16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: Sindicaliștii din învățământ pichetează sediul Guvernului

UPDATE: Sindicaliștii din învățământ pichetează sediul Guvernului

UPDATE 15.20: A început protestul sindicaliștilor din învățământ, nemulțumiți de de actualul sistem de salarizare, modul de stabilire a costului standard per antepreșcolar/preșcolar/ elev, nedecontarea cheltuielilor pentru navetă.

————-

Peste 800 de sindicaliștii din învățământ vor picheta, luni, sediul Guvernului, între orele 15.00 și 17.00, în semn de nemulțumire față de actualul sistem de salarizare, modul de stabilire a costului standard per antepreșcolar/preșcolar/ elev, nedecontarea cheltuielilor pentru navetă.

Potrivit unui comunicat remis redacției, una dintre nemulțumirile sindicaliștilor este legată de „neaprobarea, de către Guvernul României, a proiectului Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, elaborat pe baza Memorandumului aprobat de Prim-ministrul Dacian Cioloș în data de 12.01.2016”, potrivit unui comunicat de presă al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, remis redacției.

O altă nemulțumire vizează actualul sistem de salarizare, care este „complet nemotivant, nu încurajează performanța profesională și nu atrage, către acest sector vital, tinerii  cu vocație pentru meseria de dascăl”.

Totodată, sindicaliștii denunță „modul incorect de stabilire a costului standard per antepreșcolar/preșcolar/ elev”, precizând că „se pleacă de la un „dat” al Ministerului Finanțelor Publice și nu de la nevoile reale de finanțare ale unităților de învățământ”.

Mai mult, o problemă cu care se confruntă personalul din învățământ este legată de „nedecontarea, în integralitate a cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de muncă”.

FSLI atrage atenția și asupra „creșterii alarmate a numărului de agresiuni fizice și verbale asupra personalului didactic”, pe care elevii și reprezentanții lor legali le săvârșesc. Astfel, sursa citată precizează că principala cauză a acestor acțiuni este legată de „inexistența unor dispoziții legale prin care personalul didactic să fie protejat împotriva unor astfel de acțiuni”.

Potrivit sursei citate, o altă nemulțumire a protestatarilor este legată de „neadoptarea unor măsuri legislative care să conducă la depolitizarea funcțiilor de conducere din învățământ”. 

Mai mult de atât, sindicaliștii sunt nemulțumiți că profesorii cu o vechime de cel puțin 34 de ani nu se pot pensiona la cerere, cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei.

Cele mai citite

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...
Ultima oră
Pe aceeași temă