21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialZborul EgyptAir MS804: accident sau act terorist?

Zborul EgyptAir MS804: accident sau act terorist?

Un Airbus A320 aparţinând companiei EgyptAir, cu 66 de persoane la bord, s-a prăbuşit în largul insulei greceşti Karpathos, între Rhodos şi Creta, în timp ce se afla în spaţiul aerian egiptean.

Avionul dispărut de pe ecranele radar, un Airbus A320, efectua cursa Paris-Cairo şi avea 66 de persoane la bord – 56 de pasageri şi 10 membri ai echipajului, între care doi piloţi şi trei agenţi de securitate. Decolase din Paris miercuri la ora 23.20  de pe aeropotul Charles de Gaulle şi urma să aterizeze la Cairo la ora 3.15. Zbura la altitudinea de 37.000 de picioare, altitudinea sa croazieră, când s-au întrerupt comunicaţiile, la 2.30. Datele primite de două situri care urmăresc avioanele comerciale nu arată nici o anomalie tehnică (altitudine, viteză) înaintea dispariţiei deasupra Mediteranei, cu circa 15 minute înaintea orei prevăzută pentru aterizare.

Compania egipteană a precizat că avionul a intrat în exploatare în iulie 2003 iar pilotul avea peste 6.000 de ore de zbor, din care 2.000 pe acest aparat. De asemenea, a anunţat că printre persoanele aflate la bord erau 30 de egipteni, 15 cetăţeni francezi, 2 irakieni şi câte o persoană din Marea Britanie, Canada, Belgia, Sudan, Ciad, Portugalia, Kuweit, Arabia Saudită şi Algeria. Rudele celor aflaţi în avionul prăbuşit s-au reunit pe aeroportul din Cairo. Potrivit primelor elemente ale anchetei, avionul a plonjat 22.000 de picioare. „Imaginea pe care le avem arată că la ora 0.37 GMT, avionul, care se afla la 10-15 mile în spaţiul aerian egiptean, a efectuat un viraj de 90 de grade la stânga şi apoi altul de 360 de grade spre dreapta, căzând de la 37.000 la 15.000 de picioare“ înainte de a dispărea de pe radare, potrivit ministrului grec al Apărării, Panos Kammenos. La ultimul contact, pilotul nu a semnalat nici o problemă şi era în bună dispoziţie.

Operaţiuni de localizare

Echipe de cercetare au fost trimise la locul presupus al accidentului şi operaţiunile erau în curs joi după-amiază pentru localizarea avionului, în timp ce premierul egiptean, Sherif Ismail, preciza că este prea devreme pentru explicarea dispariţiei acestuia. Şi a declarat că nu exclude nici o ipoteză. Căutările se desfăşoară în mare, avionul dispărând la circa 280 de km de coastele egiptene. Armata egipteană a trimis avioane de recunoaştere şi nave şi a anunţat că la cercetări s-a alăturat şi Grecia, care a trimis două avioane şi o fregată. Atena a precizat că are elicoptere în aşteptare dacă vor fi necesare în operaţiuni de salvare. Franţa s-a declarat „gata să participe“ dacă autorităţile egiptene o doresc.

În Franţa a fost activată o celulă de criză la aeroportul Roissy „cu ansamblul serviciilor statului şi aeroportului din Paris şi cu reprezentanţii companiei EgyptAir şi ambasadei Egiptului“, a precizat prefectul delegat pentru aeroporturi, Philippe Riffaut. Premierul francez, Manuel Valls, preciza la rândul său că „nici o ipoteză nu poate fi înlăturată în acest stadiu asupra cauzelor acestei dispariţii“. Iar preşedintele François Hollande a declarat că „nici o ipoteză nu este ignorată, nici una nu este privilegiată“ dar trebuie „ştiut adevărul“, fie că este un „accident“ sau un „act terorist“. 

Cele mai citite

VIDEO REZUMAT. Petrolul Ploiești rămâne în Superliga. ”Lupii galbeni” au învins Oțelul lui Dorinel Munteanu

Într-o partidă din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal din România, Petrolul Ploiești a reușit să învingă echipa Oțelul Galați...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă