22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialZece state din Venezuela rămân fără curent electric, timp de patru ore...

Zece state din Venezuela rămân fără curent electric, timp de patru ore pe zi

 

Locuitorii din cele mai populate state ale Venezuelei rămân fără curent electric, timp de patru ore pe zi, pentru 40 de zile, ca urmare a crizei economice grave și a secetei care au lovit acest stat, informează AFP, citat de Agerpres.

Anunțul a fost făcut, joi, de ministrul Energiei electrice, Luis Motta, la o televiziune locală.

În contextul în care o secetă serioasă a lovit ţara sud-americană, din cauza fenomenului meteorologic El Nino, nivelul apei barajului hidrocentralei Guri, care furnizează 70% din energia electrică a ţării, se află la un nivel anormal de scăzut. 

Raţionalizarea, care va începe luni, va permite ca „scăderea nivelului apei la El Guri să se oprească şi să ajungă până în a doua săptămână a lunii mai, când începe sezonul ploilor”, a explicat ministrul, precizând că 60% din electricitatea ţării este consumată în zone rezidenţiale. 

Potrivit guvernului socialist, cele 18 rezervoare de apă din Venezuela suferă de seceta provocată de El Nino, fenomen deosebit de distrugător în America Latină  Opoziţia însă, majoritară în parlament, acuză executivul că nu a investit suficient în reţeaua electrică pentru a face faţă cererii. 

Raţionalizarea se adaugă altor iniţiative luate de preşedintele Nicolas Maduro în ultimele luni pentru a economisi energia electrică, ca schimbarea fusului orar cu 30 de minute, decretarea unor noi zile de sărbătoare şi reducerea zilei de lucru în ministere. 

Marii consumatori de curent, printre care hotelurile, trebuie să îşi limiteze consumul de electricitate la nouă ore pe zi, astfel că multe centre comerciale şi-au redus orarul de activitate. 

Venezuela, ţară cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, suferă deja de o gravă criză economică, sub efectul prăbuşirii barilului de ţiţei care îi asigură 96% din încasările valutare. 

Această criză se traduce printr-o lipsă a produselor de primă necesitate (al căror import nu mai poate fi plătit de Caracas), obligându-i pe venezueleni să stea ore întregi la coadă în faţa centrelor comerciale şi să suporte cea mai dură inflaţie din lume, 180% pe an în 2015.

Cele mai citite

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...
Ultima oră
Pe aceeași temă