19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialTrei din cei șase angajați ai Oltchim, care au intrat în greva...

Trei din cei șase angajați ai Oltchim, care au intrat în greva foamei, au renunţat la protest

Trei dintre cei şase angajaţi ai Diviziei Bradu din cadrul Oltchim, care intraseră în greva foamei după ce au auzit că urmează să se facă disponibilizări, au renunţat la forma de protest, informează Mediafax.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Argeş, care monitorizează starea de sănătate a protestatarilor, doar trei dintre cei şase muncitori care intraseră marți în greva foamei continuă, joi, protestul.

Miercuri seară, unul dintre aceştia a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce glicemia i-a scăzut considerabil. Astfel, medicii de la ambulanţă i-au administrat glucoză, stabilizându-i nivelul glicemiei, astfel încât joi starea de sănătate a muncitorului este stabilă.

Citește și: Disponibilizările au băgat frica în angajații Oltchim. La ce măsuri extreme au recurs angajații

Şase dintre angajaţii Diviziei petrochimice Bradu – care funcţionează în judeţul Argeş – din cadrul Oltchim au intrat în greva foamei, marţi, după ce au auzit că urmează să se facă disponibilizări.

Combinatul chimic Oltchim va concedia 225 de persoane, reprezentând aproximtiv 10% din personal, ca parte a planului de reorganizare, numărul fiind mai mic decât cel prevăzut inițial, de 500, după ce compania și-a îmbunătățit rezultatele și a crescut eficiența producției în primul semestru al anului

Aceasta este a doua serie de disponibilizări la Oltchim, după cea din 2013, când au fost concediați peste 900 de angajați.

Disponibilizarea personalului excedentar face parte din planul de reorganizare aprobat de judecătorul sindic în aprilie, prin care conducerea societăţii s-a angajat să implementeze măsuri de diminuare a costurilor operaționale fixe cu aproximativ 450.000 de euro pe lună, ceea ce implică atât o creștere a randamentelor instalaţiilor, cât și reducerea fondului de salarii, se arată într-un raport transmis, joi, de companie Bursei de Valori București (BVB).

“Rezultatele pozitive înregistrate de Oltchim în primul semestru, precum și investițiile realizate din surse proprii în îmbunătățirea eficienței instalațiilor de producție au condus la o reducere a numărului de angajati cu 225 de persoane, faţă de un număr de aproximativ 500 de disponibilizaţi estimat iniţial, ceea implică o economie cu cheltuielile salariale lunare de 968.000 de lei”, a arătat Oltchim.

Din numărul total de 225 de angajaţi care vor fi disponibilizaţi, 114 de salariaţi vor fi de la Divizia Petrochimică Bradu de la Pitești, care până în prezent au fost remuneraţi salarial conform Contractului Colectiv de Muncă chiar dacă unitatea nu desfășoară o activitate productivă și se află în conservare încă din 2010. Totodată, la nivelul întregii societăţi Oltchim a fost avută în vedere o echilibrare eficientă a personalului auxiliar (TESA) cu personalul productiv, astfel încât un număr foarte redus de persoane angajate în producţie vor face obiectul acţiunii colective de disponibilizare.

După finalizarea consultărilor cu reprezentanţii salariaţilor, acţiunea de disponibilizare colectivă a personalului excedentar va fi notificată Inspectoratului Teritorial de Muncă și Agenţiei Teritoriale de Ocupare a Forţei de Muncă, urmând ca în 30 de zile să fie comunicate deciziile de concediere, salariaţii concediaţi având dreptul la un preaviz de minimum 20 de zile lucrătoare.

Toţi salariaţii disponibilizaţi vor primi lunar, începând din prima lună după disponibilizare, salariile restante datorate de societate, iar ”începând din februarie-martie anul viitor vor încasa lunar echivalentul unui salariu, dar nu mai mult de salariul mediu brut la nivel de Oltchim, până la epuizarea fondului de salarii compensatorii, maximum 12, în funcţie de vechimea în muncă”.

De asemenea, angajaţii disponibilizaţi vor beneficia de drepturile aferente concediului de odihnă pentru întreg anul și de prima de vacanţă.

Oltchim are aproximativ 2.200 de salariaţi.

Compania de stat din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru minimum 307 milioane euro.

Combinatul este deţinut de stat prin Ministerul Economiei, cu 54,8% din acţiuni, PCC SE cu 32,34% şi de alţi acţionari, cu 12,85%.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă