10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialStoltenberg: Armata turcă rămâne puternică, chiar și după măsurile luate de guvern,...

Stoltenberg: Armata turcă rămâne puternică, chiar și după măsurile luate de guvern, ca reacție la lovitura de stat eșuată

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, consideră că măsurile luate de autoritățile turce după lovitura de stat eșuată, precum epurarea din cadrul armatei și arestarea a mii de militari, nu a slăbit forțele armate ale țării, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

„Turcia are o forţă armată mare, forţe armate profesioniste… Sunt sigur că vor continua ca un aliat angajat şi puternic al NATO”, a afirmat Stoltenberg într-un interviu pentru Reuters, pe marginea unei reuniuni la Washington a oficialilor din cadrul apărării din peste 30 de ţări implicate în coaliţia împotriva Statului Islamic. 
    
Stoltenberg a mai precizat că se aştepta ca reacţia Turciei la tentativa de lovitură de stat să fie proporţională şi în conformitate cu valorile NATO, 
adăugând că nu au existat discuţii pentru reconsiderarea apartenenţei Turciei la alianţa militară. „Este important pentru noi toţi ca Turcia să continue să fie un puternic aliat al NATO deoarece Turcia este la graniţa întregii instabilităţi, a tuturor violenţelor pe care le-am văzut în Irak şi Siria”, a spus Stoltenberg. 
    
Aproximativ 60.000 de soldaţi, poliţişti, judecători, funcţionari publici şi profesori au fost suspendaţi sau plasaţi în detenţie după tentativa de lovitură de stat militară, crescând tensiunile în întreaga ţară de 80 de milioane de locuitori, care se învecinează cu haosul din Siria şi este un aliat al Occidentului împotriva Statului Islamic. Totodată, o treime din cei aproape 360 de generali turci în serviciu au fost plasaţi în detenţie după lovitura de stat eşuată din 15 iulie. 

Armata a utilizat ultima dată forţa pentru o lovitură de stat de succes în Turcia în urmă cu mai mult de 30 de ani, aminteşte Reuters. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă