15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialUn fost șef de campanie al președintelui ales Donald Trump: Nimic nu...

Un fost șef de campanie al președintelui ales Donald Trump: Nimic nu justifică faptul ca SUA să asigure apărarea şi securitatea unei ţări care nu îşi plăteşte contribuția la NATO

Fostul şef de campanie al lui Donald Trump pentru statul New York, Carl Paladino, susține că, în cazul în care statele europene nu își vor crește contribuțiile la Alianța Nord-Atlantică (NATO), vor exista consecințe, potrivit L’Express, citat de News.ro.

„Dacă nu vă plătiţi partea, aşa cum a fost convenit în urmă cu mulţi ani, vor exista consecinţe. Nu ştim în acest stadiu care vor fi aceste consecinţe, dar ceea ce este sigur este că majoritatea americanilor sunt în favoarea unei schimbări a lucrurilor”, a precizat fostul șef de campanie al președintelui ales.

Întrebat dacă acest lucru ar putea însemna, practic, sfârşitul Tratatului NATO, el a răspuns că nu crede că statutul NATO va fi modificat. „În schimb, om aplica Tratatul aşa cum a fost ratificat iniţial. Noi vrem exact să aplicăm acest acord”, a continuat el, precizând că obiectivul Statelor Unite nu este să sperie oamenii. 

„Însă, aşa cum Statele Unite trebuie să facă alegeri în materie de buget al apărării, şi celelalte ţări vor trebui să înveţe să facă eforturi pentru a-şi asigura propria apărare (…). Cu alte cuvinte, vremurile se schimbă. Nimic nu justifică faptul ca Statele Unite să asigure apărarea şi securitatea unei ţări care nu îşi plăteşte factura pe cât de echitabil posibil”, a mai susținut Carl Paladino.

Candidatul republican Donald Trump a provocat îngrijorare în cursul campaniei, sugerând că Washingtonul ar putea ezita să ajute un aliat NATO aflat în pericol, dacă acesta nu a contribuit suficient. Această atitudine ar pune sub semnul întrebării principiul apărării colective, care se află la baza NATO.

Ameninţările privind aliaţii NATO formulate de Trump în campanie au dus la intensificarea apelurilor pentru o „Europă a apărării”.

Cele mai citite

MESAJE DE PAȘTE 2024: Trimite cele mai frumoase urări de Înviere

O selecţie a celor mai inspirate:mesaje de Paşte, felicitări şi urări de Înviere care pot fi trimise prin SMS apropiaţilor, în noaptea de înviere. SMS DE PAŞTE, URĂRI DE PAŞTE, MESAJE DE...

Turcia nu va relua schimburile comerciale cu Israelul

Turcia a declarat că nu va relua schimburile comerciale cu Israelul, în valoare de 7 miliarde de dolari pe an, până când nu se...

Verzii se mobilizează la Bruxelles cu mesajul ”Alege curajul”

Bruxelles, 3 mai 2024 - Verzii Europeni s-au adunat astăzi pentru mitingul lor electoral sub sloganul "Alege Curajul". Candidații principali Terry Reintke și Bas...
Ultima oră
Pe aceeași temă