10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialDecizie controversată. Un bărbat din Zimbabwe, care locuia în Marea Britanie, a...

Decizie controversată. Un bărbat din Zimbabwe, care locuia în Marea Britanie, a fost anunțat că va fi deportat, după ce a salvat doi copii dintr-un incendiu

Un bărbat din Zimbabwe a fost anunțat că va fi deportat din Marea Britanie, la câteva săptămâni după ce a salvat doi copii dintr-un incendiu. Este vorba despre Robert Chilowa, un bărbat care a fost înștiințat că trebuie să își părăsească locuința în 12 zile, după ce autoritățile au decis că nu are niciun motiv pentru care să i se mai permită șederea în țară, informează The Guardian.

În 10 februarie, bărbatul a ieșit desculț din casă, când a auzit țipete pe stradă. Una dintre fetele care se afla într-o casă cuprinsă de un incendiu a reușit să sară pe geam și i-a spus vecinului său că surioarele sale sunt încă înăuntru. Astfel, bărbatul s-a luptat cu fumul și căldura, pentru a-i convinge pe cei doi copii să sară pe geam, dându-le asigurări că o să îi prindă.

Bărbatul a ajuns la spital, după ce s-a intoxicat cu fum, însă autoritățile i-au transmis că nu poate beneficia de Sistemul Național de Sănătate, din cauză că nu este cetățean britanic. La rândul lor, și copiii – trei fete și un băiat cu vârste între 10 și 17 ani – au fost internați în spital, iar alte două persoane au murit în incendiu.

„Am făcut o treabă bună, însă acum îmi zic să dispar”, a declarat Robert Chilowa, vineri.

Deși poliția și pompierii au afirmat că bărbatul a dat dovadă de spirit civic, astfel că acțiunile sale „nobile” au dus la salvarea unor vieți, Chilowa a fost convocat pentru o întâlnire cu oficialii de la biroul de imigrații. Astfel, i s-a transmis că trebuie să părăsească Marea Britanie, pe motiv că argumentele invocate de el pentru a rămâne în țară nu sunt suficient de puternice.

Când a ajuns acasă, a găsit și o scrisoare în care i se solicita să evacueze casa, până în 11 martie. În caz contrar, bărbatul riscă să fie dat în judecată. Totodată, în scrisoare era informat că nu poate solicita apela la cazare alternativă de la autoritățile locale. Astfel, i s-a sugerat să caute ajutor la Crucea Roșie sau la organizații religioase.

„Ceea ce mi se întâmplă acum mi-a frânt inima. N-am greșit cu nimic. Nu am cazier”, a spus bărbatul, care a refuzat să spună motivele pentru care nu dorește să se întoarcă în Zimbabwe, de teamă ca familia rămasă în țară să nu fie persecutată politic.

 

 

 

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă