8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăTechRăsturnare de situație. ALDE dezminte informațiile potrivit cărora tinerii din partid vor...

Răsturnare de situație. ALDE dezminte informațiile potrivit cărora tinerii din partid vor să părăsească formațiunea și acuză PNL că ar fi transmis un „comunicat fantomă”

După ce, luni dimineața, liderii tineretului ALDE au anunțat, că vor părăsi formațiunea, în semn de nemulțumire față de intrarea în partid a mai multor politicieni cu probleme penale, reprezentanții formațiunii politice au revenit, în cursul zilei, cu clarificări pe această temă, precizând că a fost vorba de un „comunicat fantomă”. Totodată, ei acuză PNL că ar sta la baza unei „intoxicări de presă”.

Într-un comunicat de presă semnat de vicepreședintele TLDE, Elena Alecu, și de un membru al Biroului Permanent Național TLDE, Andrei Timiș, tinerii susțineau, luni dimineața, că „au fost înșelați”.

„Am ales să facem politică liberală pentru că avem convingerea fermă că liberalismul e doctrina potrivită  generaţiei noastre, care îmbină în mod perfect libera iniţiativă, respectarea drepturilor şi promovarea valorile autentice. Am ales să facem politică liberală în ALDE, crezând că un fost premier liberal, singurul premier liberal postdecembrist, un om politic declarat liberal încă de la începutul anilor `90 va face o politică pe care ne-o dorim cu toţii”, se precizează în comunicatul de presă.


CITEȘTE ȘI: Criteriile de integritate încaieră ALDE: Călin Popescu Tăriceanu este tot mai contestat în propriul partid


Totodată, în comunicatul de presă transmis luni dimineața, reprezentanții TLDE îl critică pe șeful Senatului și copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu că „nu face politică lberală”.

„Face politica de cadre a penalilor invitaţi să preia partidul și să ocupe funcțiile-cheie. Listele partidului, aşa cum încep ele să se contureze, demonstrează că toată munca noastră din ultimul an, toate procentele – puţine sau multe, după caz – pe care am reuşit să le strângem la alegerile locale, toate eforturile noastre puse exclusiv în slujba ALDE se află acum la dispoziția urmăriților penal, a trimișilor în judecată și a condamnaților cu care Călin Popescu Tăriceanu a populat acest partid”, mai spun semnatarii comunicatului.

În opinia reprezentanților organizației de tineret a ALDE, formațiunea nu vizează o „politică anti-justiție”. 


CITEȘTE ȘI: Conflicte interne în ALDE. PSD se teme că pierde guvernarea pe mâna lui Tăriceanu


Totodată, sursa citată a mai precizat că ALDE este „un proiect politic început frumos, care (n. r) a devenit în ultimele luni colacul de salvare pe care Călin Popescu Tăriceanu îl aruncă celor certați cu legea, cu aprobarea tacită a lui Daniel Constantin”. În plus, ei au susținut că Tăriceanu a „recuperat” noi „colegi de partid excluși de peste tot”, ceea ce „nu face altceva decât să confirme eticheta de partid a penalilor”.

„Iar noi, convinși că rolul generației noastre e să facem politică respectând legea, nu putem accepta asocierea cu personaje toxice pentru România. Iar pentru că partidul nu se poate schimba, iar fiecărei critică președintele Tăriceanu îi răspunde cu o excludere, am decis să părăsim ALDE. Vom face politică liberală, nu politică penală”, au mai spus ei.


CITEȘTE ȘI: PSD și ALDE, aspiratoare de candidați penali. Dragnea și Tăriceanu fentează criteriile de integritate


Reacția ALDE: Este vorba despre un „comunicat fantomă”

Luni după-amiază, vicepreședintele organizției de tineret a ALDE, Ioana Ciupe, a dezimnțit acuzațiile din comunicatul remis presei, în această dimineață. 

Astfel, ALDE acuză PNL că ar fi responsabil pentru această acțiune și susține că informațiile transmise au fost false și au reprezentat „un atac virulent la conducerea partidului”.

„Disperarea PNL de a ataca pe orice cale Alianța Liberalilor și Democraților s-a transformat într-o acțiune mai mult decât ridicolă. Campania electorală PNL-istă a devenit, din cauza lipsei unor valori autentice ale acestui partid, un atac grosolan la adresa adversarilor politici. Astăzi, numele a două persoane din conducerea TLDE – Elena Alecu și Andrei Timiș –  au fost folosite pentru a se transmite un comunicat de presă, în care au fost prezentate informații false și a fost lansat un atac virulent la adresa conducerii partidului”, se precizează în comunicatul de presă remis redacției luni după-amiază.

Astfel, președintele organizației TLDE Sector 3, Elena Alecu, și vicepreședinte la nivel național al Tineretului Liberalilor și Democraților (TLDE), dezminte informațiile false trimise presei și acuză faptul că numele ei a fost folosit cu rea intenție.

„ALDE este singurul partid care reprezintă adevăratele valori liberale în care cred cu tărie. Îmi pare rău că numele meu a fost folosit în această dezinformare de presă și sunt pur și simplu revoltată de tot ceea ce s-a scris. Este un atac murdar atât la adresa partidului pe care eu îl susțin, cât și la adresa conducerii ALDE. Am rămas surprinsă că acest comunicat fantomă a fost dat și în numele meu și îmi pare rău că nu am putut să-mi exprim punctul de vedere înainte de a fi publicat falsul comicat”, a declarat Elena Alecu.

Potrivit sursei citate, TLDE susține documentul transmis presei, în această dimineață, reprezintă „o diversiune a PNL”.

„TLDE consideră că acest comunicat de presă este o diversiune a PNL din următoarele motive: Andrei Timiș a fost membru al BPN TLDE, însă de aproximativ un an nu a mai activat în partid, motiv pentru care a fost exclus din ALDE de câteva luni; comunicatul de presă care a ajuns la reprezentanții mass-media a fost trimis de pe o adresă de gmail, special creată pentru a induce în eroare opinia publică și pentru a crea falsa impresie de autenticitate; adresa de email comunicaretlde@gmail.com nu a aparținut niciodată organizației TLDE; comunicatul de presă nu are antetul TLDE. Prin această intoxicare de presă, Andrei Timiș, fostul membru al organizației de tineret a ALDE s-a transformat în coada de topor a PNL-ului”, mai precizează sursa citată.

ALDE a primit în rândurile sale mai mulți politicieni cu probleme penale. Printre aceștia se numără Aristotel Căncescu (trimis în judecată pentru abuz în serviciu), Andrei Voloșevici (trimis în judecată pentru abuz în serviciu), Mircea Moloț (urmărit penal pentru trafic de influență), Ion Ariton (trimis în judecată în dosarul „Gala Bute”), Cristian David (trimis în judecată pentru luare de mită) sau Ovidiu Silaghi (urmărit penal în mai multe dosare penale).

Tăriceanu, apel la boicotarea Justiției

Șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a făcut, duminică, un apel către parlamentarii din ambele camere să refuze să se pronunțe asupra vreunei cereri venite din partea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul Senatului și pe pagina de Facebook, Tăriceanu susține că „DNA nu mai slujește de mult Justiția, ci a devenit un instrument pentru anihilarea adversarilor politici”.

„Este binecunoscută poziția mea potrivit căreia DNA nu mai slujește de mult Justiția, ci, în spatele paravanului luptei necesare și legitime cu corupția, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituții”, susține Tăriceanu.

În opinia sa, cu doar două luni înainte de alegerile parlamentare, revin în antenția procurorilor anticorupție întâmplări care au avut loc urmă cu cinci – opt ani.


CITEȘTE ȘI: Șeful Senatului, îndemn la boicotarea Justiției: Fac un apel către parlamentarii din ambele Camere să refuze să se mai pronunțe asupra cererilor DNA. De o buna bucată de vreme, Parlamentul este o ţintă de discreditare


„Scenariul din campania electorală pentru alegerile locale, când DNA a scos în public cu surle și trâmbițe mediatice tot felul de dosare inconsistente, motiv pentru care au fost respinse de instanțe sau despre care nu s-a mai auzit nimic, dar care și-au atins atunci scopul eliminării din cursă a unor candidați nedoriți și incomozi, se repetă acum înaintea campaniei pentru alegerile parlamentare. Întâmplări vechi, petrecute cu cinci, șase, șapte sau opt ani în urmă, revin tocmai acum în atenția procurorilor de la DNA, coincidență, cu doar două luni înainte de alegeri. Așa cum n-am crezut vreodată în arestările făcute vineri, tot astfel nu am încredere în acest mod de operare al DNA”, mai susțin el.

În acest context, face apel către parlamentari să refuze, până la finalul legislaturii, să se pronunțe asupra cererilor venite de la DNA.

„Dacă dosarele respective au așteptat atâția ani, înseamnă că nu este nicio urgență și ele pot să mai aștepte ca viitorul Parlament să se pronunțe”, mai precizează Tăriceanu.

El susține că apelul său „nu are niciun fel de legătură cu apartenența politică a celor vizați de DNA”. 

„Doresc să se înțeleagă foarte clar că acest apel nu are niciun fel de legătură cu aparteneța politică a politicienilor vizați de DNA sau cu relațiile interumane la un moment dat. Eu apăr de mai multă vreme niște principii, cum ar fi principiul separației puterilor în stat, indiferent de numele celui în cauză: Elena Udrea, Victor Ponta sau alții. Nu putem să mai acceptăm judecăți cu măsură dublă. Când DNA trimte la repezeală un dosar la Parlament, parlamentarii trebuie să se conformeze,pentru că altfel sunt certați de Președintele Iohannis și de alți membrii ai corului prezidențial. Simultan, cei suspectați de DNA sunt supuși unor presiuni de a demisiona. Dubla măsură s-a văzut limpede când procurorul-șef al DNA a fost acuzat de plagiat, dar corifeii cinstei și codurilor de integritate s-au uitat în altă parte, și au uitat principiile valabile doar pentru ceilalți”, conchide el.

 

 

 

 

Cele mai citite

Analiza măsurilor Guvernului PSD: Dovada că acestea au dus la creșterea cifrei de afaceri din industrie

În ultimele luni, cifra de afaceri din industrie a României a cunoscut o creștere semnificativă, iar acest lucru nu poate fi neglijat. Datele furnizate...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

România va primi gaze din Qatar, ca alternativă la gazele din Azerbaidjan

România va primi gaz natural lichefiat din Qatar, ca alternativă la producția autohtonă și la gazele pe care România le va primi din Azerbaidjan. Acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă