14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialLumea condamnă noul test nuclear făcut de Phenian. SUA vorbeşte despre "consecinţe...

Lumea condamnă noul test nuclear făcut de Phenian. SUA vorbeşte despre “consecinţe grave”

Preşedintele SUA, Barack Obama, a discutat cu partenerii săi japonezi şi sud-coreeni şi a reiterat angajamentul Casei Albe faţă de asigurarea securitatăţii aliaţilor săi din Asia şi din întreaga lume, transmite BBC.

Şeful statului a precizat că va continua să-şi consulte aliaţii şi partenerii şi în zilele următoare pentru a se asigura că Phenianul va avea de suportat consecinţe grave în urma acţiunilor sale provocatoare, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.

Forţele aeriene americane vor trimite aeronave în zonă în următoarele ore pentru a preleva mostre de aer cu scopul de a determina efectele testului. Şi Japonia a trimis patru avioane care să testeze radiaţiile.

În ultimele săptămâni, imaginile din satelit au arătat că în zona Punggue-ri, unde fac nord-coreenii teste nucleare, activitatea s-a înteţit, susţine publicaţia nord-coreeană online 38North, preluată de CNN.

Preşedintele francez, Francois Hollande, a condamnat testul nuclear, spunând că ONU trebuie să răspundă unei astfel de “violări a reozoluţiilor sale”, scrie France Presse.

“Comunitatea internaţională trebuie să se unească în faţa acestei noi provocări care vine după ce Consiliul de Securitate a condamanat, în unanimitate, testele cu rachete nucleare făcute luni de Coreea de Nord”, a subliniat Francois Hollande.

Citeşte şi Nouă provocare din partea Phenianului: Regimul lui Kim Jong-un a lansat trei rachete balistice

Primul ministru chinez a făcut o declaraţie în care a precizat că se opune cu fermitate testelor nucleare efectuate de Coreea de Nord. El a avertizat Phenianul să nu întreprindă nici o acţiune care ar putea înrăutăţi situaţia peninsulei coreene, transmite BBC.

 

Cele mai citite

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...

Atac armat în Londra. Sunt mai multe persoane rănite

Un bărbat în vârstă de 36 de ani a fost arestat la Hainault, în estul Londrei, după ce a atacat trecători cu o sabie...
Ultima oră
Pe aceeași temă