10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSecretele bine păzite ale retragerii generalului SRI Florian Coldea. Cablogramele Wikileaks care...

Secretele bine păzite ale retragerii generalului SRI Florian Coldea. Cablogramele Wikileaks care spun că Ghiță îi informa pe americani încă din 2009

Prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informații a fost trecut în rezervă la cerere după ce ancheta internă l-a găsit nevinovat de toate acuzațiile aduse de Sebastian Ghiță. Rămân, însă, multe întrebări fără răspuns.

Serviciul Român de Informații a încercat să-l retragă în liniște pe generalul Florian Coldea din câmpul tactic.

„Menţionăm că s-a desfăşurat o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la toate afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate. Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare şi au răspuns complet tuturor întrebărilor. În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea“, se arată în comunicatul SRI.

Cu toate acestea, Serviciul Român de Informații, în afara concluziilor propriei anchete interne, nu a furnizat niciun element convigător.

„România liberă“ a solicitat documentele de călătorie anonimizate pe care le-ar fi furnizat generalul Florian Coldea în apărarea sa, dar ni s-a replicat că acestea nu pot fi făcute publice.

Așadar, lămurirea fără echivoc a tuturor legăturilor pe care le-a avut un inculpat fugar cu persoane din conducerea principalului serviciu secret din România nu reprezintă, în opinia SRI, informații de interes public, așa cum sunt definite de Legea 544/2001.

În rezervă, la cerere

Aflăm însă, din același comunicat, că „în cadrul aceleiaşi şedinţe, Prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de când exercită această funcţie. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei. În acest sens, Directorul SRI a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atribuţiile funcţiei de Prim-adjunct al Directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig, Directorul SRI.”

Tocmai pentru a nu fi afectată grav activitatea unei instituții importante a statului, „România liberă“ consideră că prezentarea unor probe concludente este absolut necesară. 

Parchetul Militar trebuie să se sesizeze

În cazul înregistrării fostului președinte Traian Băsescu, referitoare la anumite anchete penale și magistrați, înregistrare prezentată de Sebastian Ghiță,  Parchetul General s-a sesizat și a deschis un dosar de abuz  în serviciu. Traian Băsescu a și fost audiat, ieri, ca martor, în acest dosar. În cadrul anchetei, procurorii verifică toate aspectele semnalate de fostul deputat, modul în care ajung casetele cu înregistrări la România TV şi dacă a fost ajutat să se sustragă anchetelor.

După ce Sebastian Ghiță a prezentat mai multe facturi și chiar fotografii din concediile în care ar fi fost împreună cu generalul Florian Coldea, acesta a demisionat, iar SRI a decis că nu este vinovat de niciuna dintre acuzații. Cu toate acestea, SRI nu este organ de urmărire penală, astfel încât Parchetul Militar ar trebui să se sesizeze și să înceapă propria anchetă.

„România liberă“ solicită public Serviciului Român de Informații și Comisiei de Control a SRI prezentarea biletelor de călătorie și a rezervărilor făcute de Florian Coldea în vacanțele de la Paris, Toscana și din Insulele Seychelles. Prezentarea acestor documente anonimizate ar credibiliza SRI și ar spulbera acuzațiile de luare și dare de mită existente în spațiul public.

Ghiță, episoade fără număr

După mai multe episoade în care nu a furnizat elemente credibile, pe 11 ianuarie, Sebastian Ghiță a vorbit despre vacanţele cu familia Coldea. Tot atunci a publicat şi o fotografie în care ar apărea soţia lui Coldea, şi ea angajată a SRI, şi soţia lui, într-o vacanţă la Disneyland. Cea mai recentă casetă a fost cea de luni seară.

De această dată, Ghiţă a declarat că Laura Codruţa Kövesi şi Coldea sunt agenţi ai unui serviciu secret străin. Mai mult, Coldea ar fi încercat să îşi acopere excursiile petrecute cu familia Ghiţă cu ajutorul unor facturi false, a susţinut fostul deputat. 

Sebastian Ghiță îi informa pe americani încă din 2009

Cablograme Wikileaks

Din cablogramele apărute pe wikileaks.org reiese că Sebastian Ghiță îi informa pe aliații noștri strategici SUA încă din anul 2009 asupra unor chestiuni despre care nu se vorbește pe larg pe site-ul lui Julian Assange. Ci numai la modul criptat numite fiind ”date confidențiale” ce sunt primite de la un Email-ID 3498349 Date 2009-01-26 22:09:41. Mesaj trimis către mooney@stratfor.com de la care mesajul pleacă mai apoi spre oconnor@stratfor.com, it@stratfor.com 10 # Filename Size 147871 147871_fljoinJan09.csv 960.4KiB”uid”,”created”,”mail”,”nid” “352960”,”2008-12-25 00:02:50”.

Urmează mai apoi un tabel în Microsoft Excel cu un număr imens de date și adrese în număr de 17.160.

În al doilea mesaj de la un Email-ID 3462141 Date 2009-03-25 21:42:51 datele sunt transmise către kevin.garry@stratfor.com de la care mesajul pleacă mai apoi spre oconnor@stratfor.com, michael.mooney@stratfor.com # Filename Size 143457 143457_freelist joins 2_23_09 to 3_23_09 inclusive.csv 1003.6KiB”uid”,”created”,”mail”,”nid.

Ca și în primul caz urmează un tabel în Excel cu un număr la fel de mare de date și adrese electronice în număr de 15.175.

Printre adresele enumerate în afară de Gmail, Yahoo! sau Hotmail se regăsesc și unele mai puțin uzitate și care aparțin chiar unor entități secrete, corporatiste sau de inteligence cum ar fi sbcglobal.net, coolgoose.com, dfgdsfg.com, btinternet.com, arcelormittal.com, lse.ac.uk, msn.com sau nsa.gov ori nasa.com.

”La o primă privire aceste date te fac să crezi că Sebastian Ghiță a fost unul dintre pionii americanilor în România, dar lucrurile trebuie văzute în ansamblul lor general și luate sub o lupă analitică”, ne-a precizat un analist al structurilor IT specialist în anti-hacking pe nume Edwuard R.

 Florian Coldea a mai fost suspendat în 2007, ca urmare a unei sesizări făcute de Mircea Geoană, președintele PSD la acea vreme. Atunci au fost prezentate două notițe atribuite lui Coldea pe care erau trecute numele unor judecători de la Curtea Constituțională, chiar în perioada primei suspendări a lui Traian Băsescu.

Geoană l-a acuzat pe Băsescu de implicarea SRI și SIE în obținerea de informații compromițătoare despre judecătorii din Curtea Constituțională. După o anchetă internă, SRI a decis păstrarea lui Coldea în funcție, anunțând că acesta nu s-a făcut vinovat de încălcarea legii.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă