5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Salariul mediu a CRESCUT în noiembrie la 1.575 lei

Salariul mediu a CRESCUT în noiembrie la 1.575 lei

Salariul mediu net a crescut în luna noiembrie cu 23 lei, la 1.575 lei, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică, relatează Mediafax.  Cele mai mari valori ale câştigului salarial mediu se înregistrează în transporturi aeriene (4.140 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (846 lei).

“În luna noiembrie 2012, în majoritatea activităţilor din sectorul economic nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat uşoare creşteri faţă de luna octombrie 2012 ca urmare a acordării de prime (inclusiv premii ocazionale), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă) sau a realizării de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte)”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari creşteri au fost de 21,6%, în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), de 7% – 9% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), respectiv de 4% – 7% în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a., silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, transporturi aeriene, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna octombrie a primelor, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă) sau a drepturilor în natură. De asemenea, în unele activităţi economice scăderea nivelului câştigului salarial mediu net din luna noiembrie a fost cauzată de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative scăderi s-au raportat în extracţia cărbunelui şi industria metalurgică – 16,5%, respectiv 8,5%.

În învăţământ indicatorul a urcat cu 2,5%, ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, în sănătate şi asistenţă socială cu 1%, după plata drepturilor salariale restante din unele unităţi din domeniul asistenţei sociale care s-au confruntat cu dificultăţi financiare în lunile precedente, iar în administraţie publică avansul a fost de 0,5%, ca urmare a încetării contractelor pe durată determinată a personalului cu câştiguri salariale mai mici.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă