twitter. 

De asemenea pe Twitter, premierul spaniol Mariano Rajoy, „condamnă cu fermitate atacul odios” din Orlando.„Împreună vom continua să luptăm pentru libertate împotriva urii şi a barbariei. Spania este alături de Statele Unite”, lansează acesta. 

Ashraf Ghani, preşedintele Afganistanului, ţara de origine a familiei presupusului atacator Omar Mateen, „condamnă acest oribil atac din Orlando, nimic nu poate justifica uciderea civililor. Gândurile mele sunt cu familiile, victimele, poporul şi guvernul american”. 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu scrie, într-un comunicat, că „în numele poporului şi al guvernului israelian, prezintă cele mai sincere condoleanţe poporului american după oribilul atac” împotriva comunităţii LGBT din Orlando. 

Printre oficialităţile care şi-au exprimat solidaritatea în legătură cu măcelul din SUA se numără şi premierul belgian Charles Michel şi preşedintele interimar al Braziliei, Michel Temer.

Papa Francisc, prin vocea purtătorului său de cuvânt Federico Lombardi, declară că „teribilul masacru ce a avut loc la Orlando şi care a făcut foarte multe victime inocente a suscitat sentimente profunde de oroare şi condamnare, de durere şi de tulburare în faţa acestei noi manifestări de nebunie criminală şi de ură fără sens”.

Și președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj poporului și autorităților americane: „Sunt profund întristat de vestea tragediei care a avut loc într-un club din Orlando, Florida. În aceste momente dificile, România este alături de Statele Unite ale Americii, partener strategic al țării noastre, cât și de poporul american. Îmi exprim întreaga solidaritate și transmit sincere condoleanțe familiilor victimelor.”

Solidaritate cu comunitatea LGBTQ 

În semn de solidaritate cu comunitatea LGBTQ și de omagiere a victimelor sângerosului atac, în mai multe orașe din lume au avut loc mitinguri. La Paris, în jur de 50 de persoane s-au reunit în tăcere lângă muzeul Beaubourg, în faţa unui steag în culorile curcubeului, simbol al mişcării LGBT. La Madrid, mai multe persoane au venit să se reculeagă în faţa ambasadei SUA, unde au depus un drapel în culorile curcubeului şi flori. La Roma, o manifestaţie s-a desfăşurat în cartierul gay de lângă Colosseum, unde persoanele prezente au aprins lumânări. Mai multe persoane au venit de asemenea şi în faţa consulatului american din Guadalajara, în Mexic, agitând pancarte pe care se putea citi: „cuvintele ucid” sau „solidaritate împotriva crimelor motivate de ură”. Mai multe sute de persoane s-au adunat duminică în cartierul new yourk-ez Greenwich Village, pentru a-şi arăta solidaritatea, depunând trandafiri, lumânări, cărţi poştale şi buchete de flori sub inscripţia „opriţi ura”.

În semn de omagiere, clădirea Empire State Building şi-a stins, duminică seara, luminile la New York, iar antena de pe One World Trade Center a fost luminată în culorile curcubeului.

Primarul Bill de Blasio a anunţat că toate drapelele vor fi coborâte în bernă în cel mai mare oraş din Statele Unite şi că măsurile de securitate au fost întărite ca precauţie, în special în jurul celor mai importante locuri ale comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi trans), a precizat el. 

Masacrul de la Orlando (Florida, sud) „nu este doar un atac împotriva unor fiinţe umane, dar şi un atac împotriva valorilor noastre”, a declarat primarul într-o conferinţă de presă. 

Și internauții s-au arătat solidari cu comunitatea LGBTQ. Astfel, pe rețelele de socializare au apărut numeroase fotografii cu hashtag-ul #prayfororlando și cu steagul curcubeu coborât în bernă, în semn de doliu.

 

Cele mai citite

Gata cu vacanța de Paște. Românii se întorc acasă

Coloane de autovehicule care se întind pe câţiva kilometri au fost observate pe principalele artere rutiere din orașul bulgăresc Ruse, situat la granița cu...

Cetățenii UE consideră dezastrele naturale o amenințare mai mare decât un eventual război

Cetățenii din mai multe țări membre UE consideră că dezastrele naturale legate de climă reprezintă o amenințare mai mare decât un eventual război. Acest punct...

Pentagonul nu vede nicio schimbare în poziția forței nucleare strategice a Rusiei

Pentagonul nu a observat nicio schimbare în ceea ce privește dispunerea forțelor nucleare strategice ale Rusiei, în ciuda a ceea ce oficialii au numit...
Ultima oră
Pe aceeași temă