12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCursă contra cronometru pentru micşorarea profiturilor la companiile de stat

Cursă contra cronometru pentru micşorarea profiturilor la companiile de stat

După ce a epatat bursa cu un profit-record în anul listării, Nuclearlectrica şi-a bugetat pentru 2014 unul de 16 ori mai mic. Scenariul se poate repeta cu Hidroelectrica – ce se pregăteşte de listare în acest an după un exerciţiu financiar de excepţie în 2013 – având în vedere taxa pe stâlp şi ultimele decizii ANRE.

La bursă, preţul unei acţiuni se ajustează în funcţie de profitul raportat de companie, iar profitul, coincidenţă!, arată deosebit de bine în anii când se derulează o ofertă publică de vânzare de acţiuni (uneori atât de bine încât se dovedeşte irepetabil). Nuclearelectrica a derulat o ofertă publică în urma căreia s-a listat la bursă în toamna anului trecut. Cine a dorit să cumpere acţiuni s-a uitat bucuros la traiectoria profitului (de la 30 milioane lei în 2012, profitul în primele 3 luni din 2013 sărise la 146 milioane şi avea să termine anul la peste 450 milioane lei) şi la promisiunea că o parte mai mare din energia produsă de companie urma să fie vândută în piaţa concurenţială, în afara coşului reglementat. Acum, Nuclearelectrica estimează că va obţine un profit de numai 28 milioane de lei în 2014, iar preţul acţiunilor se află deja semnificativ sub preţul de vânzare din oferta publică (9,4 lei faţă de peste 11 lei/acţiune). Motivele sunt diverse-taxa pe stâlp, preţul mic la care ANRE obligă compania să vândă o parte din energia produsă pentru coşul reglementat (145 lei/MWh), ponderea mare a energiei regenerabile în piaţă, scăderea consumului etc. Sigur, conducerea Nuclearelectrica poate fi suspectată că subestimează voit profitul pentru a obţine nişte bonusuri mai mari de performanţă la finalul anului (să nu uităm că şi pentru 2013 estimările conducerii erau relativ modeste, de numai 126 milioane lei, brut), totuşi e greu de crezut că şi-ar periclita poziţia avansând o reducere atât de abruptă a profitului în acest an fără să se bazeze pe ceva concret.

“Bugetarea cheltuielilor a fost făcută în condiţii de austeritate faţă de anul anterior pentru menţinerea pe termen lung a performanţelor de operare şi securitate nucleară, acestea fiind dimensionate ţinând cont şi de evoluţia anticipată negativă a veniturilor (-20%, n.n.) care se vor obţine în 2014 comparativ cu anul anterior”, se arată în ultimul comunicat Nuclearelectrica. O notă pesimistă care contrastează puternic cu flotările optimiste propagate prin media în perioada de derulare a ofertei publice.

Semnale proaste pentru viitorul
IPO Hidroelectrica

Paralela cu Nuclearelectrica este utilă celor care se pregătesc de pe acum de oferta publică pentru Hidroelectrica din vară. Aparent, motive de lăcomie pentru viitorii participanţi la IPO. “Hidroelectrica a înregistrat un profit brut de 681 milioane lei în primele nouă luni din 2013, la o cifră de afaceri de 2,28 miliarde lei, şi estimează că va încheia acest an cu un «profit-record» (probabil apropiat de 200 milioane euro, n.n), care va permite recapitalizarea companiei după pierderile de anul trecut”, suna optimist o ştire din toamnă.

Apoi, pesimism total. “Hidroelectrica are un cost de producţie de 160 lei pe MWh, dar ANRE ne va recunoaşte în tarife doar 114 lei (populaţia va fi alimentată de anul viitor, în regim reglementat, doar cu energie produsă de Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, din acest segement fiind excluşi producătorii în termocentrale şi unităţi regenerabile, n.n.). Din aceasta cauză, compania va avea anul viitor pierderi de 30 milioane euro”, spunea în decembrie Remus Borza, fostul preşedinte al consiliului de supraveghere al companiei, adăugând că din taxa pe stâlp Hidroelectrica va pierde alte 40 de milioane euro, iar impozitul pentru apa uzinată înseamnă costuri de 80 milioane de euro pe an.

Cu alte cuvinte, de la un profit de 200 milioane euro se poate ajunge anul viitor la o pierdere de peste 100 milioane euro. Chiar dacă şi în acest caz impactul poate fi exagerat pentru a forţa deciziile viitoare ale ANRE care nu sunt pe placul Hidroelectrica, e clar că anul de excepţie 2013 va fi greu de repetat. Investitorii la bursă vor avea însă la vară pe masă un prospect de emisiune care va accentua profiturile mari din 2013 şi va reflecta mai puţin, din lipsă de date, rezultatul potenţial pentru 2014. Sunt deci şanse ca scenariul Nuclearelectrica să se repete în cazul IPO-ului Hidroelectrica, cu un preţ al acţiunilor care să înregistreze repede un declin raportat la valoarea de închidere a ofertei.

“Mi-e greu să estimez ce se va întâmpla la Hidroelectrica. Poate că prospectul ofertei publice va include şi ceva date preliminare pentru 2014 (primul trimestru, poate chiar rezultatele primului semestru), astfel încât investitorii să-şi facă toate calculele”, spune Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest.

18% este scăderea acţiunilor Nuclearelectrica de la listarea la Bursă.

 

Cele mai citite

Gigantul german BASF are un nou CEO

Markus Kamieth a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al conglomeratului german BASF SE, a informat compania prin intermediul unui comunicat transmis către...

Marmaris, Izmir sau Antalya: tu unde mergi vara aceasta?

Vrei să mergi vara aceasta în Turcia? Poate fi destinația ideală pentru o vacanță de poveste.  Vei putea face sporturi nautice, te vei relaxa la...

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...
Ultima oră
Pe aceeași temă