10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAcţiunile Transelectrica au urcat cu peste 7%

Acţiunile Transelectrica au urcat cu peste 7%

Acţiunile Transelectrica (TEL) au urcat cu 7,34%, susţinute de propunerea de dividend, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au avansat cu 2,34% şi au încheiat peste pragul de 0,8 lei pentru prima dată în ultimele două săptămâni, informează Mediafax.

Piaţa a fost pe verde încă din primele minute, atenţia investitorilor fiind direcţionată în principal spre acţiunile Transelectrica şi Fondul Proprietatea.

Titlurile Transelectrica au urcat cu 7,34%, la preţul de 16,82 lei, după ce compania a anunţat că propune acţionarilor dividende de 163,3 milioane lei (36,6 milioane euro), de 5,5 ori mai mare faţă de cele distribuite anul trecut. Tranzacţiile cu aceste acţiuni au cumulat aproape 3 milioane lei, al doilea rulaj din piaţă.

La nivelul capitalizării bursiere a companiei, evoluţia de miercuri a însemnat un plus de 84,3 milioane lei (19,2 milioane euro), valoarea de piaţă a companiei urcând la 1,232 miliarde lei (276,2 milioane euro).

“În cazul Transelectrica, surpriza a venit odată cu revizuirea rezultatelor pe 2013 având în vedere că gradul de distribuţie (din profit – n.r.) a rămas la un nivel aşteptat de piaţă (80-85%). În comparaţie, în cazul acţiunilor OMV Petrom, anunţul privind dividendele a avut un impact uşor negativ, deoarece gradul de distribuţie este de doar 36%, faţă de 40% cât erau aşteptările pieţei. Cu toate acestea, randamentul de 7% al dividendului la OMV Petrom pare atractiv, însă intenţia Fondului Proprietatea de a plasa un pachet de minim 4% din acţiunile companiei cred că va pune presiune pe preţ în continuare”, a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au încheiat în stagnare, la 0,439 lei, pe al treilea rulaj din piaţă, de 2,5 milioane lei.

Compania a prezentat marţi propunerea de dividend pentru acest an, care constă în distribuirea unor dividende cu 10% mai mari pentru 2013, în valoare totală de 1,74 miliarde de lei, reprezentând 36% din profitul record obţinut anul trecut, de 4,82 miliarde lei (1,09 miliarde euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 2,34%, la 0,81 lei. Evoluţia a venit în urma anunţului făcut marţi de Fond privind începerea de joi a celui de-al treilea program de răscumpărare, în care este vizat un pachet reprezentând 10% din acţiuni, la preţuri cuprinse între 0,2 lei şi 1,5 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 14,9 milioane lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 1,1%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,08% peste nivelul de marţi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI a avansat cu 1,02%. Indicele include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP). Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au fost singurele care au scăzut din acest indice, cu 0,6%, în timp ce titlurile SIF Banat-Crişana au crescut cu 0,71%, pe cel mai mic rulaj din indicele BET-FI.

SIF Banat-Crişana a anunţat marţi că a cumpărat certificate emise de RBS cu activ suport pe 3,47% din acţiunile SIF Muntenia (SIF4), pentru care a plătit aproape 2,6 milioane euro. Certificatele respective conferă dreptul la dividende, însă nu şi pentru vot. Titlurile au fost emise de RBS în anii 2013 şi 2014 şi sunt tranzacţionabile pe bursa din Luxemburg.

SIF Banat-Crişana deţine deja 4,99% din acţiunile SIF Muntenia, pachet cumpărat în luna februarie şi prin care şi-a întărit poziţia la companie. Administratorul activelor SIF Muntenia, SAI Muntenia Invest, este controlat încă de anul trecut de SIF Banat-Crişana, care şi-a majorat la începutul lunii martie participaţia la 74,98% din acţiuni.

Indicele extins BET-XT a încheiat şedinţa de miercuri în urcare cu 0,92%, iar indicele extins BET-BK a avansat cu 1,26%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 31,3 milioane lei (7 milioane euro), cu două treimi peste rulajul de marţi, de 19 milioane lei (4,2 milioane euro). Pe piaţa principală, tranzacţii de peste 500.000 de lei au înregistrat doar acţiuni emise de 9 din cele 83 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

“Interesul pentru acţiunile locale s-a diminuat în ultima perioadă având în vedere tensiunile din regiune. Probabil că vom asista la corecţii uşoare odată cu sfârşitul trimestrului, dar trendul general rămâne intact şi, având în vedere că majoritatea companiilor încă sunt purtătoare de dividend (investitorii le mai pot cumpăra pentru a încasa dividendele propuse pentru anul trecut – n.r.), probabil vom asista la o creştere a volumelor în luna Aprilie”, a mai spus traderul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 115.000 de lei, faţă de 121.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu cel mult 1,9%. Bursa din Ucraina a scăzut cu 0,2%, iar principalii indici ai pieţei din Rusia, Micex şi RTS, au urcat cu 1,9% şi, respectiv, cu 2,3%.

Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...
Ultima oră
Pe aceeași temă